Hakkari’de depremzede çocuklar için oyuncak kampanyası başlatıldı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Merkez üssü Maraş olan ve 10 ili etkileyen 7,7 şiddetindeki depremin yıkımı devam ediyor. Deprem bölgelerine yardım seferberliği sürerken, bölgeden tahliyeler de sürüyor. Deprem bölgesinden çıkan depremzede çocuklar için Hakkari’de oyuncak kampanyası başlatıldı.

Maraş merkezli depremin üzerinden 11 gün geçti. Bu süreçte oldukça büyük bir yıkım yaşandı. Yaşanan yıkımın ardından 35 bin 418 vatandaş hayatını kaybetti. 105 bin 505 kişi de yaralandı. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Maraş merkezli depremlerden etkilenen ve aralarında Kayseri, Niğde ve Kilis’in de bulunduğu 13 ilde hasar tespit çalışmalarını sürdürdüğünü açıkladı.

Hakkari'de depremzede çocuklar için oyuncak kampanyası başlatıldı - hakkari oyuncak kampanyasi

Bakanlık, yapılan hasar tespit çalışmalarında 236 bin 410 binada yer alan 1 milyon 279 bin 576 bağımsız birimde inceleme yapıldığını, yürütülen çalışmalar kapsamında 33 bin 143 binada yer alan 153 bin 506 bağımsız birimin acil yıkılması gereken, ağır hasarlı ve yıkık olduğunun tespit edildiğini bildirdi.

Hakkari'de depremzede çocuklar için oyuncak kampanyası başlatıldı - hakkari oyuncak kampanyasi1

Depremzedeler için başlatılan yardım kampanyalarına neredeyse bütün iller destek verirken, birçok ilde depremzedelere kapılarını açtı. Hakkari, depremin ilk gününde diğer bütün iller gibi yardım kampanyası başlatan illerden biri. Depremzedelerin illere dağılmaya başlaması ile beraber yardım depolarını kente gelen ve gelecek olan depremzedeler için hazırladıklarını söyleyen KESK Hakkari kriz masasında yer alan Murat Balıkesir, bugün itibari ile de oyuncak kampanyası başlattıklarını duyurdu.

Hakkari'de depremzede çocuklar için oyuncak kampanyası başlatıldı - hakkari koordinasyon oyuncak kampanyasi 6

‘Herkesin dahil olduğu bir yardım ağı oluştu’

Balıkesir, depremin yaşandığı ilk gün kentte bulunan sivil toplum kuruluşlarıyla; KESK, DİSK, TMBBO, İHD, ÖHD, HESOB şeklinde altı kurum olarak bir koordinasyon oluşturduklarını söylüyor. Hem Hakkari merkez hem Yüksekova hem de Şemdinli’de bir koordinasyon oluşturduklarını ve aynı zamanda her ilçenin yerel dinamiklerinin de destek olduklarını belirtiyor.

Balıkesir, Hakkari merkezde gönüllülük temelinde kurdukları koordinasyona baronun ve bazı doktorlarında dahil olduklarını kaydediyor. Balıkesir, “Tamamen halkın, emekçilerin, gençlerin de gönüllü çalışmalara dahil olduğu bir ağ oluştu. Hem kampanya ayağında hem de yardımların toplanıp, ayrıştırıldığı, depolandığı merkezlerde yoğun bir çalışma yürütüldü” diyor. Balıkesir, ilginin ve desteğin çok fazla olduğunu söylüyor. İnsanların inanarak, güvenerek, yardımların yerini bulacağı noktasında kendilerine güvenerek hem çalışmalara katıldıklarını hem de destekte bulunduklarını belirtiyor Balıkesir.

‘Çocuklar için oyuncak kampanyası başlattık’

Sahadan aldıkları bilgilere ve güncel ihtiyaç listesine göre yardımları topladıklarını belirten Balıkesir, “Ama tabii Hakkari’nin koşullarında bulunabilecek ürünler üzerinden bir kampanya yürüttük” diye konuşuyor. Balıkesir, Adıyaman’a gönderdikleri yardım kamyonlarına gönüllülerin eşlik ettiğini ve orada 3 gün boyunca dağıtım noktasında yardımcı olduklarını söylüyor.

Hakkari'de depremzede çocuklar için oyuncak kampanyası başlatıldı - hakkari koordinasyon oyuncak kampanyasi 2

Koordinasyon aynı zamanda yaptıkları yardım duyuruları ile Hatay ve Maraş’a da yardım kamyonları gönderiyor. Kampanyanın ihtiyaç listeleri üzerinden devam ettiğinin fakat yardımların azaldığını söyleyen Balıkesir, “Biz de artık depolamaya geçmeyi düşünüyoruz, buraya gelecek ailelerin ihtiyaçlarını karşılayabilmek için” diyor. Koordinasyon olarak çocuklar için bir oyuncak kampanyası başlattıklarını ifade eden Balıkesir, oyuncak kampanyasına ilginin yoğun olduğunu vurguluyor. Balıkesir, gelen oyuncakları topladıktan sonra sahaya yine gönüllüler eşliğinde ulaştırıp dağıtımını gerçekleştireceklerini söylüyor.

‘Hakkari’de ev bulma noktasında sorun yaşıyoruz’

Hakkari’ye yaklaşık 7 ailenin geldiğini, 4 ailenin evlere yerleştirildiğini ancak 3 ailenin otelde kaldıklarını ifade eden Balıkesir, “Bugün itibari ile kalan 3 aile de evlere yerleştirildi. Halkın tamamen kendi inisiyatifi ve bizim de bilgimiz dahilinde evlerin bütün ihtiyaçları karşılandı. Ev eşyası temin edildi” diye belirtiyor. Balıkesir, bundan sonraki süreçte Hakkari’de ev bulma noktasında sorun yaşayabileceklerini belirtiyor. Barınma sorununu gidermek için resmi kurumlarla bir görüşme gerçekleştireceklerini ifade eden Balıkesir, “Gelecek ailelerin yoğunluğuna bağlı olarak kamu kurumlarının tesislerinin kullanıma açılması noktasında talepte bulunacağız” diyor.

Hakkari'de depremzede çocuklar için oyuncak kampanyası başlatıldı - hakkari koordinasyon oyuncak kampanyasi 1

‘Gelen ailelerle iletişime geçip barınma ve temel ihtiyaçlarını karşılıyoruz’

HDP Hakkari İl Eş Başkanı Hümeyra Armut da, yardım koordinasyonunu depremin ilk günü oluşturduklarını söylüyor. Yardım kampanyasına ilk günden itibaren yoğun bir ilgi olduğunu belirten Armut, “Partimiz dışında sivil toplum örgütleri, valilik, gönüllü kuruluşlar tarafından da yardımlar toplandığı için partimize genelde üyelerimiz ve seçmenlerimiz yardımda bulunuyor” diye ifade ediyor.

Hakkari'de depremzede çocuklar için oyuncak kampanyası başlatıldı - hakkari koordinasyon oyuncak kampanyasi 5
HDP Hakkari İl Eş Başkanı Hümeyra Armut

Toplanan yardımları deprem bölgelerinde bulunan kriz masalarıyla irtibata geçerek ihtiyaçlar çerçevesinde gönderdiklerini ifade eden Armut, “Üç ilçemizden de destek var fakat Yüksekova ilçemizin destek oranı diğer ilçelere göre çok daha fazla” ifadelerini kullanıyor.

Armut, Hakkari merkeze gelen 13 aile ile iletişime geçtiklerini, gelen aileleri ziyaret edip barınma, gıda, giyim gibi temel ihtiyaçlarını karşıladıklarını söylüyor. Bu aileleri bir defaya mahsus değil düzenli olarak ziyaret edip ihtiyaçlarını karşılayacaklarını ifade eden Armut, gelecek olan aileler olması durumunda da aynı şekilde ziyaret edip, ihtiyaçlarını karşılayacaklarını belirtiyor.

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Hakkari’de depremzede çocuklar için oyuncak kampanyası başlatıldı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir