Jina Emini’nin ölümü gece boyu protesto edildi: Ölü ve yaralılar var

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İran’ın Saqiz kentinde, Jina Emini’nin cenazesi ardından patlak veren gösterilerin gece boyunca da devam ettiğini, güvenlik güçlerinin açtığı ateş sonucu ölü ve yaralıların olduğunu, onlarca Kürt’ün gözaltına alındığı bildirildi.

Tahran’da “İslam kurallırına uygun hicap takmadığı” gerekçesiyle ‘ahlak polisi’lerince gözaltına alınan ve işkence sonucu hayatını kaybeden 22 yaşındaki Kürt kadın Jina (Mehse) Emini’nin ölümünün yankıları sürüyor.

Dün Jina (Mehse) Emini memleketi Saqiz’da binlerce kişinin katılımıyla toprağa verildi. Cenaze merasiminde toplanan kalabalık kent merkezinde yürüyüşe geçerek Jina (Mehse) Emini’nin öldürülmesini protesto etti. İran güvenlik güçlerinin müdahalesinde ilk belirlemelere göre 1’i ağır 13 kişi yaralandı.

Rûdaw bültenine katılan Kürdistan(Rojhılat) İnsan Hakları Örgütü Eş Başkanı Bahoz Hojebiri yaptığı açıklamada, Jina Emini’nin cenazesi ardından Saqiz’da patlak veren gösterilerin gece boyunca da devam ettiğini, güvenlik güçlerinin açtığı ateş sonucu ölü ve yaralıların olduğunu, onlarca Kürt’ün gözaltına alındığını açıkladı.

Aileye baski uygulandı

Ancak Saqiz’da internet hattının kesilmesi nedeniyle gösterilerde yaşamını yitirenlerin olup olmadığı veya sayısı teyit edilemedi.

Bahoz Hojebiri ayrıca İran istihbarat ve güvenlik güçlerinin öldürülen Jina Emini’nin ailesi ile yakınlarına baskı uyguladığını kaydetti.

Kürdistan(Rojhılat) İnsan Hakları Örgütü Eş Başkanı, İran güvenlik güçlerinin Jina Emini’nin cenazesi sonrası gösterileri engellemek amacıyla aileye kızlarının naaşını sabahın erken saatlerde defnetmesi yönünde baskı uyguladığını, ancak ailenin bunu kabul etmediğini kaydetti. Ailenin halkın cenazeye katılmasını sağlamak için Jina Emini’nin cenazesini beklettiği belirtildi.

Öte yandan Hengaw İnsan Hakları Örgütü dün Saqiz kentindeki protestolarda yaralananların sayısının 33’e yükseldiğini sağlık durumu ağır olan 5 yaralının Tebriz’deki tıp merkezlerine nakledildiğini duyurdu.

Genel grev çağrısı

siyasi partiler İran ahlak polisinin işkencesinde yaşamını yitiren Jina (Mehse) Eminki’nin öldürülmesini protesto etmek için 19 Eylül’de Rojhılat’ın tüm şehir ve kasabalarında genel greve gidilmesi çağrısı yaptı.

İran Kürdistan Partileri Dayanışma Merkezi tarafından İran ve Kürdistanlı siyasi parti, sivil toplum örgütleri, insan hakları aktivistleri ve halka hitaben kaleme alınan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Birkaç gün önce Tahran’da İslam Cumhuriyeti’nin baskıcı güçleri tarafından ağır şekilde dövülen Kürt kızı Jina (Mahsa) Emini Cuma günü aldığı ağır yaralar nedeniyle hayatını kaybetti. Daha önce Meriwan’da Şiler Resuli isimli Kürt kadını, rejimin bir paralı askerinin tecavüzünden kurtulmak için yaşamına son verdi.

Bu vesileyle, Kürt halkının tüm kesimlerini, rejimin insanlık dışı politikalarını protesto etmek ve Kürt kız, kadın ve evlatlarının onurunu korumak için 19 Eylül Pazartesi günü dükkanlarını kapatarak, okula gitmeyerek ve işe gitmeyerek genel grev ilan etmeye çağırıyoruz.”

Ne olmuştu?

Tahran’da “İslami yasalara uygun şekilde hicap takmadığı” gerekçesiyle ahlak polisi tarafından gözaltında coplarla dövülen ve 3 gündür komada olan Kürt kadın Jina Emini dün yaşamını yitirdi.

İşkence sonucu hayatını kaybeden 22 yaşındaki Kürt kadın Jina (Mehse) Emini, bugün binlerce kişinin katılımıyla Rojhılat’ın Saqız kentinde toprağa verildi.

Emini’nin cenazesi sonrası halk Saqız Kaymakamlığı’nın önünde eylem yapmaya başladı.

İran karşıtı sloganların atıldığı eylemde İran güvenlik güçleri ile halk arasında gerginlik yaşandı.

Güvenlik güçleri halka karşı gerçek mermi ve göz yaşartıcı gaz kullanıldı.

Örgüte ulaşan tanıklar, Kiyan Derahşan adlı bir gencin de kafasından vurulduğunu ve durumunun ağır olduğunu belirtti.

Ayrıca göstericilere karşı polisin plastik mermi kullandığını ve göz yaşartıcı gaz sıktığını bildirdi.

Şiler Resul’ün ölümü

Rojhılat’ın Meriwan kentinde kendisine tecavüz etmek isteyen İran istihbaratında görevli adamdan kaçmak isterken pencereden atlayarak yaralanan 2 çocuk annesi 36 yaşındaki Şiler Resul kaldırıldığı hastanede 5 gün sonra (8Eylül’de) yaşamını yitirmişti.

Mahkeme önünde toplanan kadınlar “adalet” talep etmiş, İran istihbaratına çalışan tecavüz zanlısı ve taksirle ölüme sebebiyet vermek suçlamasıyla gözaltına alınan G.Q’nin yargılanmasını istemişti.

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Jina Emini’nin ölümü gece boyu protesto edildi: Ölü ve yaralılar var

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir