Hakkari’de basın açıklamasını alkışlamaya 10 yıl ceza!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hakkari’de katıldığı basın açıklamasında sadece alkışladığı için yargılanan İlhan Kaynak’a 10 yıl ceza verildi.

Hakkari’de 2015 yılında yapılan basın açıklamasına katılanlara ilişkin yargılama sürüyor. ‘Öz yönetim dosyası’ olarak bilinen davada yargılananlardan biri de İlhan Kaynak. Kaynak, basın açıklamasını alkışladığı için “Örgüt üyesi olmamakla beraber örgüt adına suç işleme ve suç işlemeye alenen tahrik”ten yargılanıyor. Yaklaşık 8 yıl cezaevinde kalan İlhan Kaynak, 6 Haziran 2023 tarihinde AYM’nin ‘hak ihlali’ kararı nedeniyle infazı durdurularak tahliye edildi ve yeniden yargılanmaya başladı. Öz yönetim davasında hiç duruşmaya çıkmayan ve sadece SEGBİS ile yargılanan Kaynak için yeniden yapılan yargılamada aynı gerekçe ile yeniden hapis cezasına hükmedildi.

‘Ülkede yargı bitmiş durumda’

Kaynak’ın yaklaşık 8 yıldır süren davasına ilişkin bilgi veren avukatı Servet Özkan, “2019 yılında yerel mahkemece verilen karar Yargıtay tarafından onanıp kesinleşince Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruda bulunduk. Müvekkil yerel mahkemece yargılandığı dava boyunca adil yargılanma hakkı ihlal edildi ve hiç mahkemeye getirilmeden SEGBİS ile yargılama yapıldı” dedi.

Hakkari’de basın açıklamasını alkışlamaya 10 yıl ceza! - WhatsApp Image 2023 10 13 at 11.47.35

İfade özgürlüğü hakkının ihlal edildiğini belirten Özkan, şunları söyledi:

“5 Kasım 2015’ten beri cezaevinde tutuklu bulunan müvekkilin infazının durdurulmasını ve tahliyesini talep ettik. Yerel mahkemece bu talebimiz kabul edilerek 6 Haziran 2023’te müvekkilin tahliyesine karar verildi. Maalesef yerel mahkemece yeniden yapılan yargılamada Hakkâri 2. Ağır Ceza Mahkemesi hukuku ayaklar altına aldı ve eski kararın aynısını verdi.”

“Zaten Türkiye’de yargı bitmişti ve bunu bir kez daha gördük” diyen Özkan, “Yerel mahkemeler AYM kararları fütursuzca, pervasızca Anayasaya uymamayı kendilerine görev edinmiş durumda. Burada garabet var. Müvekkil sadece basın açıklamasına katılıp alkışlama eyleminden ibaret tek fiilinden dolayı iki ayrı suçtan cezalandırıldı. Maalesef ki Anayasa Mahkemesi hak ihlali kararı vermesine rağmen yerel mahkeme buna uymamayı kendine görev addetmiş durumda” diye belirtti.

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Hakkari’de basın açıklamasını alkışlamaya 10 yıl ceza!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir