Abdullah Zeydan’ın memnu hakları geri alınmasına tepki yağdı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı seçilen Abdullah Zeydan’ın memnu haklarının geri alınmasına birçok çevreden tepki yağdı. Yaşananlar “seçmen iradesine darbe” olarak nitelendirildi.

Mezopotamya Haber Ajansında yer alan habere göre, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti), Van Büyükşehir Belediye Eşbaşkan adayı Abdullah Zeydan’ın memnu hakkının Adalet Bakanlığı’nın mesai bitimine 5 dakika kala yaptığı itiraz üzerine geri alındığını duyurdu. Parti, “Bu yanlış karardan derhal geri dönülmelidir” çağrısı yaptı.

 

Söz konusu duruma birçok çevreden tepki yağdı. Bazı tepkiler şöyle:

 

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan: “YSK’nin ve yasaların tüm denetimlerinden geçerek adaylığı bizatihi YSK tarafından ilan edilen belediye eş başkanımız Abdullah Zeydan şahsında Van halkına siyasi pusu kuruluyor. Seçime iki gün kala, mesai bitiminden beş dakika önce Adalet Bakanlığı, Van Büyükşehir Belediye Eş Başkanımız Abdullah Zeydan hakkında hukuksuz şekilde memnu haklarıyla ilgili kararı geri aldırmıştır. Bunun adı hukuksuzluk ve demokratik hayatın ihlalidir. Bugün Van halkının iradesi korunmazsa yarın başka bir kentin iradesi hiçe sayılacaktır. Demokrasi, hukuk ve adalet için herkes Van halkının iradesini savunmalı, bu siyasi kumpas ve pusuya karşı halk iradesinin yanında olmalıdır.”

 

DEM Parti Eşn Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları: “Tüm siyasi partilerin de ifade ettiği üzere ‘Milletin iradesi sandıkta tecelli eder.’ Van’daki sandık sonuçları Van halkının tercihidir. Bu sonuçları hile, kumpas yoluyla değiştirmek halkın iradesine açık bir darbedir. Siyasi, bürokratik her aracı kendi hile ve usulsüzlüklerinin aracı kılan bu aklı reddediyoruz. Van halkına karşı geliştirilen bu kirli oyunları kesinlikle kabul etmiyoruz. İktidarı halkın iradesine saygı duymaya çağırırken; Başta Van halkı ve demokratik kamuoyu olmak üzere herkesi bu açık haksızlık, irade hırsızlığı karşısında duyarlılığa davet ediyoruz.”

 

CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu: “Yine AK Partinin halk iradesine tahammülsüzlüğü, Belediye Başkanlığını kazanamamış adayına verme girişimi… Aynı örnekleri 2019 seçimlerinde Diyarbakır Bağlar ve diğer üç ilçede görmüştük. Bu kez Van Büyükşehir Belediye Başkanlığını gasp etmeye çalışıyorlar. Yargı ve YSK bu hukuksuzluğa alet ve aracı olmamalıdır. Pamuk ipliğine toplumsal bakışımızı dinamitleyecek bu girişim kabul edilemez. Tüm gücümüz ile karşı duracağız.”

 

Batman Baro Başkanı Erkan Şenses: “Abdullah Zeydan’a seçime girme vizesi veren yargının seçimden 2 gün önce bu vizeyi iptal etmesi kabul edilemez. Siyasal iktidarı Van halkının iradesine saygı duymaya çağırıyoruz. Van halkıyla dayanışma içinde, bu hukuksuzluğa sessiz kalmayacağız.”

 

Diyarbakır Baro Başkanı Nahit Eren: “Yargı aracı kılınarak seçme ve seçilme hakkına müdahale girişimini kabul etmiyoruz. Van halkının iradesine saygı gösterin. Abdullah Zeydan’ın bir yıl önce almış olduğu memnu hakların iadesi kararının seçimden bir gün önce hukuksuzca kaldırılmak planlı bir müdahaledir. Diyarbakır 5.Ağır Ceza Mah. seçimden önceki son iş gününde kesinleşmiş bir kararı savcılığın başvurusuyla aynı gün içinde Yargıtay denetimine tabi tutmadan kaldırması tam bir hukuksuzluk halidir. Bu durum yargı eliyle seçmen iradesine yapılan bir müdahaledir.”

 

Siyasetçi Ahmet Faruk Ünsal: “Seçime 2 gün kala, mesai bitiminden 5 dakika önce Adalet Bakanlığı, Van Büyükşehir Bld Eş Bşk Abdullah Zeydan’ın memnu haklarıyla ilgili kararı geri aldırdı. Yine nüksetti kayyım alışkanlığı…Yahu siz ne laftan anlamazsınız, ne hukuk tanımazsınız. Yetmedi mi halkın verdiği ders”

 

İHD Genel Merkezi: “Kayyum Siyaseti Son Bulmalıdır! Uzun yıllar hukuksuz bir şekilde cezaevinde kalan Abdullah Zeydan tüm şartları yerine getirerek Van Belediye Başkanlığına adaylığını koydu.Yüksek Seçim Kurlu Zeydan’ın adaylığını kabul etti ve Abdullah Zeydan 31 Mart seçimlerinde büyük bir oy farkı ile Van Belediye Başkanı seçildi. Belediye başkanlığına başvuru yaparken memnu haklarının iadesi konusunda iade kararı veren mahkeme maalesef ki seçimlerin ardından kendi kararlarını geri aldı ve memnu haklarının iadesi kararını ortadan kaldırdı. Bu, yargının araç olarak kullanılarak Abdullah Zeydan’a halkın iradesine ve Van Belediyesi’ne yeni bir kayyum atama şeklidir. Bu konuda öncelikle ana muhalefet partisini ve tüm demokratik kamuoyunu tepki göstermeye davet ediyoruz. İnsan hakları savunucuları olarak bu yargı darbesini asla kabul etmiyoruz.”

 

Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP): “Seçimlerde tarihi bir hezimet yaşayan AKP-MHP faşist ittifakı Kürt halkının iradesine gasp etmeye hazırlanıyor. DEM Parti’nin seçilmiş Van adayı Abdullah Zeydan’ın iade edilen memnu hakları, Adalet Bakanlığı tarafından iki gün önce geri alınmış. İktidar, bakanlık eli ile Van Belediyesi’nin AKP’ye geçmesi için çabalıyor. Seçimlerde kayyumlara gereken dersi veren Van halkının yanındayız.”

 

Gazeteci İsmail Saymaz: “O ki, engel vardı… YSK neden Zeydan’ın adaylığına izin verdi? Bu Van’a dolaylı kayyım atamaktır”

 

Serhat News

Tepki Ver | mutlu1
1
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Abdullah Zeydan’ın memnu hakları geri alınmasına tepki yağdı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir