Et fiyatlarının ardından lahmacunu ucuzlatma yolu bulundu!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Et fiyatlarının artışıyla birlikte Tarım ve Orman Bakanlığı‘nın yeni tebliğ yayınlayarak, pide ve lahmacun gibi ürünlerde kanatlı hayvan eti ya da her türlü sakatat kullanılması artık tağşiş olarak değerlendirilmeyeceğini kaydetti.

Et fiyatlarındaki artışın ardından hükümet, lahmacun ve pideyi ucuzlatmanın yolunu buldu. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yeni tebliğine göre, pide ve lahmacun gibi ürünlerde kanatlı hayvan eti ya da her türlü sakatat kullanılması artık tağşiş olarak değerlendirilmeyecek. Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğünün 6 Haziran’da 81 İl Müdürlüğüne gönderdiği yazıda “Pide, Lahmacun, Börek, Mantı vb. üretilmek üzere hazırlanmış çiğ ürün harçlarında histolojik muayene ve kanatlı eti aranması programı kapsamında numune alınmaması” isteniyor. 

Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü’nün, pide, lahmacun, börek, mantı vb. üretilmek üzere hazırlanmış çiğ ürün harçlarından numune alınmaması kararını Dr. Bülent Şık eleştirdi.

Yanlış karar

Şık, çiğ ve pişmiş, işlem görmüş ve görmemiş, fermente et ve et ürünlerindeki yabancı maddelerin teşhisi amacıyla yapılan histolojik analizlerin kaldırılmasının gıda güvenliği açısından yanlış bir karar olduğunu belirtti. Şık, sosyal medya hesabından belgeyi paylaştığı değerlendirmesinde şunları ifade etti:

“Yazı, kıyma etten yapılan ürünlerde kullanılmasına izin verilmeyen sakatat, testis, uterus, bağırsak, deri, sinir, kemik, vb. dokuların kullanılmasının önünü açıyor. Histolojik muayenenin kaldırılması da mevzuata aykırı bu işleri yapanları denetlemeyeceğiz anlamına geliyor.

Histolojik analizler çiğ ve pişmiş, işlem görmüş ve görmemiş, fermente et ve et ürünlerinde Türk Gıda Kodeksi hükümlerince kas ve yağ dokusu dışında katılmasına müsaade edilmeyen doku ve organlar ile yabancı maddelerin teşhisi amacıyla yapılmaktadır.

Histolojik muayene için alınan numunelerde at, eşek ya da başka hayvanların etinin olup olmadığı da yapılacak analizlerle kontrol edilir. Dolayısıyla bu tip bir kontrolün de artık yapılmayacağını düşünmek akla uygundur. Alınan karar gıda güvenliği açısından yanlış bir karardır.”

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Et fiyatlarının ardından lahmacunu ucuzlatma yolu bulundu!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir