İHD Van: Suruç Katliamı’nın failleri cezalandırılana dek mücadele edeceğiz

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Suruç Katliamı’nın 8’inci yıl dönümüne dair açıklama yapan İHD Van Şubesi, faillerini ve destekçilerinin gerçek anlamda kimliklerinin ortaya çıkarılarak cezalandırılmaları gerektiğini kaydederek, insan hakları savunucuları olarak bu yolda mücadelelerini sonuna sürdüreceklerinin sözünü yineledi.

2015 yılında DAİŞ’in bombalı saldırılarında yüzlerce kişi katledildi, binlerce kişi yaralandı. Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu’nun (SGDF) çağrısıyla DAİŞ saldırısı altında olan Kuzey ve Doğu Suriye’nin Kobanê kentinde çocuklara oyuncak götürmek üzere Urfa’nın Suruç ilçesi Amara Kültür Merkezi’nde bir araya gelen gençlere yönelik 20 Temmuz 2015 tarihinde DAİŞ’in bombalı saldırısında 33 kişi yaşamını yitirdi, 104 kişi yaralandı.

İHD Van: Suruç Katliamı’nın failleri cezalandırılana dek mücadele edeceğiz - IHD Van Subesi 2

Bombalı saldırıya dair açılan ve yıllarca sürüncemede bırakılan dava, 22 Ekim 2021 tarihinde görülen son duruşmada gerçek failler bulunmadan Ankara Gar Katliamı’ndan tutuklu tek sanık Yakup Şahin’e 34 kez ağırlaştırılmış hapis cezası verilerek kapatıldı. Suruç Katliamı’nın 8’inci yıl dönümünde Van İnsan Hakları Derneği (İHD) basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamayı İHD Başkanı Fırat Durmaz okudu. 22 gencin katledildiği süreci anımsatan Durmaz, tamamen sivillere yönelik gerçekleştirilen bombalı saldırının insanlığa karşı bir suç olduğunun şüphesiz olduğunu kaydetti.

‘Bu katliamın asıl sorumlusu tedbir almayan devlettir’

Saldırıdan yaklaşık bir buçuk ay önce de 5 Haziran günü Diyarbakır’da HDP mitingine yönelik bir saldırı gerçekleştiğini anımsatan Durmaz, paramiliter gruplar tarafından gerçekleştirilen bu saldırıda çok sayıda insanın katledildiğini söyledi. Durmaz, “Son 10 yıldır, kamu düzenini gerekçe göstererek çok büyük ölçüde güvenlik tedbirleri alan ve sivil toplumun kendini anlatması yolunda gerçekleştirebileceği tüm etkinlikleri yasaklayan devletin, böylesine saldırılara karşı yeterli güvenlik önlemleri almayışı son derece düşündürücüdür. Bu katliamın, en büyük sorumlusu yeterli güvenlik tedbirlerini almamış olan, devlettir” dedi.

İHD Van: Suruç Katliamı’nın failleri cezalandırılana dek mücadele edeceğiz - IHD Van Subesi 1

‘Türkiye’deki bazı gruplar ve DAİŞ arasındaki ilişkiler sürüyor’

Bugüne kadar katliamın sorumlularının gerçek anlamda ortaya çıkarılmadığının ve yargılanmadığının altını çizen Durmaz, “Urfa Suruç’ta gerçekleştirilen toplu katliam saldırısının en güçlü şüphelisi, İŞİD isimli radikal dinci çete yapılanması olduğu gerçeğidir. Suruç gibi Mürşitpınar sınır geçiş noktasının yanında bulunan bir sınır kentinin yoğun güvenlik önlemleri altında saldırıya maruz kalması burada Türkiye’deki bazı gruplar ile İŞİD arasındaki ilişkilerin devam ettiğini bize göstermektedir. Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin Suriye politikasını insan hakları savunucuları olarak başından beri eleştiriyoruz. Türkiye’nin bu politikası maalesef ki İŞİD’in insanlık dışı saldırılarına sürekli zemin hazırlamış ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti Rojava kantonları Afrin-Kobani arasında bulunan Cerablus kenti ve civarına maalesef girerek son derece tehlikeli bir yapılanmaya sebep olmuştur” diye konuştu.

Suruç’ta enternasyonalist dayanışma örneği gösteren gençlerin İŞİD tarafından katledilmelerinin insanlığa karşı suç olduğunu söyleyen Durmaz son olarak, “Dolayısıyla bu suç faillerinin destekçilerinin gerçek anlamda kimliklerinin ortaya çıkarılarak cezalandırılmaları gerekmektedir. İnsan hakları savunucuları olarak bu yolda mücadelemizi sonuna kadar devam ettireceğiz” dedi.  

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
İHD Van: Suruç Katliamı’nın failleri cezalandırılana dek mücadele edeceğiz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir