Hakkında soruşturma açılan Genel Yayın Yönetmenimiz: Çifte standart uygulanıyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Serhat News Genel Yayın Yönetmeni Sıddık Güler, “İhtişamlı Van Adliyesi’nde adalet yine güçten yana taraf oldu” başlıklı yazısı gerekçe gösterilerek ‘adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs’ şüphesiyle Van Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yapılan suç duyurusu ile ilgili ifadeye çağırıldı. İfadenin ardından Güler, “Bu yargılamaya da bakıldığı zaman çifte standart uygulandığı apaçıktır. Umarım bu süreçten sonra bunlar son bulur, bundan sonraki dönemlerde adalet terazisi umduğumuz gibi hukuktan ve adaletten yana tavır kullanır” dedi.

Serhat News Genel Yayın Yönetmeni Sıddık Güler hakkında, 18 Şubat’ta yayınladığı “İhtişamlı Van Adliyesi’nde adalet yine güçten yana taraf oldu” başlıklı yazısıyla ilgili adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs şüphesiyle Van Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından suç duyurusunda bulunuldu.

Bu suç duyurusu kapsamında ifadeye çağırılan Güler, avukatıyla birlikte ifade vermeye gittiği Van İl Emniyet Müdürlüğü’nde ifadesinin tamamladığı sırada gözaltına alındı. Polis nezaretinde Van Cumhuriyet Başsavcılığı’na götürülen Güler, savcılık ifadesinin ardından serbest bırakıldı.

Hakkında soruşturma açılan Genel Yayın Yönetmenimiz: Çifte standart uygulanıyor - Ihtisamli Van Adliyesinde adalet yine gucten yana taraf oldu 1

Güler ve Gazeteci Oktay Candemir, Ziya Türk’ün, Van Postası Gazetesi’nde yayınlanan “Gazeteci Ziya Türk’ten Oktay Candemir, Sıddık Güler ve HDP’nin yandaş trol tayfasına zor sorular” başlıklı yazısıyla ilgili geçtiğimiz günlerde suç duyurusunda bulundu.

Güler ve Candemir, söz konusu yazıda kendileri ve ismi geçen gazetecilerle ilgili onur kırıcı, kişilik haklarına saldırı ve iftira niteliğindeki ifadelere yer verildiği gerekçesiyle bu yazının kaldırılmasını talep etti.

‘Hapis cezası dahi olmayan bir yargılamada gözaltına alındım’

Van 3.Sulh Ceza Hakimliği, bu talebi reddetti. Ret gerekçesi ise şöyle: “Söz konusu yazıda yapılan itirazın ve ekindeki belgelerin incelemesinde kişilik haklarının ihlaline ilişkin bir içeriğin bulunmadığı, haber siteleri bakımından yayın içeriklerinin haber niteliği taşıdığı, yapılan haberlerde belli iddiaların ileri sürüldüğü, talep edene yönelik ağır hakarette bulunulmadığı, yapılan haberlerin basın özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi gerektiği, kişilik haklarına saldırı niteliğinin bulunmadığı, paylaşımlarında kişilik haklarının ihlaline ilişkin paylaşımlar olmadığı anlaşılmakla talebin reddine karar verilmiştir.”

Van 3.Sulh Ceza Hakimliği tarafından verilen bu kararın üzerine yazdığı, “İhtişamlı Van Adliyesi’nde adalet yine güçten yana taraf oldu” başlıklı yazısında Güler, mahkeme, hâkim veya savcı ismi vermeden verilen kararı eleştirdi.

Açılan soruşturmayla ilgili Güler, “Yayınladığım yazıda herhangi bir mahkeme, savcı ya da hâkim ismi vermeden bir yazı kaleme almıştım. Zaten ilgili mahkeme de kesinleşmiş bir mahkemeydi. Devam eden bir yargılama yoktu. Dolayısıyla herhangi bir şeyi de etkilemiş değildim, yargılama sona ermişti. Fakat ifade sırasında gözaltına alındım ve adliyeye götürüldüm. Yargılandığım maddeye bakıldığı zaman, ceza alsam bile üst sınırı 700, alt sınırı 50 gün olan idari para cezasıydı. Hapis cezası bile olmayan bir yargılamada gözaltına alındım. Saatlerce gözaltında kaldıktan sonra serbest bırakıldım,” dedi.

Hakkında soruşturma açılan Genel Yayın Yönetmenimiz: Çifte standart uygulanıyor - DSCF0045

Öte yandan kendi yazısıyla ilgili soruşturma başlatıldığı fakat kendisini hedef gösteren yazının ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirdiğini aktaran Güler, “Bir yandan da bizi tehdit eden, hedef gösteren, bize hakaret eden bir yazı ise ifade özgürlüğü kapsamında değerlendiriliyor. Bu iki uygulama zaten yazıda eleştirmiştim; yargının daha objektif, daha tarafsız, daha vicdani bir şekilde karar vermesini istemiştim. Bu yargılamaya da bakıldığı zaman çifte standart uygulandığı apaçıktır. Umarım bu süreçten sonra bunlar son bulur, bundan sonraki dönemlerde adalet terazisi umduğumuz gibi hukuktan ve adaletten yana tavır alır,” dedi.

‘Gazetecilere yönelik baskının devamıdır’

Avukat Cihat Durmaz ise konuya ilişkin, “Müvekkilim, emniyette ifade verdiği sırada hakkında ilginç bir şekilde gözaltı kararı çıkarıldı ve savcılığa sevk edildi,” dedi. Durmaz, müvekkili Sıddık Güler’in bahse konu yazıda hiçbir şekilde herhangi bir mahkeme ismi ya da bir soruşturma isminden bahsetmediğini söyledi. Durmaz, “Görülmekte olan bir dava ya da bir soruşturmadan bahsetmemesine rağmen bu davayı etkilemeye yönelik bir teşebbüsün olduğuna yönelik suçun oluştuğu yönünde bir kanaat oluşmuş Savcı Bey’de. Fakat dosya kapsamında suçun maddi unsurlarının oluşmadığı açıktır. Müvekkilimin herhangi birini etkileme durumu da söz konusu olmadığı paylaştığı yazıdan rahatlıkla anlaşılmaktadır,” dedi.

Hakkında soruşturma açılan Genel Yayın Yönetmenimiz: Çifte standart uygulanıyor - DSCF9966

Bu tavrın gazetecilere yönelik baskının devamı olduğunu belirten Durmaz, “Paylaşılan yazıya bakıldığı zaman tamamen düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilecek bir yazı olup bahse konu isnat edilen suçu işlemediği ortadadır. Olası bir yargılama sonrasında ise beraat alacağı kuvvetle muhtemel olmasına rağmen böyle bir soruşturma başlatılması hukuken kabul edilemez. Tamamen gazetecilere yönelik baskının devamıdır. Korkutma ve sindirme amaçlı bu keyfi soruşturmaları kabul etmek mümkün değildir,” dedi.

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Hakkında soruşturma açılan Genel Yayın Yönetmenimiz: Çifte standart uygulanıyor

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir