HDP Van milletvekili Işık, Erciş’teki prefabrik okulları meclis gündemine taşıdı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekili Muazzez Orhan Işık, 2011 yılında Van’da yaşanan depremden sonra hasar gören ve yıkılan okulların yerine kurulan, prefabrik okullarda eğitime devam eden öğretmen ve öğrencilerin sorunlarını meclis gündemine taşıdı.

Orhan, 2011 yılında Van’da yaşanan depremlerden sonra yüzlerce okulun hasar gördüğünü bazılarının yıkıldığını bazılarının ise güçlendirme yapılarak kullanımına devam edildiğini belirtti. Konuyla ilgili Milli Eğitim Bakanı’na soru önergesi sunan Orhan, “Van’ın Erciş ilçesinde 2011 yılındaki depremden sonra prefabrik olarak yeniden inşa edilen Çelebibağı Cumhuriyet İlkokulu, aradan geçen süreye rağmen o şekilde kullanılmaya devam etmektedir. Okulda yaklaşık 250 öğrencinin eğitim gördüğü ve bu yetersiz yapı nedeniyle birçok sorun yaşandığı bilinmektedir. Bölgeye yeni bir okulun yapılıp; öğrenci, veli ve öğretmenlerin her anlamda güvenliğinin sağlanması ve eğitimin uygun koşullarda verilmesi gerekmektedir. Depremden bu yana 10 yıldan uzun bir sürenin geçmiş olmasına rağmen Erciş’te birçok okulun hala tadilattan geçirilmediği ve bu durumda olduğu kamuoyuna yansımıştır. Erciş’te ve özellikle Çelebibağı mahallesindeki okul ihtiyacının yeni, depreme dayanıklı ve nitelikli eğitim binaları yapılarak karşılanması acil bir zorunluluktur. Sadece Çelebibağı Cumhuriyet ilkokulu değil 120 öğrencisi olan Erciş Spor Lisesi ve Nezahat Çeçen İlkokulu’nun da prefabrik olduğu tespit edilmiştir. Okul binalarının yetersizliği ve eğitim koşullarının uygunsuzluğu nedeniyle öğrencilerin yaşam alanlarından çok uzak olan okullara yöneltildiğini belirten yurttaşlar, evlerine yakın okul binası ihtiyacı olduğunu da ifade etmektedir,” dedi.

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in yanıtlaması istemiyle verilen soru önergesi şöyle:

1) 2011 yılında Erciş’te yaşanan depremden bugüne Çelebibağı Cumhuriyet İlkokulu’nun yapılmamasının nedenleri nelerdir? Çelebibağı Cumhuriyet İlkokulu öğrencileri için ne zaman okul yapılacaktır?
2) 2011 yılında Erciş’te yaşanan depremden bugüne Nezahat Çeçen İlkokulu’nun yapılmamasının nedenleri nelerdir? Nezahat Çeçen İlkokulu öğrencileri için ne zaman okul yapılacaktır?
3) 2011 yılında Erciş’te yaşanan depremden bugüne Erciş Spor Lisesi’nin yapılmamasının nedenleri nelerdir? Erciş Spor Lisesi öğrencileri için ne zaman okul yapılacaktır?
4) 2011 yılında yaşanan Van ve Erciş Depremlerinde kaç okul hasar görmüştür? Bu okullardan kaçının yerine yeni okul binası yapılmıştır? Van genelinde halen prefabrik olan okul sayısı kaçtır?
5) Depremden bu yana 10 yıldan fazla süre geçmesine rağmen eğitimin prefabrik binalarda verilmesinin nedenleri nelerdir? Okul yapımı için yeterli bütçe ayrılmamakta mıdır?
6) Türkiye’de toplam okul sayısı kaçtır? Toplam okul sayısı içerisinde prefabrik okulların oranı nedir?

7) Prefabrik okul binalarında eğitimin öğrenci, öğretmen ve yurttaşlar açısından riskleri üzerine bakanlığınızın bir araştırması mevcut mudur? Yoksa bu yönde bir çalışma başlatacak mısınız?

Serhat News

(TYK)

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
HDP Van milletvekili Işık, Erciş’teki prefabrik okulları meclis gündemine taşıdı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir