HDP’li Poyraz’ın katil zanlısı hâkim karşısına çıktı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İzmir HDP il binasında öldürülen parti üyesi Deniz Poyraz’ın katil zanlısı Onur Gencer, 3’üncü kez hakim karşısına çıktı. Duruşma başlamadan evvel aralarında HDP milletvekillerinin de bulunduğu bir gurup basın açıklaması yaptı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir İl örgütünde 17 Haziran’da uğradığı silahlı saldırı sonucu yaşamını yitiren Deniz Poyraz’ın (38) ölümüne ilişkin davanın 3’üncü duruşması İzmir 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Duruşma öncesinde basın açıklaması yapıldı

Duruşmadan önce adliye önünde yapılan basın açıklamasına Poyraz ailesi üyelerinin yanı sıra HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, HDP milletvekilleri ve partililer katıldı.

Burada konuşan Oluç, Türkiye’deki hukuk sisteminin iktidarın sopası ve oyuncağı haline geldiğini dile getirerek, “Dedik ki, bu tek kişinin hazırlayıp yaptığı bir cinayet, bir suikast ve bir katliam girişimi değildir. Türkiye’de her zaman bu tür siyasi saldırıların ve katliamların arkasında devletin içinde odaklanmış olan çeşitli çetelerin ve karanlık odakların organizasyonu olduğu bilinir. Deniz Poyraz arkadaşımızın katledilmesi de böyle bir iştir. İlk günden beri aynı talebimizi ileri sürdük. Ne yazık ki mahkeme heyeti bugüne kadar gereken adımları atmadı” şeklinde konuştu.

‘Reddi hâkim’ talebi reddedildi

Daha sonra başlayan duruşmaya katil zanlısı Onur Gencer, Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katıldı. Poyraz’ın yakınları ve aile avukatları da duruşmada hazır bulundu.

Kimlik tespitinin ve katılma taleplerinin alınmasıyla başlayan duruşmada söz alan avukatlar, sanığın duruşma salonuna getirilmesini istedi. Daha sonra söz alan diğer müdafi avukatları ise tarafsızlığını yitirdiği iddiası ile mahkeme heyetinin değiştirilmesini isteyerek, ‘Reddi hâkim’ talebinde bulundu.  Talepleri değerlendiren mahkeme heyeti ise avukatların ‘Reddi hakim’ talebini reddetti.

Sanık ‘Tahrik indirimi’ istedi

Katil zanlısı Gencer ise savunmasında “Kendi söylemleri gösteriyor ki HDP binaları terör yuvalarıdır’ diyerek tahrik indirimi istedi. Bunun üzerine salondakiler sanığa tepki gösterdi. Mahkeme başkanı sanık Gencer’i uyardı. Sanık Gencer bu kez mahkeme başkanına hitaben, “Senin başına bela olurum” deyince salonda bir kez daha tepkiler yükseldi. Mahkeme başkanı sanığın SEGBİS odasından çıkarılmasına hükmetti.

Duruşma Temmuz ayına ertelendi

Konuşmaların ardından ara karar açıklandı. Sanığın tutukluluk halinin devamına karar veren heyet, bir sonraki duruşmada salonda bulunması için cezaevine yazı yazılmasına hükmetti. ‘Reddi heyet’ talebini reddeden heyet, bu talep için dava dosyasının mahkeme heyetinin yazılı görüşüyle birlikte değerlendirilmek üzere İzmir 7’nci Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilmesine karar vererek duruşmayı 18 Temmuz 2022’ye erteledi.

Ne olmuştu?

Olay, geçen yıl 17 Haziran’da Çankaya semtinde meydana geldi. İş hanının 2’nci katındaki HDP İl Başkanlığı’na gelen eski sağlık çalışanı Onur Gencer, partide çay servisi yapan annesi rahatsız olduğu için yerine bir günlüğüne çalışan Deniz Poyraz’ı tabancayla vurup öldürdü. Silah sesleri üzerine adrese polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Polis, binanın bulunduğu sokağın çevresini güvenlik şeridiyle çevirerek, yaya geçişine kapattı. Gencer, polisin çalışmasıyla yakalanarak gözaltına alındı. Onur Gencer, sevk edildiği adliyede çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.

Olayla ilgili hazırlanan iddianamede, Gencer’in, saldırıyı Amerikan yapımı ‘Ruger’ marka 9 mm tabancayla gerçekleştirdiği, şarjördeki 10 mermiyi de ateşlediği belirtildi. Olaydan sonra Gencer’in üzerinde veya çantasında başka ateşli silah bulunmadığı belirtildi. Eski sağlık personeli olan Gencer’in poligonda silah eğitimi aldığı, sanığın 17 Haziran 2020 ile 17 Haziran 2021 tarihleri arasında olay yeri olan bölgede farklı zamanlarda toplam 115 kez telefon sinyalinin tespit edildiği, sanığın bölgede 24 kez bulunduğu da iddianamede yer aldı. Gencer’in olaydan 1 gün önce sosyal medyadan HDP’li oldukları öne sürülen kişilerle tartıştıklarını ve şehit polislere hakaret edenlere karşı paylaşım yaptığını söylediği de iddianamede yer buldu. İddianamede sanığın, HDP il binasının üst katında bulunan İngilizce kursuna gitme bahanesiyle binayı gezdiğini ifade ettiği belirtildi. Toplanan deliller ışığında Gencer hakkında ‘tasarlayarak kasten öldürme’, ‘iş yeri dokunulmazlığını ihlal etme’ ve ‘siyasi partiler veya meslek kuruluşlarının kullanımında olan bina, tesis veya eşyaya zarar verme’ suçlarından ağırlaştırılmış müebbet hapis ve 7 yıl hapis cezası talep edildi. İddianame, 6’ncı Ağır Ceza Mahkemesi’nce kabul edildi.

Serhat News

(lg)

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
HDP’li Poyraz’ın katil zanlısı hâkim karşısına çıktı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir