DBP Van’da panel düzenledi: 12 Eylül uygulamaları sürüyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

DBP’nin Van’da düzenlediği panelde konuşan HDP Şırnak Milletvekili Hasan Özgüneş, “AKP, MHP, Perinçek, Ergenekon 12 Eylül’ün çocuklarıdır. 12 Eylül uygulamaları, bugün AKP şahsında iktidardadır” dedi.

 

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Van İl Örgütü, kentteki bir düğün salonunda “6 Mayıs’tan 18 Mayıs’a özgürlük çizgisinde buluşuyoruz” konulu panel düzenledi. Moderatörlüğünü Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Gençlik Meclis üyesi Şahin Akti’nin yaptığı panele, DBP Van Kadın Meclisi Sözcüsü Aynur Sarıca, HDP Şırnak Milletvekili Hasan Özgüneş ve Kürt siyasetçi Seferi Yılmaz konuşmacı olarak katıldı. Panelde ilk konuşan HDP Şırnak Milletvekili Hasan Özgüneş, Mayıs ayının kahramanlık ayı olarak ilan edildiğini belirterek, “Kahramanlar hepimizin kahramanıdır. 40 yıldır süren savaşta, kahramanlarımız hiçbir beklentisi olmadan halkının özgürlüğü için mücadele ederek, yaşamını yitirmiştir. Diğer halkların savaşlarda böylesi bir durum yoktur. Kürtlerin kahramanları, diğer halkların kahramanlardan farklıdır. Kürt halkının yok edilme politikalarına karşı mücadele yürütülüyor” dedi.

Hasan Özgüneş
Hasan Özgüneş

‘Türk devleti hiçbir zaman krizlerden çıkmamıştır’

Türk devleti geleneğinin tarihine dikkati çeken Özgüneş, “Osmanlılar, iktidarları için çocuklarını ve babalarını öldürmüştür. 300 yıl bu zihniyet sürdü. Türk devleti de komplo, darbeler ve inkar üzerine inşa edilmiştir. Türk devleti tarihinde bir çok darbe yaşandı. Türk devleti hiçbir zaman krizlerden çıkmamıştır. 12 Eylül darbesinin ardından sadece Kürt özgürlük mücadelesi ayakta kaldı, diğerleri dağıldı” diye konuştu. Kürtlerin yok edilmesi için yürütülen savaşlara dikkati çeken Özgüneş, ancak bu politikalar sonucu Türkiye’de başta derinleşen ekonomik kriz olmak üzere bir çok krize neden olduğunu söyledi.

’12 eylül uygulamaları AKP şahsında iktidardadır’

Tarihte Kürtler için mücadele eden isimleri hatırlatan Özgüneş, “Herkes bu kahramanları kendilerine örnek alıyor. Kürt halkı özgür olmadan bizler görevimizi yerine getirmiş sayılmayız. AKP, MHP, Perinçek, Ergenekon 12 Eylül’ün çocuklarıdır. 12 Eylül uygulamaları, bugün AKP şahsında iktidardır. Yürütülen politikalar ile Kürt halkı yok edilmek isteniliyor. Partimiz, mirasımız var, kahramanlarımızı ve fedakarlıklarını esas alıp kendimizi örgütleyeceğiz.  Yürütülen faşizm uygulamaları mücadelemizle yok edeceğiz” dedi.

‘Kadınlar tarihi direniş içerisindedir’

 

DBP Van Kadın Meclisi Sözcüsü Aynur Sarıca ise Kürtlerin mücadelesiyle tarih yazdığını belirterek, “Kürt kadınlarının mücadelesi çizgimizdir ve bu çizgi de mücadelemizi yürüteceğiz. Kirli zihniyet, sistematik uygulamaları değişmedi, sadece isimleri değişti. Ancak, zihniyetleri aynıdır ve Kürtleri yok etme üzerine politikalar yürütüyor. Biz kadınlar da bu zihniyete karşı mücadelemizi yürütüyoruz. Cezaevlerindeki uygulamalara karşı kadınlar daha fazla direniyor. Cezaevlerinde Leyla Güven, Sebahat Tuncel gibi birçok kadın arkadaşımız toplumun özgürlüğü için mücadele ettiklerinden bugün rehin alınmışlardır. Ancak, bu arkadaşlarımız cezaevlerinde de tarihi bir direniş içerisindedir” diyerek, kadın mücadelesine dikkati çekti.

Aynur Sarıca
Aynur Sarıca

‘Diyarbakır cezaevi süreci sürüyor’

Dünya devrim tarihlerinde cezaevlerinin çok önemli olduğunu dile getiren Kürt siyasetçi Seferi Yılmaz, “Devletler, kendilerine tehlikeli gördükleri önderleri, sempatizanları cezaevlerine koyarak, hedeflerine ulaşmak istemişlerdir. Bu açıdan Diyarbakır Cezaevi’ne baktığımızda, mücadelemizin önderlerini, kadrolarını, sempatizanları ve Kürtler adına hangi değer varsa imha etmeye çalışmıştır. Bu sistem, Diyarbakır Cezaevi’nde uygulamalarıyla doruk noktaya çıkmıştır. Diyarbakır cezaevinde yaşananlar çok ağırdır. Hala bu uygulamaları tam olarak halkımıza anlatamadık.” Dedi.  Bölgede sistematik bir şekilde kurulan dernek ve tarikatlar üzerinde duran Yılmaz, “Demokratik alanda görev ve sorumluluklarımızı yerine getiremediğimiz için sistem kendini örgütlüyor. Bulunduğumuz coğrafyada bu kadar tarikatların ortaya çıkması ve farklı isimlerle dernekler kurulmasının nedeni bizleriz. Bizler, bu alanları boş bıraktığımız için bunlar örgütleniyor. Bu tarikat ve dernekler Kürt halkının katliamı için örgütleniyor. Hepimize büyük görev ve sorumluluklar düşmektedir. Örgütsüz tek bir insanı bırakmamız gerekir. Bu karanlığı yarmanın tek yolu, örgütlenmekten geçiyor. Direnmekten başka hiçbir şeyimiz yoktur” ifadelerini kullandı.

Saferi Yılmaz
Seferi Yılmaz

Panel, soru-cevap şeklinde son buldu.

 

Serhat News

 

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
DBP Van’da panel düzenledi: 12 Eylül uygulamaları sürüyor

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir