Emek ve Özgürlük İttifakı bileşenleri: Omuz omuza mücadele veriyoruz!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Emek ve Özgürlük ittifakının bileşeni olan TİP ve EMEP’in Kars il örgütleri Serhat News’in sorularını yanıtladı. İl başkanları ortak mücadele ettiklerini vurguladı.

14 Mayıs Cumhurbaşkanlığı ve genel seçimlerine bir dizi tartışmanın gölgesi ve değişim isteği rüzgârı ile geçiyor. Yeni seçim yasası, Cumhurbaşkanı adaylığında ortaklaşma tartışmaları gibi birçok tartışmayı bitiren muhalefet cephesinde adaylar ve ittifak ortaklığı tartışmaları halen devam ediyor. Cumhur ve Millet ittifakının ardından sol parti ve dernekler Emek ve Özgürlük ittifakının çatısı altında birleşmişti. Uzun süre Halkların Demokratik Partisi (HDP) dışında kalan partilerin adaylık isteği tartışmaları kamuoyunu meşgul ederken Türkiye İşçi Partisi (TİP) kendi logosu ile seçime girme kararını bildirdi. Buna göre bölge illerinde ve kritik kentlerde Yeşiller Sol Gelecek Partisi’ne (YSP) destek verecek geriye kalan illerde kendi adayları ile seçime girecek olan TİP’e HDP tabanından yoğun eleştiriler gelmeye devam ediyor.

Eleştirilere Erkan Baş mektubuyla cevap verdi

TİP genel başkanı Erkan Baş’ın katıldığı bir TV programında baraj sorunu olmadıklarına ve Türkiye’nin sosyalistleri kendileri ile tanıdıklarını beyan eden konuşmaları çokça tartışılmıştı. En son Gültan Kışanak ve Selahattin Demirtaş’ın ortak liste çağrılarına Erkan Baş yayınladığı mektup ile hassasiyetleri anladıklarını bildirip belirledikleri illerde kendi logoları ile girme ısrarını yineledi. Hal böyle iken Serhat bölgesinde bulunan Kars ilinde TİP ve Emek Partisi’ne (EMEP) son tartışmaları ve seçim çalışmalarındaki hedeflerini sorduk.

EMEP Kars il başkanı Uğur İbrahim Özdemir, Kürtlerin TİP’e tepki ile yaklaşmadığını belirtirken, TİP Kars il başkanı Nihat Doğangün ise, partilerine gelen tepkileri anladıklarını ancak omuz omuza mücadele ettiklerinin vurgusunu yaptı.

‘Çok parti-tek liste önerisi’

Özdemir, “EMEP olarak Emek ve Özgürlük İttifakı bileşenlerinin seçimlere katılabilme bakımından seçim yeterliliği olan partilerin en doğru ve en az kayıpla ‘çok parti-tek liste’ biçiminde bir yöntem önerdik.  Bu formülün ‘İttifakın toplamının’ en güçlü oyu alabilmesi, parlamenter temsiliyet açısından güçlü bir şekilde Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM’)ye yansımasının mantıklı bir yol olduğunu en başından beri birçok platformda vurguladık. (Çok parti- tek liste) formülü Sosyalist Güç Birliği içerisindeki partilerle de seçim işbirliği yapma avantajını sağladı. EMEP başından beri bu formülü savunmuş fakat İttifakın büyük bileşeni HDP 81 İlde seçimlere girmeyi (tek parti- tek liste), TİP ise seçimlerde yüzde 1 barajını zorlayacakları fikriyle (çok parti- çok liste) formülünü kendi öznel gerekçeleriyle sundu” bilgilerini paylaştı.

‘Kazanımlar için güç birliği’

Özdemir partilerinin temel hedeflerini ise şu sözlerle anlattı: “Kürt illerinde ve ülkede gittikçe faşizme evirilen tek adam yönetimin alaşağı edilmesinin önemini her fırsatta söylüyor. İşçi sınıfı ve emekçilere nefes aldıracak, demokratik ve ekonomik kazanımlarını daha ileri bir mücadele hattına taşımanın yolunun en azından seçimlerde güç birliği yapmak olduğunu biliyor. ‘Ben bilirimci, üstenci’ tavırların olabildiğince asgari müştereklere çekildiği yerde, halkın kendi gerçek iktidarına yaklaşabileceğini savunuyoruz.”

‘Eylemde birlik propaganda da serbestlik’

14 Mayıs’ın Türkiye siyasal tarihi açısından önemli bir milat olduğunun altını çizen Özdemir, dışarıda partilerinin nasıl ve hangi konumda çalışacaklarına da dikkat çekti. Özdemir, “20 küsur yıllık derinleşmiş açlık ve talan düzeninin sona ermesinin yolu birlikten geçiyor. Partimiz 50’ye yakın ilde YSP listelerinden İttifak ilke ve hukukuna uygun olmasına azami özen göstererek seçimlere katılacak. Bu illerin nereler olacağı, aday sıralamalarının nasıl ve ne şekilde saptanacağı Emek ve Özgürlük İttifakı’nın ortak akıl ve çabalarıyla karara bağlanacak. Bu şekliyle EMEP Kars il ve ilçe örgütleri de kendi adayını ittifaka bildirdi. Sadece Kars İl Örgütümüz değil tüm bölge ve Türkiye örgütlerimiz şehir ve aday sıralaması gözetmeden Emek ve Özgürlük bileşenlerine alan açmaya, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi’ne omuz vermeye kararlı” dedi.

Emek ve Özgürlük İttifakı bileşenleri: Omuz omuza mücadele veriyoruz! - emek ve ozgurluk ittifaki kars 4

EMEP’in Emek ve Özgürlük İttifakı toplantılarında seçim kampanyası boyunca uygulayacağı kimi ortak kararlar aldığını kaydeden Özdemir, bunları EMEP’in kendi bağımsız politik çalışmasını yürüteceğini, merkezi ve yerel seçim materyallerini yine kendi bünyesinde yayınlayacağını söyledi. Özdemir, “Tüm ittifak bileşenlerinin ortaklaşarak kabul ettiği bir önemli konu da seçim çalışmalarını, ‘eylemde birlik, ajitasyon ve propaganda da serbestlik’ ilkesiyle yürütülmesi, partimiz açısından önemli bir karardır” diye konuştu.

‘AKP iktidarı sömürmedik kurum bırakmamıştır’

Özdemir son olarak şunları dile getirdi: “Partimiz sadece seçim sonrası için değil, Türkiye halklarının en gerici burjuva iktidarından en ‘ilerici’ burjuva iktidarına kadar yönetildiği müddetçe başta işçi sınıfı olmak üzere sınıfsal sömürü ve ulusal baskıdan kurtulamayacağının bilincinde. Tek adam yönetiminin iktidarını sağlamlaştırıp iflah olmaz halk düşmanlığı ve uluslararası tekellere sınırsız, koşulsuz biat etme tarzı yarın oluşması muhtemel parlamenter sistemde İşçi sınıfına, bölge halkına yok sayılan inanç ve yaşam biçimlerine merhem mi olabilir? AKP iktidarı ele geçirmediği,  içinde sömürmediği kurum bırakmamıştır. Ne yazık ki süreç sınıfın ve halk güçlerinin daha geriden, biraz daha ileriye mesafe kat edebilme sürecidir. Emek ve Özgürlük İttifakı 2023 Türkiye’sinde bunun için var.”

‘Hedefimiz Kars’ta 3 vekili YSP sıralarına taşımak’

TİP Kars il başkanı Nihat Doğangün ise, Kars ve bölgede YSP ile birlikte hareket edeceklerini vurgulayarak, unun yanı sıra özgün çalışmalarının da olacağını dile getirdi. Seçim çalışmalarında bu durumun açık bir şekilde görüleceğini aktaran Doğangün, “İttifak olarak hedefimiz 3 vekili YSP sıralarında görmek olacaktır. Sadece TİP değil bütün ittifak bileşenleri her alanda çalışmalara aralıksız katılacaktır” diye konuştu.

Emek ve Özgürlük İttifakı bileşenleri: Omuz omuza mücadele veriyoruz! - emek ve ozgurluk ittifaki kars 3

‘Omuz omuza mücadele’

Partilerine dönük tepki ve endişeleri anladıklarını ekleyen Doğangün, “Partimiz bu kararı alırken ilçe ilçe Emek ve Özgürlük İttifakının en güçlü şekilde temsil edilmesini amaçladı ve Türkiye’deki bütün şehirleri inceleyerek 3 kategori halinde değerlendirdi. Son kategoride sanayi kentleri veya TİP’in karşılık bulduğu bazı büyükşehirlerde kendi listelerimizle aday çıkartabileceğimize ve bu durumun vekil kaybettirmeyeceğini ön gördük” ifadelerini kullandı. 

Doğangün son olarak, “Yoldaşlarımız katıldıkları TV programlarında da soruları cevapladılar. Onlarda açık bir şekilde ittifakın gücüne zarar gelmeyeceğini hatta yeni bir gücün doğacağını inandıklarını dile getirdiler. Bu bağlamda tüm partilerin omuz omuza ittifak içinde mücadele vereceğine bütün halklarımız inanmalı” dedi.

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Emek ve Özgürlük İttifakı bileşenleri: Omuz omuza mücadele veriyoruz!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir