İranlı turistlerin durağı Van: Her şey çok ucuz(!)

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İranlı turistler 3 günlük tatillerini Van’da geçirdi. Van’ın caddelerini dolduran İranlılar sadece eğlence amaçlı değil aynı zamanda alışveriş amaçlı olarak da Van’ı tercih ettiğini ifade ediyor.

İran’a sınırına en yakın kentlerden biri olan Van’a her yıl binlerce turist geliyor. Van’ın sadece otelleri değil aynı zamanda mağazaları, restoranları, cafeleri, turistik yerleri ve discoları İranlılarla dolup taşıyor. Her yıl olduğu gibi bu yıl da 3 günlük tatil için Van’ı tercih eden İranlı turistler, en çokta İran’da yaşayamadıkları özgürlüklerini Van’da kısıtlı olsa da yaşamanın tadını çıkarıyorlar.

Van’ın sokaklarını, caddelerini, mağazalarını dolaştığınız zaman yerli halktan ziyade İranlı turistlerle karşılaşıyorsunuz. Hiç de azımsanmayacak bir oranda olan İranlı turistlere Vanlılar alışmış. Alışmanın ötesinde hem durumdan memnunlar hem de Farsçayı az da olsa öğrenmiş durumdalar. Esnaf lokantalarından mağazalara kadar çalışanlar Farsçaya aşina artık. Buna karşılık İranlılar da Türkçeyi öğrenirken yeni bir dil öğrenmenin tadına varıyorlar.

Van’da özellikle esnaf İranlıların gelişinden oldukça memnun. Ekonomik krizin yansımalarını bir nebze de olsa İranlılar kırıyor Van’da. Hal böyle olunca İranlılarla Vanlılar arasında karşılıklı bir memnuniyet gelişiyor elbette. Van’da bulunan İranlı turistlere mikrofon uzattığımız da en çok, “Yemekler çok güzel. Kebap, baklava” diye sıralamaya başlıyorlar.

‘Kıyafetler ucuz’

Bir mağazada alışveriş yaparken yanına yaklaştığımız Meryem, İran’da güzellik salonu işlettiğini söylüyor. Turla Van’a gelen Meryem, aynı zamanda öğretmenlik yapıyor. Alışveriş yaptığını söyleyen Meryem, yemeklerin de lezzetli olduğunu belirtiyor gülümseyerek. En çok İskender Kebabı’nı beğendiğini söyleyen Meryem, Van halkının kendilerine gayet iyi davrandıklarını ifade ediyor. Kıyafet fiyatlarının ucuz olduğunu belirten Meryem en çokta kumaşların kalitesinden memnun olduğunu vurguluyor.

İranlı turistlerin durağı Van: Her şey çok ucuz(!) - iranli turistler 1

‘Buranın vatandaşı gibi davranıyorlar bana’

Muhammed bir başka İranlı turist. Bir haftadır Van’da olduğunu söyleyen Muhammed, geçen yıl İstanbul’a gittiğini, İstanbul’a göre Van’da daha iyi yemeklerin olduğunu ifade ediyor. Van Kalesi’ni gezdiğini söyleyen Muhammed, baklavayı ve Maraş Dondurması yediğini belirtiyor. Van’da kendisine buranın vatandaşı gibi davranıldığını mutlulukla ifade ederek sadece dil bilmediği için zorlandığını söylüyor.  Muhammed, fiyatların Tahran’dan daha ucuz olduğunu söylüyor. Kendisi ile beraber gelen arkadaşlarının da hâlâ alışveriş yaptığını söyleyen Muhammed, tekrar alışverişe dönmek için yanımızdan ayrılıyor.

İranlı turistlerin durağı Van: Her şey çok ucuz(!) - iranli turistler 7

‘Taksiciler dışında herkes iyi’

Bir sokak kahvesinde oturan bir başka İranlı gruba selam verip oturmak için izin istediğimizde bize önlerinde duran tatlıdan ikram ediyorlar. Sohbet sırasında İran’ın Zahidan kentinden geldiğini söyleyen Meryem, 3 gündür Van’da olduğunu söylüyor. Alışveriş yaptığını ifade eden Meryem, kıyafetlerin kaliteli olduğunu belirtiyor.

İranlı turistlerin durağı Van: Her şey çok ucuz(!) - iranli turistler 2

Akdamar Adası’na turla gezmeye giden Meryem, Van’ın birkaç ilçesini de gezdiğini söylüyor. Cağ Kebabı yediğini söyleyerek, tadını tarif etmek için elleriyle nefis işareti yapıyor. Van’da taksiciler dışında herkesin kendilerine iyi davrandığını da ekliyor. Özellikle esnafın kendilerine iyi davrandığını belirtiyor.

‘Güvenlik açısından rahatız’

Necmiye’yi ada turu esnasında buluyoruz. 6 gündür Van’da olan Necmiye, İran’ın İsfahan kentinden gelmiş. Van’ın birçok turistik yerini gezdiğini söyleyen Necmiye, sıralamaya başlıyor: “Akdamar Adası, Kedi Evi, ters ev, Edremit.”

Van’ı en çok akşamları beğendiğini söyleyen Necmiye, discoların güzel birer eğlence alanı olduğunu belirtiyor. Güvenlik açısından rahat olup olmadıklarını sorduğumuz da ise şu cevabı veriyor: “Polisler Farsça biliyor. Bize yardım ediyorlar. Kendimizi güvende hissediyoruz. Vanlılar da gayet iyi.”

İranlı turistlerin durağı Van: Her şey çok ucuz(!) - iranli turistler 4

‘Van çok güzel şehir’

Fatima’ya mikrofonu uzattığımızda biraz Türkçe bildiğini söylüyor. İki gündür Van’a geldiğini söyleyen Fatima, “Van çok güzel şehirdir” diyor. Her yeri gezdiğini ifade eden Fatima, kendilerine değer verildiğini ve yemeklerin lezzetli olduğunu söylüyor. İran’da güzellik salonu sahibi olduğunu söyleyen Fatima aynı zamanda salonu için alışveriş de yapmış. Alışveriş yaparken kendilerine çok iyi davranıldığını ve bundan memnun kaldıklarını ekliyor. Sadece kendisinin değil arkadaşlarının da fiyatlardan memnun olduğunu söylüyor Fatima.

İranlı turistlerin durağı Van: Her şey çok ucuz(!) - iranli turistler 6

’10 çeşit yemek yapıyorum’

Şebnem İranlı ve Van’da restoran işletiyor. İrani yemekler yaptığını söyleyen Şebnem, “10 çeşit yemek yapıyorum. Van’ın insanları çok iyi. İranlılar burada en çok alışveriş yapıyorlar. Edremit’e gidiyorlar” diyor.

İranlı turistlerin durağı Van: Her şey çok ucuz(!) - iranli turistler 5

Kendisinin restoranının bulunduğu sokakta çok fazla İranlı olduğunu söyleyen Şebnem, İranlıların kebabı sevdiklerini dile getiriyor. Şebnem de diğer İranlılar gibi kıyafetlerin hem kalitesinin hem de fiyatının İran’a göre çok iyi olduğunu söylüyor.

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
İranlı turistlerin durağı Van: Her şey çok ucuz(!)

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir