Gazeteci Salaz’ın arkadaşları: Çizgisinden taviz vermedi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yakalandığı hastalık sonucu yaşamını yitiren Vanlı gazeteci Necmettin Salaz’ı anlatan arkadaşları, Salaz’ın mücadele çizgisinden taviz vermediğini ve yaşamını Kürt halkına adadığını dile getirdi. 

Federe Kurdistan Bölgesi’nde tedavi gördüğü hastanede 14 Ekim’de yaşamını yitiren gazeteci Necmettin Salaz’ın naaşı dün memleketi olan Van’ın Tuşba ilçesindeki Akköprü Mezarlığı’nda toprağa verildi. Devam eden taziyesine katılıp ailesine başsağlığı dileyen mücadele arkadaşları Mezopotamya Ajansı’na (MA), Salaz’ı anlattı.

“Onu anlatacak cümlem yok” diyerek sözlerine başlayan Çetin Çiftçi, “O çok iyi bir Kürt ve iyi bir yurtseverdi. Yazarlığının dışında iyi bir dost ve yeri doldurulamayacak bir yoldaştı. Bizim gönlümüzde her daim o yoldaşlığıyla yaşayacak. Özgür basına katkıları çok önemliydi. Bir hareketin basın şehidi olarak gönlümüzde yaşayacak” dedi. 

‘Çizgisinden taviz vermedi’

Birlikte uzun yıllar çalışan mücadele arkadaşı Abdurrahman Doğar ise, Salaz’ı şu sözlerle anlattı: “Bizim için çok büyük bir ayrılık oldu. Özgürlük mücadelesinde yürüttüğü kararlı duruşuyla 70’li yılların gençliğinin idolü haline gelmişti. Anlatımı, insanlara dokunması ve süreçleri doğru okumasıyla çok önemli bir kişilikti. Biz, o dönem ona karşı büyük bir hayranlık duyuyorduk. O günden bugüne kadar çizgisinden hiçbir zaman taviz vermedi. Belki o dönem kendisine çok büyük fırsatlar da sunuldu ama o Kürt halkının yanında durmayı şiar edindi. Benliğini, tüm gücünü Kürt halkının mücadelesi için harcayarak bugüne kadar geldi. Bilgi birikimini dostlarıyla ve toplumuyla hep paylaştı. Kendisini her zaman çok özleyeceğiz. Kürt halkının başı sağ olsun.” 

‘Önemli emekler verdi’

Salaz’ın Kürt halkı ve Kürdistan’a önemli emeklerinin olduğunu ifade eden Fadıl Barıştıran da, “Biz 2000’li yılların başından beri tanışıyoruz. Mücadelede bir süre birlikte çalışmalar yürüttük. Kendisi Kürt ulusal mücadelesi ve Kürt halkı önemli katkılar sağladı. Kitaplar yazması, düşmanın üzerine gelmesine karşı Kürt halkının yanında yer alması önemli bir bedeldir. Ülkesini terk etmesi ve bölünmüş toprağımızın başka bir parçasında yaşamını yitirmesi büyük bir kayıptır. 2000’li yıllarda ilk kez Wan Belediyesi’ni aldığımızda orada yer alarak bilgi, birikimini bu halk için harcadı. Kürt ve Kürdistan tarihiyle ilgili yazdığı yazı ve kitaplar çok önemlidir. Necmettin arkadaşımız Kürt halkı için büyük bir kayıptır. Emeklerine büyük saygı duyuyoruz. Kürt halkı için önemli bir kayıp ama halkın kendisini sahiplenmesi herkese nasip olmaz” dedi. 

‘Van’daki birkaç devrimciden biriydi’

Salaz’ın yaşamını yitirdiği güne kadar Kürt halkının mücadelesi için emek verdiğini ifade eden arkadaşlarından Ali Kalçık ise, şunları ifade etti: “Necmettin arkadaşımız ölünceye kadar Kürt halkının mücadelesi için çaba harcadı. Bir mücadele kendisini adamış bir hayattı onun hayatı. Bir de elbette yaşanan bir dram var. Kurdistan’ı ve Wan’ı çok özlüyordu. Bu kadar emekleri olan bir insanın ölmesi bizim için ve özgür basın bir kayıptır. Wan’da devrim, sosyalizm ve Kürt özgürlük mücadelesini o dönem yürüten belki 5 kişiden biriydi. Son 15 yılı Kürdistan mücadelesinin yoğunluğuyla geçmiş Kürt aydınıydı. Kürt halkının başı sağ olsun.”

‘Özgür basın için büyük bir kayıp’

Necmettin Salaz’ın uzun yıllar yer aldığı Kürt medyasına önemli emekleri geçtiğini söyleyen Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) Eşbaşkanı Serdar Altan da, “Her zaman buraların hasretini çekti ve buraya kavuşmadan hayatını kaybetti. Öngörüleri, analiz yeteneği, Ortadoğu’daki gelişmeleri anlatım biçimi hep öne çıkıyordu. Kısa bir süre tanıma fırsatım oldu ve etkilendiğim bir insandı. Her şeyi derinlemesine analiz eden bir özgür basın neferiydi. Bizim için büyük bir kayıptır. Biz özgür basın çalışanı arkadaşları olarak büyük zorluklarla mücadele ediyoruz. Kendisi de bizzat bu durumu yaşadı. Bizim açımızdan büyük bir acı ve boşluğunu hissedebileceğimiz biri. Kürt halkının, özgür basın ve ailesinin başı sağ olsun. Onun mücadelesini layıkıyla sürdürmeye devam edeceğiz” dedi.

Serhat News

Tepki Ver | _zg_n1
0
mutlu
Mutlu
1
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Gazeteci Salaz’ın arkadaşları: Çizgisinden taviz vermedi

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir