Iğdır  Newroz ateşiyle yankılandı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Newroz ateşinin ısıttığı Iğdır’da konuşan HDP’li Sezai Temelli, demokratik bir Cumhuriyet için Üçüncü Yol’da yürümeye devam edeceklerini belirterek, “Kürtler diz çökmez, zulme karşı on yıllardır gösterdiğimiz kararlılığımızı bir kez daha gösterdik” dedi. 

Mezopotamya Haber Ajansında yer alan bilgilere göre, Bu yıl “Dem, dema serkeftênê ye  (Şimdi kazanma zamanı)” şiarıyla kutlanan 2022 Newrozu, Iğdır’da binlerce kişiyi buluşturdu. Kentin 8 kilometre dışındaki Kılıçlar Alanı’nda gerçekleştirilen kutlama için sabah saatlerinde gelişler başladı. 

Kadınların kente özgü rengarenk kıyafetleriyle katıldığı Newroz’da, gençlerin yoğunluğu dikkat çekti. Kar yağışına rağmen alanı dolduran Iğdırlılar, uzun süre davul zurna eşliğinde halaya durdu. Köylerden yoğun katılımın olduğu kutlama alanına, “Dem dema serkeftinê ye” ve “Newroz Pîroz Be” pankartları asıldı.

‘Yolumuz uzun düşümüz büyük’

Saygı duruşunun ardından binlerce kişi hep bir ağızdan “Bijî Serok Apo” sloganı attı. HDP İl Eşbaşkanı Süleyman Serhat’ın selamlama ve konuşmasının ardından yerine kayyım atanan Iğdır Belediye Eşbaşkanı Eylem Çelik konuştu. Çelik, “Eşbaşkanlık mücadelesi veren, direnen ve destansı mücadele eden Aysel Tuğluk, Leyla Güven, Figen Yüksekdağ, Deniz Poyraz ve bedel veren kadınları selamlıyorum. Yolumuz uzun, düşümüz büyük, yükümüz ağır. Bu yolda bizimle yürüyüp karınca misali su taşıyan sizlere selam olsun. Asya’dan Mezopotamya’ya oradan Anadolu’ya Newroz ateşini yakan tüm yoldaşlarıma selam olsun” dedi.

‘Burası direniş ovasıdır’

Daha sonra konuşan HDP Iğdır Milletvekili Habip Eksik, şöyle dedi: “Bu dağ Ağrı Dağı, bu ova Iğdır Ovası’dır. Bu ova, direniş ve mücadele ovasıdır. Newroz, birliktelik ve barış bayramıdır. Cezaevlerindeki tüm arkadaşlarımızın bayramı kutlu olsun. Sayın Abdullah Öcalan üzerinde bir tecrit var. Bu tecrit, Kürt halkına uygulanan tecrittir. İmralı’nın kapılarını açın. Sayın Öcalan barış ve özgürlük taleplerini ifade etsin. Bu tecrit mutlaka kalkmalı ve bunun için mücadele etmeliyiz. Kürtler asla bitmeyecek ve mücadelesini sürdürecektir. Yüz yıldır Kürtleri yok etmek ve asimile etmek istiyorlar. Ne yaparsanız yapın Kürtleri yok edemeyeceksiniz.”

Temelli: Kürtler diz çökmez

Ardından konuşan HDP Van Milletvekilli Sezai Temelli ise, “Şimdi kazanma zamanı”nda yan yana geldiklerini belirterek, “Bu zulme karşı on yıllardır gösterdiğimiz kararlılığımızı bir kez daha gösterdik. Yenilmez bir halkın, diz çökmez olan Kürt halkının Newroz’u kutlu olsun. Katliamlar ve zulüm coğrafyasında yaşıyoruz. Halepçe’de on binlerce kişiyi katledenler bu coğrafyada zulümlerine devam ediyorlar. Halepçe son değil. Çünkü bunu Zilan, Dersim, Şengal, Roboski’den biliyoruz. Ama tüm bunlara rağmen halk bu kararlı duruşundan vazgeçmedi. Bu ceberut iktidar bize bu zulümleri dayatıyorsa yan yana gelmemiz gerekiyor. Zulümlerin yegane nedeni, iktidarın Kürtlerin siyasal ve toplumsal haklarını gasp ettiği içindir. Bu halka zulüm ve şiddet dayatmaya devam ediyorlar. Haklarımıza sahip çıkacağız ve yan yana duracağız” ifadelerini kullandı.

Kürtler özgür olmadan kimsenin özgür olamayacağını dile getiren Temelli, “Demokratikleşmeden bu ülkeye huzur gelmez. Ama bize zulüm dayatıyorlar. Bunun adı faşizmidir. Bu faşizmi mutlaka yıkacağız. Şimdi çözümsüz kaldılar ve ellerinde kalan tek şey savaşı ve kayyımı dayatmaktır. Kayyım atayanlar bir ülkeyi çürüttüler. Kayyım zihniyeti tüm Türkiye’yi otoriter bir sisteme sürükledi. Siyasi irademizi yaşadığımız her yerde iktidar yapacağız. İktidar, bu politikasıyla her gün zulmüne zulüm katıyor” dedi.

Sorunun tek çözümü ve muhatabının Öcalan olduğunu vurgulayan Temelli, “Bu ülkenin demokratikleşmesi için, hakça bir adalet kurulması için Kürt meselesinin çözülmesi gerekiyor. Kürt meselesinin çözülmesi demek muhatabı ile müzakere demek. Bu müzakere masasının kurulması için de faşizmin yıkılması gerekiyor. Sözümüz olsun; biz faşizmi yıkacağız ve o masayı da kuracağız. Kürt sorununu, tüm halkın katılımıyla çözeceğiz. Ülkeye gerçek demokrasinin gelmesi için elimizden ne geliyorsa mutlaka yapacağız. Ortak vatanımızda yan yana gelmeye devam edeceğiz. Dün Çanakkale güzellemesi yapıyorlardı. Buradan size söylüyorum; o destan sizin değil Kürt ve Türk çocuklarının destanıdır. Ortak vatanın kurulduğu cephedir Çanakkale. Sen emperyalistlerle konuşursun biz mücadele ederiz. Bu halkı sömürenlerin söyleyecek tek bir sözü yoktur. Bizler, demokratik bir cumhuriyette yaşamak için üçüncü yolda yürümeye devam edeceğiz. Üçüncü yolun ve güneşin yoldaşları yolunuz açık olsun” diye belirtti.

Newroz ateşi yakıldı

Temelli’nin konuşmasının ardından Newroz ateşi yakıldı. Dengê Meyman Müzik Topluluğu’nun seslendirdiği şarkılarla halaya duran binlerce kişi, Newroz ateşi etrafında çember oluşturdu. Iğdırlılar, ardından sanatçı Servet Kocakaya’nın şarkılarıyla coşkuyu doruğa ulaştırdı. Kocakaya, “Artık bahar gelsin, barış olsun hapishaneler boşalsın. Bu halk sizden çok şey istemiyor. Bu halk; özgürlük, barış olsun istiyor” dedi. Konserin ardından halk, sloganlarla Newroz alanından ayrıldı.

Serhat News

(sg)

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Iğdır  Newroz ateşiyle yankılandı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir