Kanaviçe kursunda dokunan ürünler yurtdışına ihraç ediliyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Van’da uzun yıllardır devam eden kanaviçe atölyesi Türkiye Eğitim Kültür Sosyal Hizmet Vakfı bünyesinde çalışmalarına devam ediyor. Atölyede şu anda 12 kursiyer kanaviçe dokuma dersleri alıyor.

Van’ın İpekyolu ilçesine bağlı Bostaniçi Mahallesi’nde Türkiye Eğitim Kültür Sosyal Hizmet Vakfı tarafından kurulan kanaviçe kursu kadınların istihdamını sağlamanın yanında el sanatlarının yok olmaması için de çaba harcıyor. El emeği sanatlardan biri olan kanaviçe teknolojiye karşı direnen sanatlardan biri. Usta Öğretici Özlem Görendağlı, kursun devamının kadınlar açısından önemli olduğunu söyleyerek ekonomik katkısından söz ediyor. Kadınların da ilgilerinin yoğun olduğu kanaviçeler, yurtdışına ihraç ediliyor.  

Kanaviçe kursunda dokunan ürünler yurtdışına ihraç ediliyor - kanavice 2

Amaç hem kadın istihdamı hem sanatsal faaliyetler

Özlem Görendağlı, Halk Eğitim Merkezi bünyesinde yaklaşık 15 yıldır usta öğretici olarak çalışıyor. Vakıf bünyesinde ise bir yıldır kanaviçe eğitimi veren Görendağlı, amaçlarının hem kadın istihdamı hem de sanatsal faaliyetleri sürdürmek olduğunu söylüyor. Görendağlı, geleneksel sanatların ve kültürün gelecek nesillere aktarılması gerektiğini belirtiyor.

Görendağlı, ekonomik sıkıntıların arttığı ve alım gücünün düştüğünü belirterek, “Kadınların mutfağına az da olsa bir destekte bulunmak öncelikli amacımız” diyor. Kursta toplam 12 kursiyer olduğunu söyleyen Görendağlı, kursiyerlerle el sanatları modülü altında çalıştıklarını ifade ediyor.

Kanaviçe kursunda dokunan ürünler yurtdışına ihraç ediliyor - kanavice 3

Kanaviçe işlediklerini söyleyen Görendağlı, bu sanatın ilmek ilmek dokunarak yapıldığını ve çok emek isteyen bir iş olduğunu belirtiyor. Görendağlı, “Kanaviçe sanatı yüzyıllar önce nenelerimiz tarafından icra edilmiş, el emeği göz nuru bir sanattır” diyor.

Kanaviçeye yurtdışından ilgi yoğun

Kanaviçe sanatına ilginin yoğun olduğunu söyleyen Görendağlı, kanaviçeye yurtdışından ilginin de yoğun olduğunu belirtiyor. Kanaviçenin ihracatını da yaptıklarını ifade eden Görendağlı, “Vakıf bünyesinde ürünler alınıyor. Bu ürünleri kursiyerler il beraber dokuyup işliyoruz. Ardından yurtdışına satışını gerçekleştiriyoruz” diyor. Bu şekilde kursiyerlerin bütçesine büyük bir katkı sağladıklarını belirtiyor.

Kanaviçe kursunda dokunan ürünler yurtdışına ihraç ediliyor - kanavice 1

Kanaviçe sanatının büyük bir emek istediğini söyleyen Görendağlı, “Tamamıyla el işlemesi. Dikiminden işleme kısmına kadar ilmek ilmek işleniyor. Hiçbir şekilde makine kullanmıyoruz. Dikiminden bitimine kadar kendimiz iğne ile kasnak ile dokuyoruz” diyor.

Kanaviçeler kadınların ekonomisine katkı sağlıyor

Rumeysa Takar henüz 24 yaşında ve bir yıldır kanaviçe kursuna geldiğini söylüyor. Kurs boyunca yaptığı işleri anlatırken sesinde bir heyecan seziliyor. Çok severek kanaviçe işlediğini söyleyen Takar, “Teker teker işliyoruz. Motiflerini hocamızla beraber ayarlayıp beğendiğimizi işliyoruz. Çok emek isteyen bir iş. Ama keyifle dokuyoruz” diye belirtiyor.

Takar, motiflerin işlenmesinde seçilen renklerin de zevke bağlı yapıldığını ifade ediyor. “Zor ama güzel” diyen Takar, bir kanaviçeyi iki haftada bitirebildiğini söylüyor. Dokumanın iki haftadan daha uzun sürebildiğini de ekliyor. Dokumanın erken bitmesi için daha fazla zaman ayırmak gerektiğini söyleyen Takar, “Zaman ayırmamız gerekiyor. Güzel yapabilmemiz için emek vermemiz önemli” diyor.

Kanaviçe kursunda dokunan ürünler yurtdışına ihraç ediliyor - kanavice 4

Ekonomik olarak kendilerini katkısı olduğunu söyleyen Takar, “Katkısından memnunuz. Memnun olsak ilk geldiğimizde devam etmezdik” diye vurguluyor.  

Serhat News

Tepki Ver | _zg_n1
0
mutlu
Mutlu
1
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Kanaviçe kursunda dokunan ürünler yurtdışına ihraç ediliyor

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. Avatar
    7 Ağustos 2023, 09:20

    […] yamaç paraşütü yapan baba oğul, Erciş’in il olması için Van Gölü semalarında pankart açtı. O anlar sosyal medyada da gündem […]

    Cevapla