Krize rağmen atölyesini ayakta tutma mücadelesi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ülkedeki kötü ekonomi yönetiminden kaynaklı kadın yoksulluğu her geçen artmaya devam ediyor. Van’ın İpekyolu ilçesinde KOSGEB destekli aldığı makinelerle kadınlara istihdam alanı yaratmaya çalışan Hiba Sarısaç, kendi tasarım ve dikimleriyle açtığı giyim atölyesini krize rağmen ayakta tutmakta ısrarcı.

İktidarın kötü ekonomi yönetimi koronavirüs (Covid-19) salgınıyla birleşince Türkiye odalar ve Borsalar Birliği’nin açıkladığı 2022 yılının son 6 ay verilerine göre kepenk kapatan esnaf sayısı 10 bini aştı. 2021 yılı Haziran verilerine göre ise kepenk indiren şirket sayısı yüzde 115’i buldu.  Araştırmalar, pandemi sürecinde kadınların erkeklere kıyasla daha fazla istihdam kaybına uğradığını, daha fazla yoksullaştığını gösteriyor. 

Birçok ilde olduğu gibi Van’da da bu esnaflardan biri olan Hiba Sarısaç, 3 yıl önce kendi tasarımlarıyla ‘Nazênin yeri’ adlı açtığı giyim atölyesini kadın arkadaşlarıyla işlettiğini söylüyor.  Ancak ekonomik sorunlarından kaynaklı çalışan arkadaşları ayrılmak zorunda kalıyor. Birbirinde farklı ve renkli atölyesini kapatmamak için yalnız çalışan Sarısaç, Türkiye’de birçok gencin işsiz kaldığını ve krize bir çözüm bulunması gerektiği çağrısında bulunuyor.

Krize rağmen atölyesini ayakta tutma mücadelesi - Ülkedeki kötü ekonomi yönetiminden kaynakli kadin yoksulluğu her geçen artmaya devam ediyor. 1

‘Direnmeye devam edeceğim’

Daha önce kafe işlettiklerini ancak pandemi döneminde yoğun hissedilen ekonomik krizden kaynaklı kendilerinin de kepenk kapatmak zorunda kaldığını belirten Sarısaç, boş durmamak adına kendi mesleğini yapmaya karar veriyor. Atölyeyi zorlu koşullarda açtığını şu an da daha çok zorlandığını dile getiren Sarısaç, şunları ifade ediyor: “Mevcut ekonomi durumu ortada. Ama pes etmeyeceğim çabalamaya devam edeceğim. Küçük yaşta iken oyuncak bebeklerime kıyafet yapardım. Hatta oyuncak bebek bile yapardım. Sürekli farklı tarzlarda giyime ve farklı üretimler yapmaya merak duyuyordum. Her şeyi kendim öğrendim. Sertifika gerektirdiği için okulunu okudum. Burada bir makine eğitimi almak zorundaydım ve öğrendim. Onu da öğrendikten sonra zaten bir şeyleri çabalayarak öğrendim. Başardım ve başarmaya da devam edeceğim.”

Krize rağmen atölyesini ayakta tutma mücadelesi - Ülkedeki kötü ekonomi yönetiminden kaynakli kadin yoksulluğu her geçen artmaya devam ediyor. 3

Uzun güzel bir yol kat edeceğine inanıyor

Sarısaç, kendisinin giyimleri tasarlayıp diktiğini ve insanların bu farklı tarz giyimleri beğendiğini ifade ediyor. Uzun güzel bir yol kat edeceğine inandığını söyleyen Sarısaç, “Kimsenin desteği olmadan bir şeyler kurup başarmak istedim. Hiç kimseye de söylemeden açtım dükkânı sonradan herkese haber verdim. Makinelerin bir kısmını Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) destekli aldım. Farklı bir dükkân açmak istedim Kürt kültürünü dedükkâna yansıtmak istedim. Dükkânı açtığım gibi bir kadın arkadaşla çalışmaya başladık. Birlikte çalışalım ve birine katkım olsun istedim. Ama maalesef dükkân kirasını ödeyemeyecek duruma gelmiştim ve ondan kaynaklı ne yazık ki arkadaş işten ayrılmak zorunda kaldı” diyor.

Krize rağmen atölyesini ayakta tutma mücadelesi - Hiba Sarisaç
Hiba Sarısaç

Dükkânında 4 makineden 3’ü boş kalıyor Geçen yıla oranla kumaşların neredeyse 4 katı fiyatına çıktığını ve her hafta güncellendiğini hatırlatan Sarısaç, artık kumaşları alamadığını ve zorlandığını dile getiriyor. Sarısaç son olarak şunları dile getiriyor: “Bu hem beni hem de karşımdaki insanı üzüyor. Ürünü beğenip alamaması ve benimde satamamam üzücü bir duruma dönüştü. Mutluyum ve umutluyum bir şeyler yapacağız. Artık düzelsin bu ekonomi gençler işsiz. Kimseye katkıda bulunamıyoruz. Dükkânımda 4 makine var 3 tanesi boş her makinada çalışabilecek bir arkadaş almak isterim ama bu koşullarda imkânsız.

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Krize rağmen atölyesini ayakta tutma mücadelesi

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir