Aileler Van’dan seslendi: Ölümlere sessiz kalmayacağız

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Van Demokrasi Platformu, cezaevlerinde yaşanan hak ihlalleri ve tecridin kaldırılması talebiyle yaptığı açıklamada, “Ölümlere zulümlere işkencelere karşı asla sessiz kalmayacağız, alışmayacağız” dedi. 

Van Demokrasi Platformu, cezaevlerinde yaşanan hak ihlalleri ve PKK Lideri Abdullah Öcalan’a yönelik tecride son verilmesi için açıklama yaptı. Sanat Sokağı’nda yapılan açıklamaya Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP)Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van milletvekilleri Muazzez Orhan Işık, Murat Sarısaç, Van Tutuklu Hükümle Aileleri Yardımlaşma Derneği (TUHAY-DER), GÖÇ-DER, TJA, DBP,  DTK, Aryen Sanat, MEBYA-DER, HDP Gençlik Meclisi, Star Kadın Derneği’nin yanı çok sayıda kişi katıldı. Açıklamayı TUHAY-DER Eş Başkanı Adil Koçak okudu. 

Krizin cezaevlerinde daha yoğunlaştığını vurgulayan Koçak, “Uyduruk gerekçeler ile iktidarın noteri haline gelmiş yargının eli ile mahkûm edilmiş binlerce tutsağın doldurulduğu cezaevlerindir. İdam cezasının fiili olarak uygulandığı merkezlere dönüşen cezaevleri, uygulanan baskıcı ve keyfiyetçi uygulamalarla, tüm inanışların temel ilkesi olan ‘yaşam hakkını’ yok sayan merkezlerine dönüşmüştür” diye konuştu.

‘Cezaevleri işkence merkezine döndür’

Cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerini hatırlatan Koçak, “Hukuksuzluk halinin en yoğun yaşandığı alanların başında gelen cezaevleri, Covid, OHAL gibi gerekçelerle birer işkence merkezine dönüşmüş durumda. Her yünü ile derin krizler yaşayan hükümet, ahlak ve vicdandan yoksun politikalarının yaratmış olduğu enkazı gündemden düşürmek için neredeyse her gün cezaevlerinden bir cenazenin çıkmasına sebep olmaktadır” ifadelerini kullandı.

‘Uyduruk gerekçelerle infazlar yakılıyor’

Tutukluların infazlarının uyduruk gerekçelerle yakıldığını belirten Koçak, gözlem kurulları tarafından tutukluların tahliyelerinin ertelenmesine dikkat çekti. 

Koçak, açıklamanın devamında şunları kaydetti: “Sosyal, kültürel, hukuki haklarından faydalanmayan tutsaklar, özellikle sağlığa erişim hakkından hiçbir şekilde faydalanmamaktadır. Yoğun uğraşlar sonucunda hastane sevki çıkarılan tutsaklar, cezaevleri giriş ve çıkışlarında çıplak arama gibi onur kırıcı uygulamalara maruz kalmaktadır. Ayrıca, kelepçe ile muayeneler yapılmakta, ring araçlarındaki yolculuk boyunca tam bir işkence hali yaşanmaktadır. Bunca haksızlık hukuksuzluğa rağmen, nadir de olsa, ağır hasta tutsaklar için cezaevinde bir başına yaşamını sürdüremez raporları verilmektedir. Bu raporlar, tamam siyasallaşmış, siyasi iradenin emir ve talimatları ile karar veren Adli Tıp Kurumlarınca (ATK) akıl ve bilim ile hiçbir alakası olmayan uyduruk gerekçelerle görmezden gelinip hasta ve ağır hasta tutsakların tahliyeleri engellenmektedir.”

8 ayda cezaevlerinden 43 cenaze çıktı

2022 yılının ilk 8 ayında cezaevlerinden 43 cenazenin çıktığını belirten Koçak, “Cezaevlerinde yaşanan işkence halinin vardığı korkunç boyutu gözler önüne sermektedir. Düşmanca yürütülen cezaevi politikalarının sonucu olarak, özellikle son bir hafta içerisinde hayatını kaybeden ağır hasta tutsaklar İbrahim Yıldırım, Mehmet Candemir ve Bazo Yılmaz cezaevleri işkence sistemini tüm çıplaklığı ile gözler önüne sermektedir. Cezaevlerinde yaşanılan hiçbir ölüm doğal ölüm değildir. Bu ölümlerin sorumluları halkımızın ve bizlerin vicdanlarında çoktan mahkûm oldukları gibi er veya geç hukuk önünde hesap vereceklerdir ” dedi.

‘Ölümlere sessiz kalmayacağız’

Başta Adalet Bakanlığı olmak üzere ilgili tüm kurumların, Nazi Almanya’sının gaz odalarına dönüşmüş cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerini görmezden gelmemesi gerektiğini ifade eden Koçak, “Hiçbir insani değer ile bağdaşmayan ceza infaz yasası, bir an önce ağır hasta tutsaklar başta olmak üzere hasta tutsakların tahliyesine imkân sağlayacak şekilde değiştirilmelidir. Cezaevlerinde insani koşullardan uzak yaşam mücadelesi vermeye çalışan hasta tutsaklar bir an önce tahliye edilmeli veya infazları ertelenmelidir. Cezaevlerinde tamamen sindirmeye yönelik politikalara son verilmelidir. Tutsakların kültürel, sosyal, sağlık gibi temel haklarından faydalanmaları için gerekli koşullar bir an önce sağlanmalıdır. Şimdiye kadar, ihmalkarlıkları ile cezaevlerinde insanların hayatlarını kaybetmelerine sebep olanların görev, sorumluluk ve rütbelerine bakılmaksızın hukuk önünde hesap sorulmalıdır. Son olarak buradan bir kez daha ifade etmek isteriz ki; ölümlere zulümlere işkencelere karşı asla sessiz kalmayacağız, alışmayacağız.”

Eylem, “Siyasi tutsaklar onurumuzdur”, “Bijî berxadana zindana” sloganlarıyla sona erdi. 

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Aileler Van’dan seslendi: Ölümlere sessiz kalmayacağız

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir