6 ayda 283 kadın katledildi: ‘Bir kadın cinayeti canavarca gerçekleştiğinde daha çok gündem oluyor’

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

KCDP’nin açıkladığı 6 aylık raporuna göre, 163 kadın erkekler tarafından katledilirken 120’si de şüpheli şekilde yaşamını yitirdi. KCDP Kadın Meclisleri Üyesi olan Pınar Bodur, “İçişleri Bakanlığı daha kaç kadının öldürüldüğünü bile bilmezken biz katledilen kadınların isimlerini haykırıyoruz. Yerel medyaya da bu anlamda büyük sorumluluk düşüyor çünkü verileri onlardan alıyoruz” diyor.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu (KCDP), 2022’nin ilk altı aylık raporuna göre toplam 163 kadın erkekler tarafından katledildi. 120’si ise kayıtlara şüpheli ölüm diye geçti. KCDP Kadın Meclisleri Üyesi olan Pınar Bodur, kadın cinayetlerinin küçük kentlerde çok gündem olmadığını belirtiyor. Ellerindeki verileri haber sitelerinden aldıklarını ve gazetecilere büyük sorumluluk düştüğüne dikkat çekiyor: “Ülkede bir kadının anca canavarca öldürülmesi gündem oluyor.”

‘Göçmen kadınların katledilmesini yerel medyadan öğrendik’

Bodur, kadınların neredeyse her gün erkekler tarafından şiddete uğradığını veya öldürüldüğünü hatırlatıyor. İmkanlarının kısıtlı olduğunu söylüyor ve haber ve gazete sitelerine dayanarak kadın cinayetleri verilerine ulaştıklarını söylüyor. Türkiye’de bulunan göçmen ve mülteci kadınların da şiddete maruz bırakıldıklarını ekliyor: “Örneğin haziran ayında Antep’te Emine El Ali, Mayıs ayında Aksaray’da Gol Bibi Sultani, Meryem Sultani, Merveh Sultani, İzmir’de Recea M. erkekler tarafından öldürüldü. Bu kadınların öldürüldüğünü ise yerel gazetelerden öğrendik. Ulaşabildiğimiz her kadın cinayetini ve şüpheli şekilde öldürülen kadınları verilerimizde yer veriyor ve gündem ediyoruz.”

‘Bir kadın cinayeti canavarca gerçekleştiğinde daha çok gündem oluyor’

Türkiye’de özellikle Karadeniz veya İç Anadolu’nun küçük kentlerinde gerçekleşen kadın cinayetlerinin çok gündem olmadığının altını çizen Bodur, “2021 yılında 280 kadın, 2020 yılında 300 kadın öldürüldü. Biz hiçbirinin ismi unutulmasın diye her eylemlerimizde isimlerini haykırıyoruz. Raporlarımızda ve sosyal medya hesaplarımızda bütün öldürülen kadınların ve hikayelerini paylaşıyoruz. Büyükşehirlerde yaşanan olaylar ana akım medyayı direkt etkilediği için büyükşehirlerde gerçekleşen kadın cinayetleri daha çok duyuluyor. Özellikle bazı kadın cinayetleri canavarca, eziyet çektirerek gerçekleştirildiğinde toplumda infial yaratıyor ve daha çok gündem olabiliyor” diyor.

‘İçişleri Bakanlığı kaç kadının öldürüldüğünden haberi yokken bizler her kadının ismini haykırıyoruz’

Bodur son olarak, 2010’dan bugüne kadın cinayetlerini, şiddeti, cinsel saldırıyı durdurmak için mücadele ettiklerini ifade ediyor: “İçişleri Bakanlığı daha kaç kadının öldürüldüğünü bile bilmezken biz katledilen kadınların isimlerini haykırıyoruz. Ailelerinin yanında oluyor, davalarını takip ediyoruz. Kadınlar da bize istedikleri zaman ulaşabileceklerini, destek göreceklerini biliyorlar. Biz hiçbir hakkımızdan, hiçbir özgürlüğümüzden, derneğimizden ve mücadelemizden asla vazgeçmeyeceğiz.”

Serhat News

(ro)

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
6 ayda 283 kadın katledildi: ‘Bir kadın cinayeti canavarca gerçekleştiğinde daha çok gündem oluyor’

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. Avatar
    6 Kasım 2023, 10:03

    […] Ekim ayında 19 kadının katledildiğini, 18 kadının ise şüpheli bir şekilde yaşamını yitirdiğini […]

    Cevapla