Fırçanın iğne, boyanın iplik olduğu sanat sergisi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

ÖZEL HABER / Zelal Sahidenur Sari

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (Van YYÜ) Geleneksel El Sanatları bölümü hocalarından Öğretim Görevlisi Zübeyde Taban Aydın ve öğrencileri tarafından “Şimdi Yeni Şeyler Söylemek Lazım” isimli sergi düzenlendi.

Öğretim Görevlisi Zübeyde Taban Aydın’ın ve kırk üç öğrencisinin hazırladığı sergi, nakşedilen masal kitaplarıyla bir ilk olma özelliği taşıyor. Üç yıllık bir çalışmanın sonunda ortaya çıkan sergide; Samed Behrengi’nin ‘Küçük Kara Balık’ isimli kitabı, Feridun Oral’ın Yapı Kredi Yayınları’ndan çıkan ‘Bir Lokmalık Masallar’ isimli kitabı ve sloganik afişler nakış tekniğiyle işlenerek yer aldı.

Serginin ana temasında, dünyanın her yerinde; yoksulluktan, göçten, şiddetten ve savaştan öncelikli olarak etkilenen ‘çocuk’lar yer alıyor. Neredeyse bütün çalışmaların üç boyutlu olduğu sergide, ziyaretçilerin çoğunluğunu oluşturan çocuklar, farklı bir deneyimle karşılaşıyor.

Geleneksel El Sanatları bölümü ekibi, yaptıkları işi tarif ederken; “Nakışla resim yaptık iğnemizi fırça ve kalem yerine kullandık. Kalemle yazılacakları, fırçayla resmedilecekleri iğne ve iplikle yaptık,” diyor.

Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı photo1637583464-1-1-1024x576.jpeg
Zübeyde Taban Aydın

İki yıllık bölümün, üç yılda tamamlanan sergisinde mezun olan öğrencilerinde imzası yer alıyor. İki yıl süren ve öğrencilerin yüzde 80’inin nakış bilmeden böyle bir sergiye imza atmasının arkasında iyi bir iletişimin ve uyumun olduğunu söyleyen Aydın, serginin hazırlık sürecini şu sözlerle ifade ediyor: “Normalde iki yıllık bir süre içinde öğrencilerin mesleki olarak bu kıvama gelmesi zor. Ama bizim öğrencilerimizin bu yönde farklı bir dokuları var. Bunu da gerçekten söylemeden geçemeyeceğim çünkü bir eğitici olarak ne kadar çabalarsanız çabalayın eğer karşınızda bir aksi seda bulunmuyorsa, dönütleri olmuyorsa oradan iyi şeyler çıkmıyor. Biz, öğrencilerimizle o ışığı yakaladık güzel bir iletişimimiz oldu. Bazen defalarca söküp yeniden yap dedik birbirimize ve hiç kimse itiraz etmedi. Çok büyük bir hoşgörü ve sevgi vardı.”

Görüntü/Montaj: Zafer Avnaş

Çoğunluğu hazır resimlerin nakşedilmesiyle oluşan sergide, tasarımının tamamının öğrencilere ait olduğu çalışmalarda yer alıyor. Kullanılan hazır resimler ise farklı objeler ve detaylar eklenerek zenginleştiriliyor. Bu dönemde herkesi etkisi altına alan kullan-at mantığına karşı farkındalık yaratmak isteyen ekip, eserlerin büyük bir çoğunluğunda; eski kumaşlar, eski öğrenci cübbeleri ve eski erkek gömleklerini kullanıyor.

Eserlerin, yurtiçinde ve yurtdışında da sergilenmesini isteyen ekip, UNICEF’le de bağlantı kurduklarını belirtti.

Serhat News

(TYK)

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Fırçanın iğne, boyanın iplik olduğu sanat sergisi

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir