Erzurumlu yazar-şair Yağmurdereli yoğun bakıma kaldırıldı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yazar-Şair Eşber Yağmurdereli geçirdiği beyin kanaması nedeniyle hastaneye kaldırıldı. 

Erzurumlu Yazar, şair ve senarist Eşber Yağmurdereli, 13 Ağustos’ta İzmir’in Dikili ilçesinde yüksek tansiyon nedeniyle beyin kanaması geçirdi. Yağmurdereli önce Menemen’e ardından İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırıldı. Yoğun bakımda tedavisi süren Yağmurdereli’nin durumunun stabil olduğu öğrenildi.  

Eşber Yağmurdereli kimdir?

1945 yılında Erzurum-Tortum’da dünyaya geldi. 1955 yılında bir havuz kazasında görme yetisini yitirdi. 1958 yılında lise öğrencisiyken körler okuluna gitti. Öğrenim görürken arkadaşlarıyla “Aydınlığa Doğru” adında bir dergi çıkardı. 1963’te üniversite seçme sınavlarını üçüncülükle kazanarak Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ne girdi. 12 Mart darbesiyle üniversiteden uzaklaştırıldı. Daha sonra Hukuk Fakültesini bitiren Yağmurdereli, 1972’de Samsun’da avukatlığa başladı. Hüseyin Cevahir, Arkadaş Zekai Özger, Ahmet İnan, Haluk Şahin, Metin Güven, Gursen Topses ve Gün Zileli gibi arkadaşlarıyla Yeni Eylem adında bir dergi çıkardı. 1986 yılında bir yarışmada “Pek Firaklı Bir Dağ Masalı” adlı öyküsüyle ilk ödülünü kazandı.

13 Mart 1978’de THKP-C’nin Acilciler grubu kurucusu ve lideri olduğu iddiasıyla tutuklandı. Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) “Anayasal düzeni silah zoruyla değiştirme” fiilini düzenleyen 146. maddesinin 1. fıkrası uyarınca Samsun Ağır Ceza Mahkemesi’nce müebbet hapis cezasına çarptırıldı. 1 Ağustos 1991’de “şartlı tahliye” yasasıyla ceza evinden çıktı. “Barış için 1 Milyon imza kampanyası”nın sözcülüğünü yaptı.

Yağmurdereli, 8 Eylül 1991’de İnsan Hakları Derneği (İHD) mitingindeki konuşması nedeniyle 10 ay hapis cezasına mahkum oldu. Karar Yargıtay’da onanınca, daha önce “şartlı tahliye” edildiği için 10 aylık hapis cezası daha önceki cezasının geri kalanıyla birleştirildi ve 1997 yılında 22 buçuk yıl hapis için tekrar cezaevine konuldu. Kamuoyunda oluşan büyük tepki sonucunda 9 Kasım 1997’de ceza infazı 1 yıl süreyle ertelenerek serbest bırakıldı. Karar, 16 Aralık’ta geri çekilince, 1 Haziran 1998’de yeniden tutuklandı ve 18 Ocak 2001’de serbest bırakıldı.

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Erzurumlu yazar-şair Yağmurdereli yoğun bakıma kaldırıldı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir