Ağrılı tutuklunun tahliyesi mahkeme kararına rağmen engelleniyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ağrılı Tutuklu Selim Üldeş’in tahliyesi, Manavgat 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararına rağmen İdare ve Gözlem Kurulu’nun “iyi halli” olmadığı gerekçesiyle engelleniyor

Cezaevi İdare ve Gözlem Kurulu‘nun “iyi halli olmadığı”na dair verdiği rapor üzerine tahliyesi engellenen tutuklulardan biri de Selim Üldeş. Ağrı’da 2013 yılında gözaltına alınarak tutuklanan ve yargılandığı davada 12 yıl hapis cezası verilen Üldeş, 19 Ekim 2022 tarihinde tahliye edilmesi gerekiyordu. Ancak “PKK’ye terör örgütü dememesi” ve “taraflı koğuşunda yer alması” gerekçeleriyle tahliyesi bugüne kadar 3 kez uzatıldı. 

Tahliyesi 3 kez ertelendi

Şu an Manavgat 1 Nolu T Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan Üldeş, Afyonkarahisar 1 Nolu T Tipi Cezaevi’nde tutulurken, infazını tamamlamasının ardından idareye başvurdu. Kurul, Üldeş’in “iyi halli olmadığıı” ileri sürdü. Üldeş ve avukatı, bunun üzerine Afyonkarahisar İnfaz Hakimliği’ne itirazda bulundu. Hakimlik, 8 Kasım 2022 tarihinde Üldeş’in itirazını kabul etti. Cezaevi savcısı, bunun üzerine Afyonkarahisar 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’ne itirazda bulundu. Mahkeme, aynı yılın 5 Aralık’ında savcılığın itirazını kabul ederek, Üldeş’in koşullu salıvermeden yararlanmamasına karar verdi. 

Üldeş, karar sonrası Manavgat S Tipi Kapalı Cezaevi’ne sevk edildi. Buradan da aynı kampüs içerisinde yer alan şu an tutulduğu cezaevine sevk edildi. Buradaki cezaevi kurulu, “örgütten ayrılması konusunda samimiyetinin tasdik edilmemesi” gerekçesiyle Üldeş’in tahliyesini ikinci kez 6 ay uzattı. Üldeş’in eşi ve aynı zamanda vasisi olan Nafiye Üldeş, Manavgat İnfaz Hakimliği’ne itirazda bulundu. Hakimlik, başvuruyu kabul etti ancak savcıdan bir üst mahkemeye itiraz yapıldı. Manavgat 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi, savcılığın itirazını reddetti. Kesinleşmiş mahkeme kararına rağmen Üldeş, “hükümlünün örgütü bir terör örgütü olduğunu söylemekten kaçındığı anlaşılmakta” gerekçesiyle tahliye edilmedi. Üldeş’in üçüncü kez cezaevi idaresine yaptığı başvuru da aynı gerekçelerle reddedilerek, tahliyesi 6 ay ertelendi. 

Avukat: hukuksuz bir karar

Mezopotamya Ajansı’na (MA) konuşan Üldeş’in avukatı Azad Akbulut, Üldeş’in cezaevinde geçirdiği süre boyunca herhangi bir disiplin cezası ve cezaevi iç yönetmeliğine aykırı bir tutumu olmamasına rağmen tahliyesinin keyfi olarak engellendiğini söyledi. Av. Akbulut, “Cezaevi İdare Gözlem Kurulları, cezaevi içerisinde ayrı bir yargılama yapıyor. Hukuki zemini olmayan ve hukukçuların bulunmadığı bir kurul, keyfi kararlarla tutukluların iyi halli olup olmadığına karar veriyor. Verilen infaz erteleme ve tahliye engeline karşılık ‘kesinleşmiş kararın uygulanmamasına’ yönelik AYM’ye başvuru yaptık. Müvekkilimizin özgürlük ve güvenlik hakkı hukuka aykırı bir şekilde engelleniyor. AYM’nin vereceği kararı bekliyoruz” diye kaydetti.  

Akbulut, “Şu aşamada hukuka dönülmesi, tutsakların durumunun evrensel hukuk ilkeleri dikkate alınmak suretiyle incelemeye alınması, hakkında kesinleşmiş bir mahkumiyet hükmü bulunan mahpusların tekrar idare ve gözlem kurulları aracılığıyla yargılamaya tabi tutulmasından vazgeçilmesi gerekiyor. Kesinleşmiş mahkumiyet tutumunun Selim Üldeş üzerinden uygulanan infaz engellenmesinin son bulmasını istiyoruz. Tutuklu müvekkilimizim derhal tahliye edilmesini ve özgürlüğüne kavuşmasını talep ediyoruz” dedi. 

Oğlu: Tahliye edilmeli 

Üldeş’in oğlu Emrullah Üldeş ise, duruma tepki gösterdi. Oğul Üldeş, “Babamın cezası bitmesine rağmen keyfi olarak tahliye edilmiyor. Babamın derhal tahliye edilmesini ve aramıza gelmesini istiyoruz. Cezasını bitirmesine rağmen neden halen tahliye edilmiyor? Tüm yetkili kişilerin bu duruma tepki göstermesi ve gündeme getirmesini istiyoruz” çağrısı yaptı. 

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Ağrılı tutuklunun tahliyesi mahkeme kararına rağmen engelleniyor

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir