Köpeklerin saldırısına dair açıklama: ‘‘Kayyım ‘sokak köpeklerini doyuramayız’ diyor’

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) kampüsünde yürüyüş yapan üniversite öğrencisi genç kadının, kampüs içinde bulunan 7 köpeğin saldırısına uğraması hakkında HDPliler tarafından ‘ihmal’ açıklaması geldi.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) yerleşkesinde minibüs bekleyen kadın öğrenci, 7 köpeğin saldırısına uğradı. İddiaya göre görüntüler bir hafta öncesine ait. YYÜ kampüs alanında yaşanan köpek saldırısı güvenlik kameralarına yansıdı. Van Büyükşehir Belediyesi ekiplerinin kampüs alanında çalışma yaptıkları açıklandı. Halkların Demokratik Partisi (HDP)’nin Tuşba Belediyesi Meclis üyesi Ayşe Minaz, sokak hayvanlarının saldırısını ihmal olarak yorumladı. Minaz’a açıklamasına göre gurup olarak belediyede sokak hayvanlarına dair verdikleri önergelerin çoğunluk olan AKPli belediye meclis üyelerince her seferinde reddediliyor.

‘Kayyım ‘sokak köpeklerini doyuramayız’ diyor’

Geçtiğimiz yıl mayıs ayında 6 yaşındaki Ruken Kolcu’nun 20 sokak köpeği tarafından parçalanarak ölmesini örnek veren Minaz, olaydan sadece bir ay önce meclise başı boş köpekler hakkında önerge verdiklerini ancak kabul edilmediğini aktardı. Tuşba ilçesinde yaşayan yurttaşların kendilerine sabahları çocuklarını okula götüremediklerini aktardıklarını, belediye meclisine sık sık bu sorunu götürdüklerini söyledi: “Çocukları parçalama riskleri var, Ruken Kolcu olayındaki gibi. Sokak köpekleri aç. Biz bunu dile getirdiğimizde kayyım ‘sokak köpeklerini doyuramayız’ diyor. Köpekler aç kaldıkları için insanlara saldırıyor. ‘Barınma yerleri, yiyecek bulabilecekleri yerler temin edildiğinde, hayvanlar beslenir ve insanlara saldırmazlar’ dedik. Kulak arkası yaptılar. Ve başında da söylediğim gibi çocuk parçalanmıştı. Uyarılarımıza rağmen ciddiye almadılar.”

‘Tuşbe Belediyesi ve YYÜ Rektörlüğü soruna çözüm bulabilir’

Sorunun hala devam ettiğini, bir hafta önce genç kadın öğrencinin yine benzer bir vaka yaşadığını hatırlatan Minaz, yurttaşların aynı sorunları kendilerine iletmeye devam ettiklerini söyledi. Aç olan köpeklerin insanların ellerinde poşet yada çanta gördüklerinde saldırdıklarını ekledi sözlerine. Asıl görevin Van Büyükşehir Belediyesinde olduğunu ancak Tuşba Belediyesi’nin de inisiyatif alabileceğini, YYÜ Rektörlüğünün de ellerinde barınak kurmak imkanlarının olduğunu belirtti: “Kampüs ve cezaevi civarları, TOKİ’ler, Seyrantepe’de ciddi anlamda tehdit oluşturuyorlar. Herhangi bir barınma sağlanmıyor. Hedefleri bu. Kalıcı geçici barınma sağlanabilir. Van’ın hayvan barınağının olduğu yerde rehabilite yerleri vardı. Hepsini kapattılar. Hem Tuşba Belediyesi hem de rektörlük üzerinden baskı oluşturulabilir.”

‘Belediyenin projesi 2 yılı bulur ancak acil çözüm lazım’

Tuşba Belediyesi, Nisan ayı Mutat toplantısında sonra burada aldığı kararla Kalecik Mahallesi’nde Sokak Hayvanları Bakımevi yapmayı planlıyor. Yapılması öngörülen yer Mera olması sebebiyle tahsis işlemleri yapılması bekleniyor. Minaz, belediyenin yapmayı planladığı projenin en az iki yıl sürecini söyledi: “Bizim iki yıldır belediye meclisindeki en büyük tartışmalarımızdan biri sokak hayvanlarıdır.  Önce çok sahiplenmediler şimdi mera alanının tahsisi ve yapımı nereden bakarsanız iki yıl gibi bir zaman alacak. Biz de ivedilikle başka bir yerde seyyar bir barınma yeri olsun diyoruz Maalesef meclis çoğunluğunda düşürdüler, o yüzden bizim de çok bir söz hakkımız olmuyor.”

Belediye’den yanıt: ‘Saldırgan köpekleri kesinlikle sokaklarda bırakmıyoruz’

YYÜ’deki genç kadına köpeklerin saldırması hakkında Van Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Daire Başkanı Adil Allahverdi, saldırgan köpeklerin toplatılması için ekiplerin sürekli sahada olduğunu söyledi. Olayın ardından üniversite yerleşkesindeki saldırgan köpekleri toplattıklarını anlatan Allahverdi, şunları kaydetti: “Saldırgan köpekleri kesinlikle sokaklarda bırakmıyoruz. Şu ana kadar yasaklı ırklar arasında yer alan 40’ı pitbull olmak üzere 65 saldırgan köpeği barınağımıza getirdik. Ekiplerimiz sürekli sahada. Üniversite bölgesi için ayrı ekip kurduk. Öğrencimize saldıran köpekleri de kısa süre içerisinde yakalayıp barınağa getirdik. İhbar alır almaz bölgede çalışma başlattık. Şu an ekiplerimiz yeniden aynı bölgede çalışmalarını sürdürüyor.”

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Köpeklerin saldırısına dair açıklama: ‘‘Kayyım ‘sokak köpeklerini doyuramayız’ diyor’

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir