Gelenekselliğe karşı genç bir şair: Hediye Durmiş

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Toplumun kadını kalıplara sığdırdığı günümüzde bu kalıplara karşı mücadele eden ve genç yaşında şiir yazarak bu alanda kendisini geliştirmeyi hedefleyen Hediye Durmiş, “Genç kadınlar kalıplaşmış yargıları yıkamalı” diyor.

Gelenekselliğe karşı genç bir şair: Hediye Durmiş - genc sair hediye durmis 3

Van’ın Başkale ilçesinde 2001 yılında doğan ve Kütahya Sağlık Bilimleri Eczane Teknisyeni Bölümü’nü okuyan Hediye Durmiş, genç yaşında toplumun baskılarına karşı mücadeleye başlamış. Genç yaşında ‘Leyla’ isimli şiir kitabını yazan Durmiş, bu alanda çalışmalarına ise aralıksız bir şekilde devam ediyor. Öykü alanında da çalışmaları olan Durmiş, ilk eseri olan ‘Leyla’ şiir kitabıyla yaşadığı ilçenin ‘Gelenekçi’ yapısına dikkat çektiğini ve asıl hedefinin bu gelenekçi algıyı yıkmak olduğunu belirtiyor

‘Mürkkep devam ettikçe yazamaya devam edeceğim’

Şiiir, deneme, hikaye tarzında yazılar yazdığını da söyleyen Durmiş, “2020 yılının Haziran ayında basılmış bir şiir kitabım var ve adı ‘Leyla’. Bundan sonra da bu alanda kendimi daha çok geliştirmeyi düşünüyorum. Mental açıdan yaşadığı durumlar insanı yazmaya sevk ediyor. 2018 yılından itibaren ben yazıyorum ve mürekkep devam ettikçe yazmaya devam edeceğim” diye belirtiyor.

‘İlk eserim çok ilgi görmedi’

Şiir yazmak için insanların çok fazla zaman harcadıklarını söyleyen Durmiş, kendisinin şiir yazarken uzun sürmediğini söylüyor. Durmiş, “2019’da başlayıp 2020 yılında kitabımın ilk basımı gerçekleşti. O an içinden ne geldiyse yazdığım için 1 yıla yakın bir süremi aldı. Şiir kitabı olduğu için her kesime hitap etmiyor. Bu konuda pek fazla yaygınlık kazandığımı söyleyemem. Çevrem açısından çok fazla destek gördüm. Bu kitabım fazla ilgi görmedi ancak ileriki zamanlarda roman tarzında yazmayı düşündüğüm için ilgi de göreceğini düşünüyorum” diyor.

Gelenekselliğe karşı genç bir şair: Hediye Durmiş - genc sair hediye durmis 1

‘Başkale’nin geç kadınları algıları yıkmalı’

Ailesinden destek gördüğünü ancak geleneklerine daha sıkı ve bağlı oldukları için akrabaları tarafından kitabının önemsenmediğini dile getiren Durmiş, “İleride ben ve benim gibiler sayesinde iyi yerlere geleceğimizi düşünüyorum. Herhangi bir kısıtlama olmadı ama öyle aman aman bir destekte olmadı. Böylelikle sanat gibi alanları genişletmemiz lazım. Günümüzde şöyle bir algı var; ‘yaptığımız her işte para kazanmamız gerekiyor’ ama sanat ve zanaatide bir birinden ayıran da budur. Zanaatın amacı sadece kar gütmektir, sanatın amacı ise sadece topluma hitap etmektir. Bundan kaynaklı yazarlık olur, şairlik olur herhangi bir sanat alanında kendisini mutlaka geliştirmesi gerektiğini düşünüyorum. Bunu kendisini ruhen tatmin etmek amaçlı yapmalı. Özellikle Başkale’nin genç kadınları algıları yıkmalı. Algılar kalıplaşmış yargıların ötesine geçmelidirler” çağrısında bulunarak sözlerini sonlandırıyor.

Gelenekselliğe karşı genç bir şair: Hediye Durmiş - genc sair hediye durmis 2

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Gelenekselliğe karşı genç bir şair: Hediye Durmiş

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir