Hayvan satıcılarının zorlu günleri başladı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hayvan pazarında küçük baş hayvan satıcılarının zorlu günleri başladı. Gün doğmandan yola koyulan emekçilerin günlük kazancı neredeyse yorgunluklarına hiç değmiyor. Satıcılar hayvancılığa destek verilmesi çağrısında bulundu. 

Van’da seher vaktinde yollara düşen kurban satıcılarının kış ayının gelmesiyle, çalışma koşulları daha da zorlaştı. Türkiye’de ‘Güvenlik’ gerekçesiyle köylerinden göç ettirilen binlerce yurttaş şehirlerde hayvancılığı sürdürmeye devam ediyor. Hayvancılık bir diğer yanıyla da bölgede iş imkânlarının tanınmamasından kaynaklı alışılmış bir mesleğe dönüştü. Van’ın İpekyolu ilçesinde bulunan hayvan pazarına gitmek isteyen kurban satıcılarının çoğu yollarda otostop çekerek 04.00’da Hayvan Pazarına varıyor. Burada en uygun koyunu alıp satabilmek için emek sarf edenlerin kazancı en fazla 15-20 TL oluyor. 

Hayvan satıcılarının zorlu günleri başladı - haber foto.

‘Bazen 1 TL bile kazanamadan eve dönüyoruz’

Seher vaktinde yola koyulan 7 çocuk babası Fahri Abi, 1994’te göç ettiklerini ve işlerinin her zaman hayvancılık olduğunu belirtiyor. Hayvancılık ve tarım ticaretini şehirde öğrendiklerini söyleyen Abi, sabah saat Pazar yolculuğunu ve bir gününü anlatıyor: “Sabah 05.00’te Hacıbekir mahallesinden çıkıp Hayvan Pazarına geliyoruz. Ancak ulaşım için bir otobüsümüz yok. Bazen yollarda otostop ile bazen yürüyerek meydan pazarına gidiyoruz. Bazen Hayvan Pazarında onlarca kişi 1 TL bile kazanamadan çıkıyor. Az önce 10 kişi 1 koyun için ortaklaştılar. Geçen yıl bin TL olan küçükbaş bu yıl 2 bin TL’ye anca satılıyor. Biz her küçükbaş hayvan satışında çoğu zaman 20 veya 50 TL kazanıyoruz. Hayvancılıkla uğraşanlara destek verilmesi gerekiyor.”

Hayvan satıcılarının zorlu günleri başladı - Fahri Abi
Fahri Abi

‘Yıllardır hayvancılıkla uğraşıyoruz arpa boyu yol alamadık’

Edremit ilçesine bağlı Süphan mahallesinden pazara gelebilmek için 2 araç değiştirdiğini ve günlük yol ücretine 25 TL harcadığını belirten Ömer Turunç da, yaklaşık 30 yıldır hayvancılıkla uğraşıyor. Yıllardır hayvancılıkla uğraştıklarını ancak arpa boyu alamadıklarını belirten Turunç, “Bu topraklar sahipsiz. Yetkililer hayvancılık alanına sahip çıkmıyor. Susuzluk, yersizlik ve türlü türlü sorunlar karşılaşıyoruz. Ancak destek veren yok. Birileri hakkını savunsa hemen susturuluyor. Artık bir düzenin oluşmasını istiyoruz. Bazen günlük yol ücretimizi kazanıyoruz bazen de 10 gün kazanç sağlamadan buradan ayrılıyoruz” diye yakınıyor.

Hayvan satıcılarının zorlu günleri başladı - omer turunc
Ömer Tunç

Van’ın Özalp ilçesinden Hayvan pazarına gelen 5 çocuk babası Mehmet Baltık ise evin geçimini zor sağladığını söylüyor. Hayvancılıkla 30 yıldır uğraşan Baltık, koyun başına belediyenin de kendilerinden 1 TL aldığını ifade ediyor. Baltık, kazandıklarının da ya pazar ücretine ya da mazot ücretine gittiğinin altını çizerek, yaşanan sorunlara çözüm bulunması gerektiği çağrısında bulunuyor.

Hayvan satıcılarının zorlu günleri başladı - Mehmet baltik
Mehmet Baltık
Hayvan satıcılarının zorlu günleri başladı - haber foto 2
Hayvan satıcılarının zorlu günleri başladı - haber foto 8
Hayvan satıcılarının zorlu günleri başladı - haber foto 1

Serhat News

HABER-MONTAJ-VİDEO: Şehriban Abi

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Hayvan satıcılarının zorlu günleri başladı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir