Cumhurbaşkanı söz vermişti: Van’da yapılacak hastane eleştirilerin odağında

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın seçim öncesi Van mitinginde yapılacağını söylediği şehir hastanesi için yer belirlendi. Beş bina ve 800 yataklı olarak planlanan hastaneye itirazlar var.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 14 Mayıs seçimlerinden önce Van’da gerçekleştirdiği mitingde, “Şimdi hastanelerimiz nasıl, görüyorsunuz pırıl pırıl. Şehir hastanelerimiz öyle, şimdi buraya bir hastane daha geliyor” diyerek Van’da bir şehir hastanesi yapılacağının bilgisini vermişti. Hastanenin yapılacağı yer belirlendi.

Bunun üzerine, Van İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Muhammed Tosun, şehir hastanesinin yapılacağı yer, fiziki özellikleri ve kapasitesi ilgili bir açıklama yaptı. Tosun yaptığı açıklamada, “Van Şehir Hastanesi’nin proje çalışmalarına başlandı. İnşallah sonbaharda ihalesi yapılıp inşaat çalışmalarına başlanacak. İlk aşama için 800 yataklı olarak planlanıyor. Bölge Hastanesi’nin yanındaki arazide yapılacak. İnşaat bittikten sonra planlanıp 5 ayrı binadan oluşan bir şehir hastanesi kompleksi haline getirilecek. Türkiye’nin en büyük illerinde olan tüm imkânlar burada da sağlanacak” dedi.

Van’da şu anda iki kamu hastanesi bulunuyor. Bu hastanelerden biri, Bölge Hastanesi olarak bilinen S.B.Ü Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi, diğeri ise Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi. Bu iki hastaneye ait iki farklı ek hizmet binaları da Van şehir merkezinde bulunuyor. Hem Bölge Hastanesi’nin hem de Üniversite Hastanesi’nin kent merkezine ve birçok mahalleye uzak olması nedeniyle, hastalar bu ek binaları tercih etmek istiyor ancak bu sefer de randevu bulamıyor. Yapımı planlanan şehir hastanesinin de yine Bölge Hastanesi’nin yanına yapılacak olması da eleştiriliyor.

‘Hastanelerden biri şehrin bir ucunda diğeri şehrin öbür ucunda’

Duvar’dan Kadir Cesur’a konuşan Van-Hakkari Tabip Odası Başkanı Op. Dr. Ahmet Koç, kentteki bütün hastanelerin bir araya toplanacak olmasının cazip gözüktüğünü ancak daha fazla probleme yol açacağını belirtti. Koç, konuyla ilgili şunları söyledi: “Bilindiği gibi Van’da ikinci basamak olarak kullanılan hastaneler yok. İki tane büyük hastanemiz var. Ancak, hastanelerden biri şehrin bir ucunda diğeri şehrin öbür ucunda. Hastaların hastaneye ulaşımı oldukça sıkıntıya yol açmakta ve randevu alımları oldukça zorlaşmaktadır. Halen merkez ilçe durumundaki Edremit, Tuşba ve İpekyolu’nda ilçe hastaneleri bulunmamaktadır. Dolayısıyla hastalar, bu üç ilçeden yoğun bir şekilde Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Hastanesi ya da Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne (Bölge Hastanesi) gitmek zorunda kalmaktadırlar.”

Cumhurbaşkanı söz vermişti: Van’da yapılacak hastane eleştirilerin odağında - Van Hakkari Tabip Odasi Baskani Op. Dr. Ahmet Koc

‘Van’ı ve çevre illeri aynı bölgeye yoğunlaştırmanın bir anlamı yok’

Hastaların, normal şartlarda kendi ilçesinde bulunan, en yakın ikinci basamak bir hastaneye ulaşması gerekirken, direkt üçüncü basamak bir hastaneye gitmek zorunda kaldığını belirten Koç, “Şu anda en önemli sorun, ilçelerin merkezinde birer ilçe hastanesinin bulunmamasıdır. Bu hastanelerin kurulması ve bir an önce faaliyete geçmesi gerekirken, Bölge Hastanesi civarında şehir hastanesi planlanması, vatandaşın sağlık sorunlarına çözüm getirmeyecektir. Bütün Van’ı ve çevre illeri aynı bölgeye yoğunlaştırmanın bir anlamı yok. Üstelik o alanda, hastanenin etrafında bir esnaf yapılaşması da mümkün değil. Çünkü şehirler arası ulaşım yolunun kenarında bulunuyor. Bu sebeple yıllardır, vatandaşlar hastaneden çıktıktan sonra ilaçlarını alacak eczaneleri bulmakta bile büyük sıkıntılar yaşamaktadırlar” diye konuştu.

‘Hekimler ve sağlık çalışanları şehir hastanelerinde çalışmak istemiyor’

Şehir hastanelerinin kamu-özel ortaklığı ile kurulduğunu ve kâr amacı güttüğünü, bu sebeple de kamu yararı olmadığını söyleyen Koç, hekimlerin iş yükünün ve sağlıkta şiddet olaylarının şehir hastaneleri ile birlikte daha fazla arttığını ifade etti. Koç, “Daha çok kâr amacı gütmesi ve sıkıntıları daha çok olması nedeniyle, birçok yerde hekimler ve sağlık çalışanları şehir hastanelerinde çalışmak istememektedir. Bu hastaneleri daha çok şirketler yönettiği için, hekimlerin karşılaştıkları sorunlar hem hasta güvenliği hem çalışan sağlığı ve güvenliği açısından kötü durumdadır” dedi.

‘Halk sağlığı yararından çok, özel şirket yararı ön plandadır’

Koç, şehir hastanelerinin sağlık alanında önemli bir problem haline geldiğini de belirterek çözüm önerisinde bulundu. Koç, “Özel şirketler tarafından yaptırılan bu hastaneler 25-30 yıl sadece şirkete çalışmakta ve hasta sayısı garantisi verilerek işler yapılmaktadır. Şu an Van Bölge Hastanesi civarında yeni bir şehir hastanesinin yapılması yerine, hemen üç merkez ilçenin çeşitli yerlerinde hastanelerin kurulması en uygun çözüm olacaktır. Zaten daha önce Ankara ve İstanbul’da da yapılan ve büyük eleştirilere neden olan şehir hastanelerinin Van’da da yeniden yapılacak olmasının halk sağlığı yararından çok, özel şirket yararı ön plandadır. Bu açıdan bir yarar olduğunu görmüyoruz. Öte yandan, İskele Caddesi’nde bulunan eski Askeri Hastane’nin de daha verimli bir şekilde kullanıma sunulması gerekmektedir. Bu hastane de orada atıl durumda kalmış durumdadır” ifadelerini kullandı.

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Cumhurbaşkanı söz vermişti: Van’da yapılacak hastane eleştirilerin odağında

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. Avatar
    19 Ağustos 2023, 11:45

    […] Erdoğan’ın seçim öncesi Van mitinginde yapılacağını söylediği şehir hastanesi için belirlenen alanda inşa çalışmaları başladı. Beş bina ve 800 yataklı olarak planlanan […]

    Cevapla