Geçinemeyen öğrencilerden çağrı: Fiyatlar düşürülsün!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Iğdır Üniversitesinde okuyan öğrenciler artan yol, yemek ve yurt fiyatlarından kaynaklı geçinemediklerini dile getirerek, sorunların çözülmesi talebinde bulundu.

Türkiye’de uzun zamandır süren ekonomik krizin mağdurlarından biri de Üniversite öğrencileri. 2022-2023 eğitim yılı başlarken açığa çıkan yurt sorunu ile birçok öğrenci parklarda geceyi geçirmek zorunda kalmış böylece medya da yurt ve konut sorunlarının can alıcı olması öne çıkmıştı. Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu başvuruların yüzde 80’inin karşılandığını söylemiş ama dışarda kalan öğrenciler bu sayının yetersiz olduğunu dile getirmişlerdi.

Yalnızca 2022-2023 öğrenim yılında Üniversiteye yerleşen öğrenci sayısı 839 bin iken Kredi ve Yurtlar Kurumu’nun (KYK) yurt kapasitesi 750 bin. Mevcutta okuyan öğrenci sayısı ise 4 milyon civarındaydı. Bu sayılar dikkate alındığında öğrencilerin ciddi barınma sorunu yaşadığı aşikârdı.

Geçinemeyen öğrencilerden çağrı: Fiyatlar düşürülsün! - igdir universitesi ogrenciler 1

Üniversite öğrencileri tüm bunların yanında ayrıca ekonomik krizin sonuçlarını da yaşamak zorunda kalıyor. 2023 yılında Lisans öğrencilerinin Burs ücretleri 850 TL’den bin 250 TL’ye çıkarıldı. Yurttan yararlanan öğrenciler için ise zam uygulanmadan 250-450 TL arasında değişen fiyatlar uygulanacağı Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanmıştı. Öğrenciler ise krize nazaran burs fiyatlarının düşük olduğunu, çoğuna zaten burs çıkmadığını ve sorunun çözümünün yemek, yurt ve diğer ihtiyaçların fiyatlarının düşürülmesi olduğunu vurguluyor.

‘Gelir yetmiyor’

Henüz 2008 yılında kurulan Iğdır Üniversitesi öğrencileri ise yıllardır süren sosyal etkinlik alanlarının azlığından yakınarak, kriz nedeni ile geçimlerinin daha da zorlaştığını ekliyor. Hatay’dan Iğdır’a okumaya gelen Laborant ve Veteriner Sağlık Ön Lisans Bölümü öğrencisi Betül Arslan, kendisine burs çıkmadığını ve ailesinden geçinmek zorunda kaldığını söylüyor. Arslan şu sözlere yer veriyor: “Üniversite yol ücretine günlük gidip gelmeye 16 lira veriyorum. İlk geldiğimde 5 TL’ydi sonra 8 TL oldu ve daha da yükseltmeyi düşünüyorlar. Biz öğrenciler için çok sıkıntılı bir durum. Yurt yemek fiyatları, üniversitedeki yemek fiyatları bayağı zora sokuyor. Ailemden geçiniyorum. Gelen gelir bir ayda yetmiyor.”

Geçinemeyen öğrencilerden çağrı: Fiyatlar düşürülsün! - igdir universitesi ogrenciler 3
Betül Arslan

‘Yüksek fiyatların düşmesi gerekiyor’

Arslan, bir şeylerin değişmediğini ifade ederek, umutsuzluğunu dile getiriyor. Arslan, “Şu an yurt ücretine 400 lira veriyorum ama bana göre fazla bir miktar. Benim babam emekli, yani çok bir miktar yollayamıyor. Sonuçta evi de geçindiriyor. Ücretlerin düşürülmesi gerekiyor. Burada zaten bir tek Vali Yolu var birde Lunapark var sosyal faaliyet olarak. Kafe fiyatları da çok yüksek onlarında düşürülmesi gerekiyor” diye kaydediyor.

‘Kentte eğlenilecek mekan yok ama yine pahalı’

Öğrenciler Karaağaç kampüsünden çıkınca ilk tartıştıkları şey minibüs veya yaya yolculuk oluyor. Yol ücretlerinin öğrencileri zorlaması o noktada gözle görülebiliyor. Mardin’den gelip Çocuk Gelişimi Bölümü’nü okuyan Hividar Altınkaynak da mikrofona konuşan bir başka isim oluyor. Altınkaynak, “Bana burs değil kredi çıktı. Ama sonrasında mezun olup iş bulma olasılığı düşük olduğu için almadım. Iğdır’da üniversite okumak zor; Çünkü küçük bir şehir olmasına rağmen ve eğlenilecek pek bir şey yok ama ona rağmen fiyatlar yüksek. Kendi şehrime kıyasla burası gezilecek alan bakımından çok düşük kalıyor. Öğrencinin rahat oturacağı bir yer yok. Kafeler var ama oralarda belirli bir süre oturabilirsin. Park tarzı bile insanların sakin kafa ile oturup zaman geçirebileceği bir alan değil” diyor.

Geçinemeyen öğrencilerden çağrı: Fiyatlar düşürülsün! - igdir universitesi ogrenciler 4
Hividar Altınkaynak

 ‘Iğdır’da günü birlik çalışılacak bir yer yok’

Beklentilerini sorduğumuz Altınkaynak şu cevapları veriyor: “Ne kadar beklentimiz olsa da sonuç olmadığı için gerekmiyor. Ama yine de yardımcı olmalarını isteriz. Yurt ve yol sıkıntıları ile daha çok ilgilenmeleri gerekiyor. Benim yurdum diğerlerine göre merkezde olduğu için yol parası bir avantaj olabiliyor. Yol parasına vereceğimi bazen birikim yapabiliyorum. Geçimimi babam sağlıyor. Benim dışımda 4 öğrenci daha var ve babam 7 kişilik bir aileyi geçindiriyor. Mecburuz bir şeylerden kısmaya… Çünkü burada çalışma imkânı yok. Günü birlik çalışabileceğimiz bir yer yok” diyerek Iğdır’daki işsizliğe dikkat çekiyor.  

‘Aldığımız burs kira ve giderlere gidiyor’

Osmaniyeli olan Ömer Tekin ise Paramedik bölümünü okuyor. Ömer Yurt başvurusu yapmasına rağmen yurt hakkına kavuşamayan öğrencilerden. Diğer öğrenciler gibi o da sosyal alan eksikliğinden yakınarak şu sözlere yer veriyor: “Burs alıyorum ve evde 2 arkadaşlarımla kalıyorum. Yurt başvurusu yaptım ama çıkmadı. Bu kentte yurt sorunu vardı. Aldığımız burs, kira ve giderlere gidiyor. Daha çok evdekiler destek atıyor. Oradan geçiniyorum. Aylık 2 bin 500 TL’ye yakın giderimiz oluyor. Şimdilik sadece idare ediyoruz. Dolmuşlarda pahalı oldu. Şehir içi 6 TL oldu, daha sonrasında zamlar gelir ise daha çok sıkıntıya düşeceğiz. Yeni bir yer olmasından dolayı öğrenci etkinliklerinden biraz mahrum bir yer. Sosyal etkinliklerin daha çok çoğalması gerekir” diyor.

Geçinemeyen öğrencilerden çağrı: Fiyatlar düşürülsün! - igdir universitesi ogrenciler 2
Ömer Tekin

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Geçinemeyen öğrencilerden çağrı: Fiyatlar düşürülsün!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir