En yoksul kent sıralamasında olan Van’da halk ucuz ürün arayışında

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hayat pahalılığından dert yanan Van’daki yurttaşlar, ucuz ürün bulabilmek için market market gezmek zorunda kaldıklarını belirtti.  

Türkiye ve bölgede derinleşen ekonomik kriz yaşamın her alanını etkileyeme devam ediyor. Yapılan zamlar, halkın alım gücünü günden güne düşürüyor. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre, enflasyon Kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 3,28, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 61,98 ve 12 aylık ortalamalara göre yüzde 53,40 olarak gerçekleşti. Bağımsız akademisyen ve ekonomistlerin oluşturduğu Enflasyon Araştırma Grubu’nun (ENAG)  verilere göre, Tüketici Fiyat Endeksi (E-TÜFE) Kasım ayında yüzde 5,58 artarken, E-TÜFE’nin son 12 aylık artışı yüzde 129,27 olarak gerçekleşti. Kasım ayında en yüksek artış ise, doğalgaz, su ve elektrik gibi faturaları da içeren konut kategorisinde yaşandı.

Yine Kasım ayında en fazla fiyat artışı; yüzde 13,63 ile tereyağı, yüzde 11.94 ile konserve, yüzde 10,30 ile taze süt, yüzde 9,94 ile peynir, yüzde 9,97 ile kuru sebzeler, yüzde 5,68 ile kümes hayvanları eti ve yüzde 4,97 ile pirinçte gerçekleşti. En yoksul kentler sıralamasında ilk sıralarda yer alan Van’da yaşayan yurttaşlar Mezopotamya Ajansı’na (MA), var olan tabloya ilişkin konuştu. 

‘Alım gücü kalmadı’

Üç gündür siftah yapmadığını belirten esnaflardan Murat Aslan, “Her geçen gün her şey daha da pahalanıyor ve bu durum herkesi olumsuz etkiliyor. Eskiden yıldan yıla zam gelirdi ancak şuan neredeyse her gün zam yapılıyor. İş yapamaz duruma geldik çünkü insanların alım gücü kalmadı. Türk Lirası’nın da artık bir değeri kalmadı. Bu kriz böyle devam ederse daha birçok dükkan kepenk indirmek zorunda kalacak. Satış yapamadığımızdan kirayı ödemekte zorluk yaşıyoruz. Şu an en düşük kira 12 bin TL. Nereye kadar böyle devam edebiliriz bilmiyoruz. Mutlaka bir çözüm bulunmalıdır” diye belirtti.

‘İnsanlar evine ekmek götüremiyor’ 

İnsanların artık evlerine ekmek dahi götüremeyecek duruma geldiğini söyleyen yurttaşlardan Hüsrat Teknas, “Her şey çok pahalı. Evden çıkarken çocuklar bir şeyler istiyor ancak para olmadığı için alamıyorum. Önceden bir insan çalışıp 10 kişiye bakardı şu an 12 kişi çalışsa bir eve bakamaz durumda. Bu yaşıma kadar böylesine ilk defa tanık oluyorum. Nereye kadar böyle devam edecek? Başımızdaki hükümet artık gitmeli. Bu iktidar giderse belki ülkeye bir çözüm, ferahlık gelir” ifadelerini kullandı.  

‘Bu iktidar gitmeli’ 

Her gün zam yapıldığını dile getiren Musa Ürkmez adlı yurttaş, “Artık evimize bir şey alamaz duruma geldik. Her şey çok pahalı. Hayat çok zorlaştı önceden istediğimizi alabiliyorduk ama son birkaç yıldır hiçbir şey alamıyoruz. Neredeyse her gün zamlarla uyanıyoruz. Hükümet değişmeli ve biran önce ülkeye bir düzen gelmeli çünkü bu şekilde devam edemez” dedi. 

‘Çözüm Erdoğan’ı göndermek’

Gün geçtikçe daha da yoksullaştıklarını belirten Hamza Ak, artık Türk Lirası’nın bir değerinin kalmadığını söyledi. Fiyatların cep yaktığını vurgulayan Ak, “Hiçbir şey alamıyoruz. Montum yırtılmış ancak para olmadığı için yenisini alamıyorum. Ülke yokluk içerisinde. Bu kriz böyle devam edemez. Bunun çözümü Erdoğan’ı göndermektir” diye belirtti.

‘Market market dolaşıyoruz’ 

İsmail Gümüş ise, yaşadıklarını şöyle anlattı: “Fiyatlar o kadar arttı ki hiçbir şey alamaz duruma geldik. Akşam eve giderken bir ekmek götüremeyen insanlar var. Gün boyu en ucuz ürünü bulmak için marketleri geziyoruz. Bunun tek sorumlusu hükümettir. Artık bu iktidar değişmeli. Eğer değişmezse ülkenin hali daha da kötü olur.”

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
En yoksul kent sıralamasında olan Van’da halk ucuz ürün arayışında

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir