Besiciliğin bitme aşamasına geldiği Van’da alternatif arayışı: At çiftliği

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ekonomik krizin vurduğu alanlardan biri de hayvancılık. Hayvancılıkla öne çıkan Van’da artam yem ve saman fiyatları nedeniyle tüm hayvanlarını satarak ‘At çiftliği’ açan Arafat Seyhan, durumların şu an çok iç açıcı olmadığını ancak sezonun açılmasıyla bir şeylerin değişeceğini ifade ediyor.

Hayvancılıkta öne çıkan iller arasında bulunan Van’da besiciler artan yem ve saman fiyatları nedeniyle hayvanlarını satmak zorunda kalıyor. Kuraklık tehdidi ve ekonomik kriz nedeniyle kentte olumsuz etkilenen hayvancılık sektörü ise, gün geçtikçe azalıyor. Yem ve saman alamayan besiciler tüm bu olumsuz şartlar karşısında farklı alternatifler aramaya devam ediyor. Bu alternatif arayışı içerisinde girenlerden biri de uzun yıllar büyükbaş hayvancılıkla uğraşan Arafat Seyhan…

Besiciliğin bitme aşamasına geldiği Van’da alternatif arayışı: At çiftliği - at ciftligi 1

Büyükbaş hayvanlarını satıp ‘at çiftliği’ açtı

Uzun yıllar babadan kendilerine kalan hayvancılık kültürünü yaşattıklarını ifade eden Seyhan, yaşanan ekonomik kriz nedeniyle artan yem-saman maliyetleri nedeniyle farklı arayışlara girdiğini söylüyor. En son Van Kalesi’nin eteklerinde bir at çiftliği açmaya karar veren Seyhan, kriz nedeniyle durumun şu an çok iç açıcı olmadığının altını çiziyor.

Besiciliğin bitme aşamasına geldiği Van’da alternatif arayışı: At çiftliği - at ciftligi 3

Son süreçte hayat şartlarının daha da zorlaştığını dile getiren Seyhan, “Bir torba yem 500 TL oldu. Hayvanların bakımları da aynı oranda zorlaştı ama yine bu işi yapıyoruz. Şehir merkezinde hayvancılığın yasaklanması nedeniyle biz de alternatif olarak bir at çiftliği açmaya karar verdik. At çiftliğini açtıktan sonra biraz daha rahatladık” diyor.

Besiciliğin bitme aşamasına geldiği Van’da alternatif arayışı: At çiftliği - at ciftligi 2

At çiftliği sezonun henüz açılmadığını söyleyen Seyhan, sezonun açılmasıyla durumların daha iyi olacağını umut ettiğini söylüyor. Seyhan, “Şu anda sahil yolları yapılıyor ve buraların değerlendirileceğini düşünüyorum. Durumumuz çok kötü dersek doğru olmaz ancak en azından şu süreçte geçimimizi sağlayabiliyoruz” diye belirtiyor.

Besiciliğin bitme aşamasına geldiği Van’da alternatif arayışı: At çiftliği - at ciftligi 4

Seyhan son olarak şu çağrıda bulunuyor: “Yerimiz çok güzel, tam Van Kalesi’nin dibindeyiz. Burayı görmek, yorgunluğunu atmak isteyen herkezi çiftliğimize bekleriz.”

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Besiciliğin bitme aşamasına geldiği Van’da alternatif arayışı: At çiftliği

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. Avatar
    12 Ekim 2023, 09:42

    […] besiciler, yem ve saman fiyatlarındaki artıştan dert yanarak, “Bu kış hayvanlarımıza verecek yem […]

    Cevapla