İşsizlik oranının yüksek olduğu Van’da halk çözüme işaret etti

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İşsizlik oranının en yüksek olduğu kentlerden biri olan Van’da yurttaşlar, savaş yerine ekonominin kalkındırılması için yatırım yapılması halinde yaşanan sorunların çözülebileceğini söyledi.  

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) önceki ay açıkladığı verilere göre; en yüksek işsizlik oranına sahip kentleri açıkladı. Bu kentler arasında Van, Hakkari, Muş ve Bitlis ilk sıralarda yer aldı. Dört kentteki işsizlik oranı yüzde 19.2 olarak açıklanırken, gerçek oranın ise yüzde 30’un üzerinde olduğu tahmin ediliyor. Diğer yıllara oranla son 2 yılda işçi kahveleri dolup taşarken, iş olanaklarının güçleşmesi nedeniyle özellikle genç işsizlik her gün biraz daha artıyor. İşsizlik oranında sürekli ilk sırada yer alan Van’da Mezopotamya Ajansı (MA) yurttaşlara mikrofon uzattı.

‘Para savaşa gidiyor’

İşsizlik ve ekonomik krizin temel nedenin savaş olduğunu belirten İsmail Çınar, “Çatışma ve savaşlardan dolayı ülke ekonomisindeki kriz ve işsizlik artıyor. Artan fiyatlardan dolayı kimsenin alım gücü kalmadı.  Gün geçtikçe her şeye zam geliyor. Günlük 500 TL kazanıyorum ancak oda mutfak giderimi karşılıyor. Evde beş nüfus var ve geçinmekte zorluk yaşıyoruz. Yaşanan savaşlardan dolayı hayat zorlaşıyor. Savaşların durmasıyla tüm dünyaya refah geleceğini biliyoruz. Sadece askeri teçhizata yatırılan para ekonomiye yatırılsaydı bugün böyle olmazdı” diye belirtti.

İşsizlik oranının yüksek olduğu Van’da halk çözüme işaret etti - Ismail

‘Rojava’da da insanlar öldürülüyor’

İşsizliğin temel nedeninin Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve iktidarı olduğunu ifade eden Ömer Yılmaz, “Ben, terziyim. Kış ayları geldi ve 6 ay boyunca kirayı cebimden ödeyeceğim. Her şey ateş pahası. İşsizlik almış başını gidiyor. Geçim sıkıntısı, ekonomik kriz nedeniyle aileler dağılıyor. Kış aylarında iş olmadığından dolayı mecburen inşaata gideceğim. Artık ‘yeter’ diyoruz. Bir değişiklik olsun ve bu ülke biraz nefes alsın. Ülkedeki ekonomik sıkıntıları Filistin üzerinden kapatmaya çalışıyorlar. Filistin üzerinden kapanmaz bu. Filistin’den bahsediyorsun ama Rojava’da insanlar her gün öldürülüyor. Herkes Filistin için tepki gösteriyor fakat Rojava’ya sessiz kalınıyor. Oradakiler de insan değil mi?” diye sordu. 

İşsizlik oranının yüksek olduğu Van’da halk çözüme işaret etti - yilmaz

‘Bir neden de belediyelere kayyım atanmasıdır’

Enflasyon ve ekonomik krizle birlikte işsizliğin arttığını söyleyen Mahfuz Doğal da şunları belirtti: “TIR şoförüyüm şehirlerarası taşımacılık yapıyorum. Geçen yıllara göre bu yıl işler çok düşük. Ekonomik kriz ve akaryakıt fiyatlarından olumsuz etkileniyoruz. Geçen yıllarda haftada iki veya üç sefer yapıyorduk, ancak bu yıl haftada ya da ayda bir sefer yapabiliyoruz. Yaşanan kriz ve işsizlikten herkes etkilenmiş durumda. İş olduğunda geçinebiliyorum olmadığında geçimim zor oluyor. Van’da en büyük sıkıntı iş olanaklarının olmamasıdır. Van’a hiçbir şekilde bir yatırım yapılmıyor. Nedeni ise nüfusun çoğunluğunun Kürt olmasıdır. AKP’ye nerde oy çıkarsa oraya iş imkânı ve yatırım yapılıyor. Van’da AKP’ye oy çıkmadığından dolayı yatırım yapılmıyor. İşsizliğin bir diğer nedeni de belediyelerimize kayyım atanmasıdır.”

İşsizlik oranının yüksek olduğu Van’da halk çözüme işaret etti - mahfuz

‘İşsizlik göç ettiriyor’

İşsizliğin tüm yaşamı olumsuz etkilediğini vurguladığını söyleyen Şevki Kaya, “Geçimimizi sağlamak için gittiğimiz sınır kapılarında dahi mağduriyet yaşıyoruz. Getirdiğimiz çay ve şeker gibi gıdalara el konuluyor. Başkale ilçesinin en büyük çiftçisi ve hayvan besicisiydim. Ancak bu kriz ve işsizlikten dolayı köyümü, hayvancılığı ve çiftçiliği bırakıp Van’a geldim. Şu an ise akşama kadar boş dolaşıyorum. Yaşanılan işsizlikten dolayı göçler yaşanıyor. Van esnafını ayakta tutan İranlılardır. Devlet yetkililerinin Van’a yatırım, destek vermesi gerekiyor. Çiftçilik ve hayvancılık bu kentte bitmiş durumda” ifadelerini kullandı.

İşsizlik oranının yüksek olduğu Van’da halk çözüme işaret etti - kaya

‘Hükümetin değişmesi gerekiyor’

İşsizlikten dolayı banka borçlarını ödeyemeyecek durumda olduğunu söyleyen Ahmet Taş ise, son dönemlerde Avrupa’ya yapılan göçlere değinerek, şöyle devam etti: “Alım gücü çok az ve evimize bir şey götüremiyoruz. Asgari ücretle kimse geçimini sağlayacak durumda değil. Herkes hayattan bıkmış durumda. Öncelikle istediğimiz tek şey bu hükümetin değişmesidir. Gelecek yeni bir hükümet insanlara bir el uzatır, krizin önüne geçer ve işsizlik sorunu kalkar. Van’da bütün okey salonları işsiz insanlarla dolu. Gençler akşama kadar boş dolaşıyor. Çalışmadığımdan dolayı banka borçlarımı da kapatamıyorum.” 

İşsizlik oranının yüksek olduğu Van’da halk çözüme işaret etti - ahmet

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
İşsizlik oranının yüksek olduğu Van’da halk çözüme işaret etti

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir