Eris Varyantı Türkiye’de: Endişeye gerek yok hastalığı tanıyoruz!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

COVID-19, Eris varyantının Türkiye’de görülmesiyle yeniden gündemde. Van Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr. Muhammed Taha Bostancı, virüsün ölümcül olmadığını ve bebeklerin düzenli aşılarının yapılması gerektiği çağrısında bulundu.

Yaklaşık 3 yıl önce tüm dünyaya yayılan Covid-19 virüs vakasıyla Türkiye’de resmi rakamlara göre 102 bin 174 kişi yaşamını yitirdi. Uzun süredir hatırlanmayan Covid-19, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın açıklamasıyla yeniden gündeme geldi. Bakan Koca, Eris varyantının Türkiye’de 9 kişide görüldüğünü geçtiğimiz hafta duyurmuştu. Konuyla ilgili görüştüğümüz Van Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr. Muhammed Taha Bostancı, Eris Varyantı virüsünün Bulaşıcılığının yüksek ancak hastalık yapma derecesi düşük olduğunu söyleyen Dr. Bostancı, virüse karşı tedbirli olunması gerektiğini ve özellikle bebeklerin aşılanması için çağrıda bulundu.

Eris Varyantı Türkiye’de: Endişeye gerek yok hastalığı tanıyoruz! - doktor

Virüsün belirtileri Covid-19’la aynı

Eris varyantının korona virüsü ailesinin son mutasyonu olduğunu belirten Bostancı, virüsün nereden geldiği ve belirtilerine dair şunları söyledi: “Bulaşıcılığı yüksek ancak hastalık yapma derecesi düşük bir mutant. Paniğe kapılmaya gerek yok. İlk Şubat ayında Endonezya’da ortaya çıktı. Ülkemizde de Eylül 15 itibarıyla görülmeye başlandı. Belirtileri üst solunum enfeksiyonuyla aynı belirtiler. Üst solunum yolunu genelde enfekte eder. Nadir risk alt solunum yolu enfeksiyonunu da görüldüğü oluyor. Daha çok öksürük, boğaz ağrısı, burun akıntısı, halsizlik ve eklem ağrıları gibi belirtiler görülür.”

‘Sosyal mesafe ve hijyene dikkat edilmesi gerekiyor’

Bostancı Virüse karşı alınması gereken önlemler üzerine şunları söyledi: “Hastalıktan korunmak için bu konuda özellikle risk grubundaki vatandaşlarımızın mutlaka kalabalık alanlarda maske kullanımı önerilir. Sosyal mesafeye dikkat edilmesi gerekiyor. Başta kişisel hijyene mutlaka çok dikkat edilmesi gerekiyor. Aşılama devam edebilir. Aşı olmak isteyen vatandaşlar aşı olabilir. Ek dozlarını yaptırabilirler. Ancak korona virüs özelinde herhangi bir mutant’a varyant’a karşı toplu bir açıklama programımız yok. Risk grubunda grip aşısı tanımlanan vatandaşlarımızın mutlaka bu grip aşılarını yaptırmalarını öneriyoruz aynı zamanda bağışıklama programımızda bebek ve çocuk aşı programlarımızda yıllardır yaptığımız aşıların faydaları ortada. Bununla ilgili toplumda geri bir adımın atılmamasını talep ediyoruz. Mutlaka bebeklerimizin aşılarını tam ve zamanında yaptırmamız gerekiyor.”

Eris Varyantı Türkiye’de: Endişeye gerek yok hastalığı tanıyoruz! - van il saglik

‘Hastalığı biliyoruz korkulacak bir şey yok’

Van’da Eris Varyantı virüsünü kimsede tespit etmediklerini ifade eden Bostancı, “Korona virüs vakaları görülmeye başlandı bizde ancak Eris varyantı yok. Paniğe kapılmaya gerek yok. Şu an her şey kontrol altında. Korona virüs evet ilk çıktığı zaman bir bilinmezlik ve risk taşıyordu. Ama şu an öyle değil biz hastalığı tanıyoruz. Biliyoruz hangi mutantı olursa olsun şimdilik korkulacak bir durum yok” dedi.

KAMERA-MONTAJ: Dildar Güler

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Eris Varyantı Türkiye’de: Endişeye gerek yok hastalığı tanıyoruz!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir