Bilim insanlarından kötü haber: İklim değişikliği tahminleri doğrulandı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bilim insanları, buzulların erimeye başlamasının neden olduğu deniz seviyelerindeki artışla ilgili teorik modeli doğruladılar.

Uydu verileri, Grönland‘ın buzullarının erimesi nedeniyle deniz seviyesinin yükselmesini öngören iklim modellerini doğruladı. Grönland’daki buz tabakaları ve buzullar eridikçe ve su küresel okyanuslara dağıldıkça, deniz seviyelerinin yükselmeye başladığı bildirildi.

Araştırmanın başyazarı Sophie Coulson‘a göre, buzullar eriyip suyu dünya okyanuslarına dağıttıkça deniz seviyeleri dengesiz bir şekilde yükseliyor. Her buzul ve buz tabakası, parmak izi adı verilen benzersiz bir deniz seviyesi değişim modelinin bir parçası. Yarım yüzyılı aşkın bir süredir devam eden araştırmalara rağmen, bu parmak izleri hiçbir zaman kesin olarak tespit edilememişti.

Tahminler maalesef doğru çıktı

Grönland bölgesindeki baskın etki, buz tabakası kütle kaybettikçe, deniz suyu üzerindeki yerçekimi etkisinin azalması ve suyun buz tabakasından göç etmesine neden oluyor. Bu da Grönland yakınlarında deniz seviyesinin düşmesine, ancak bölgenin dışında deniz seviyesinin giderek daha yüksek seviyelere çıkmasına sebep oluyor. Yeni buz erimesi tahminlerini kullanan bilim insanları, deniz seviyesindeki değişiklikleri tahmin etmek için bu modeli kullandılar ve teorik hesaplamalar gerçek verilerle eşleşti.

Yeni çalışma, jeofiziksel deniz seviyesi değişimi tahminlerinin doğruluğunu onaylıyor ve önümüzdeki on yıllar ve yüzyıl boyunca deniz seviyesi yükselme tahminlerine olan güveni de artırıyor. (Donanım Haber)

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Bilim insanlarından kötü haber: İklim değişikliği tahminleri doğrulandı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir