Jîna’nın mezarına dönük engellemeye karşı halk kepenk açmadı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İran’da direnişin sembolü olan Jîna Emînî‘nin mezarının etrafında belediye tarafından yapılan değişikliklerin ardından Seqiz halkı bir gün boyunca kepenk kapatarak durumu protesto etti.

Tahran’da geçen Eylül’de gözaltında hayatını kaybeden ve İran ile Rojhılat genelinde hükümet karşıtı protestolara yol açan genç kadın Jîna Emînî’nin mezarı geçtiğimiz ay vandalların saldırısına uğramıştı. Geçen hafta Emini’nin memleketi Seqiz’daki Ayiçi mezarlığındaki kabrini ziyaret edenler, bu defa belediyeye ait dozerlerin mezar etrafında tepecikler oluşturduğuna şahit oldu.

Seqizli sivil aktivistler, belediyenin “yeni mezar yeri açma” adı altında Emini’nin mezarının etrafına hendekler kazdığını ve halkın ziyaretini sınırlandırmayı amaçladığını savunuyor. Bu amaçla yapılan çağrı üzerine dün kent genelinde eczane ve fırınların dışında diğer iş yerleri kepenk kapattı.

Aileler Jîna’nın mezarı başında bir araya geldi

Öte yandan Seqiz’deki grev, geçen yılki protestolarda hayatını kaybeden 17 yaşındaki Danyal Paybandi’nin doğum gününe denk geldi. Bu amaçla Sine, Diwandere, Dêwlan ve çevre illerden gelen protestolarda hayatını kaybedenlerin anneleri, Ayiçi mezarlığında bir araya gelerek anma gerçekleştirdi.

Ne olmuştu?

Jîna Emînî, başörtüsünü zorunlu kılan katı kuralları ihlal ettiği iddiasıyla başkentte ahlak polisi tarafından gözaltına alınmasından üç gün sonra, 16 Eylül 2022’de Tahran’daki hastanede hayatını kaybetmişti. Tanıklar, 22 yaşındaki Kürt kadının gözaltındayken dövüldüğünü söylüyor, ancak yetkililer onun kötü muameleye maruz kalmadığını ve ölüm sebebinin “ani kalp yetmezliği” olduğunu ileri sürüyor.

İlk protestolar, Emînî’nin memleketi Seqiz’daki cenazesinin ardından kadınların dayanışma için başörtülerini yırtmasıyla gerçekleşmişti. Hızla ülke geneline yayılan protestolar, son 40 yılın en büyük ve en uzun soluklu protestolarına dönüştü.

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Jîna’nın mezarına dönük engellemeye karşı halk kepenk açmadı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir