Bitlis’teki su kesintisi ardından eğitimin duraksaması Meclis gündeminde

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bitlis’teki sorunları sıralayan Yeşil Sol Parti kent Milletvekili Hüseyin Olan, Norşîn ilçesine bağlı Çitak köyünde yaşanan su sorunu nedeniyle eğitimin durduğunu belirtti.

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) Bitlis Milletvekili Hüseyin Olan, kentte yaşanan sorunlara ilişkin Meclis’te basın toplantısı düzenledi. Bölgede devlete eliyle ekolojinin katledildiğini ifade eden Olan, “Özellikle askeri yasak bölge, özel güvenlik bölgesi ilanları ve sokağa çıkma yasakları gibi sebeplerle geçtiğimiz aylarda güvenlik güçlerinin bombardımanı sonucu, Bitlis’in Hizan ilçesinin 10 köyünde ormanlık alanların, onlarca fındık, ceviz ve muhtelif meyve ağacının yok olmasına tanıklık ettim.  Güvenlik güçleri, köylülerin bilgisi olmadan tapulu olan bahçe, bostan ve tarlaların ortasından iş makinelerini kullanarak tahrip etmişlerdir. Köylülere söz verilmesine rağmen bugüne kadar yapılan tahribatların karşılığında herhangi bir tazminat ödenmemiştir. Çiftçilikle uğraşan köylülerin, yaşam alanları daraltılmakta ve başka bir geçim kaynağı olmaması sebebiyle çiftçiler dolaylı yoldan göçe zorlanmaktadırlar” dedi.

‘Normalleştirilmek isteniyor’

Ormanlık alanların devlet tarafından ihaleye verilmek suretiyle kesildiğini ya da yakıldığını dile getiren Olan, “Doğa çıplaklaştırılmaktadır. Bu sebeple bölgenin ekolojik dengesiyle oynanmakta, ekolojik yapı bozulmaktadır. Bunun sonucunda doğa tahrip edilerek yok olmaktadır. Ormanların yok edilmesiyle birlikte içindeki canlılar da ölmektedir. Son dönemde Bitlis-Hizan yolunda Bablekan bölgesinde Simek köyünün yakınlarında ormanlık bölgede ağaçlar kesilmiş ve yakılmıştır. Sadece Bitlis’te değil aynı zamanda bölgede Hizan, Cudi, Gabar, Besta dereler, Pervari gibi pek çok yerde birilerine ormanlık alanlar ihale edilerek ağaçlar kesilmekte veya bilinçli bir şekilde yakılmaktadır. Bu durum iktidar tarafından güvenlik gerekçesiyle meşrulaştırılmaktadır. Normalleştirilmektedir. Bu kabul edilemez bir durumdur” diye konuştu.

‘AKP’ye oy vermedikleri için’

Bitlis köylerinin eğitim, sağlık, altyapı, parke taşı, yol ve su sorunları  yaşadığını ifade eden Olan, “Köylülerin tüm çabasına rağmen, AKP’ye oy vermediklerinden ve siyasi görüşlerinden dolayı bu sorunlar iktidar tarafından çözülmemektedir. AKP iktidarı oy aldığı yandaş köylere hizmet götürmekte ancak oy alamadığı yerlere başta AKP’nin  milletvekili olmak üzere ilin valisi ve bütün yerel yöneticiler köy muhtarlarına ‘köyünüzden bize oy çıkmadığı ve karneniz kötü olduğu  için size hizmet getirmiyoruz, kime oy verdiyseniz hizmeti onlar size getirsinler’ söylemleriyle  köylere hizmet götürmeyerek gösterdikleri tavırla adeta köylüleri cezalandırmaktadırlar” ifadelerini kullandı.

Eğitim ve öğretim durdu

Norşîn ilçesine bağlık Çitak köyünde su sorunun olduğunu dile getiren Olan, bu nedenle eğitim ve öğretimin yapılamadığını ve camide ibadet yapılamadığını söyledi. Olan, cami ve okulun kapalı olduğu bilgisini paylaştı. Olan, şu ifadeleri kullandı: “Elektrikten kaynaklı sulama sorunları yaşanmaktadır. Elektrikler, Türkerler Enerji Vepsaş tarafından sık sık kesilmektedir. Sistem üzerinden çoğu zaman sahaya gelmeden keyfi olarak 200 bin TL ile 600 bin TL arasında yüksek rakamlarda cezalar kesilmektedir. Daha sonra çiftçiler çağrılarak uzlaşmaya zorlanmaktadırlar. Çiftçiler bu derece yüksek rakamdaki cezaları ödeyememektedirler. Bu nedenle birçok ürün tarlada kuruyup gitmektedir.”

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Bitlis’teki su kesintisi ardından eğitimin duraksaması Meclis gündeminde

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir