Maden faciasının 4’üncü günü: Göçük altındaki 9 işçiden 3’ü “manganez ocağı”nda olabilir

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Erzincan’ın İliç ilçesindeki maden ocağında meydana gelen 10 milyon metreküplük heyelanda, toprak altında kalan 9 işçiden 3’ünün, “manganez ocağı”nda olduğu ihtimali üzerinde duruluyor.

Erzincan’a bağlı İliç’teki Çöpler Altın Madeni’nde göçük altında kalan 9 işçiden hâlâ haber yok. İşçilerin yakınlarının 4.günde de bekleyişi sürüyor. Anagold Madencilik’in işlettiği ve 400 kişinin çalıştığı tesiste çalışan, aralarında Kanadalı yetkinin de olduğu gözaltına alınan 8 şüpheliden 6’sı tutuklama talebi, 2’si ise adli kontrol şartı talebi ile mahkemeye sevk edildi. Erzincan Baro Başkanı Adem Aktürk, bilirkişi raporuna göre, şüphelilerden 5’inin asli, 2’sinin tali ve 1’inin ise kusursuz olduğunu söyledi. Madende kayıp 3 işçinin “manganez ocağı”nda olduğu ihtimali üzerinde durulurken, ocakta araçlara ait bazı parçalar bulunduğu bildirildi. Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar, göçük altında kalan 9 işçiyle ilgili, “Kardeşlerimizin 3’ünün bir lokasyonda 6’sının diğer lokasyonda olduğunu tespit ettik” dedi.

Anagold Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin 2010 yılı Aralık ayından beri altın üretimi yaptığı Çöpler Maden Sahası’nda çıkarılıp istiflenen toprak, 13 Şubat saat 14.28’de kaydı. Yaklaşık 10 milyon metreküp toprak, 200 metrelik yamaçtan bir su gibi vadiye doğru aktı. 9 işçi, geniş bir alana yayılan toprağın altında kaldı. Toprak altında kalan işçileri kurtarmak için Erzincan başta olmak üzere, Erzurum, Sivas, Rize, Malatya, Giresin, Diyarbakır, Tokat ve Tunceli’nden gelen AFAD ekipleri de görev aldı. Birçok gönüllü yardım kuruluşu da kurtarma çalışmalarına katıldı.

 

AFAD, JAK, TSK, Emniyet Genel Müdürlüğü, madenciler ve sivil toplum kuruluşlarından oluşan yaklaşık 1000 kişi, alanda görev yapıyor. Kayma sonucu geniş bir alana yayılan toprak kütlesinin altındaki işçilerin yerini tespit edebilmek için 5 dron kullanılıyor. Özellikle toprak altındaki işçilerin bulunduğu düşünülen iş makineleri ve konteynerin tespiti için kullanılan boşluk ve metal tespiti yapan dronların verdiği sinyale göre işaretleme yapılıyor. Sabah saatlerine kadar aralıksız yapılan çalışmalara rağmen 9 işçiye henüz ulaşılamadı.

9 işçiden 3’ünün, “manganez ocağı”nda olabilir

Toprak altında kalan 9 işçiden 3’ünün, “manganez ocağı”nda olduğu ihtimali üzerinde duruluyor. Ekiplerin izlediği güvenlik kamerası görüntüleri sonucu çalışma yapılan bazı noktalarda metal yoğunluğu tespit edildi.

Maden sahasında toprak kaymasının ilk yaşandığı yığın liç alanının arka kısmındaki “manganez ocağı” bölümü de çalışmalarda metal yoğunluğu belirlenen noktaların arasında bulunuyor.

Olay anında bu bölgedeki yol üzerinde hareket halinde olan iki aracın, toprak kaymasının etkisiyle yığın liç alanının arka bölümünde yer alan “manganez ocağı”na düştüğü değerlendiriliyor. Derin bir oyuk halinde ve toprak kaymasını önlemek için “şev” yapılan bu ocakta araçlara ait bazı parçalar da bulundu.

Maden faciasının 4'üncü günü: Göçük altındaki 9 işçiden 3'ü "manganez ocağı"nda olabilir - 1708107823063 aa 20240216 33727147 33727145 erzincandaki madende kayip 3 iscinin manganez ocaginda oldugu ihtimali uzerinde duruluyor

Siyanür ölçümleri yapılıyor

İzlenen güvenlik kamerası görüntüleri ve bulgulardan yola çıkan ekipler, kayıp 3 işçi ile 2 aracın bu noktada olduğu ihtimali üzerinde duruyor.

Bölgede siyanür tehlikesi nedeniyle sürekli olarak ölçümler yapıldığını söyleyen Bakan Bayraktar, şu ana kadar kirlilik tespit edilmediğini söyledi ve “Halk sağlığını veya orada çalışan personeli tehdit edecek herhangi bir şey söz konusu değildir.” dedi.

Maden faciasının 4'üncü günü: Göçük altındaki 9 işçiden 3'ü "manganez ocağı"nda olabilir - 1708107842703 aa 20240216 33727075 33727073 erzincandaki madende kayip 3 iscinin manganez ocaginda oldugu ihtimali uzerinde duruluyor

Acil Müdahale Ünitesi kuruldu

Erzincan’ın İliç ilçesinde toprak kayması meydana gelen maden ocağı sahasında Acil Müdahale Ünitesi kuruldu.

Sağlık Bakanlığınca, afet durumlarında yaralılara ilk tıbbi müdahalenin yapılmasına olanak veren UMKE bünyesindeki “Acil Müdahale Ünitesi”nin, maden ocağı sahasında kurulumu tamamlandı.

Ünitede, 15 UMKE personeli, 5 UMKE aracı, 10 ambulans ile 30 kişilik 112 Acil Sağlık personeli hazır bulunuyor.

Maden faciasının 4'üncü günü: Göçük altındaki 9 işçiden 3'ü "manganez ocağı"nda olabilir - 1708076103285 screenshot 1

Gözaltına alınan 8 kişi adliyeye sevk edildi

İliç’teki maden ocağında yaşanan toprak kaymasına ilişkin Cumhuriyet Başsavcılığınca başlatılan soruşturma sürüyor. Bu kapsamda altın madeni ocağını işleten şirkette yönetici ile idareci pozisyonunda çalışan ve gözaltına alınan Kanadalı J.R.G’nin yanı sıra A.C, H.Ü, M.B, Ş.D, S.D, M.T ve A.R.K’nin jandarmadaki işlemleri tamamlandı.

Şüpheliler, sağlık kontrolünün ardından İliç Adliyesi’ne götürüldü. Cumhuriyet savcılığında ifadeleri alınan zanlılardan aralarında J.R.G’nin de yer aldığı 6’sı tutuklanmaları, 2’si ise haklarında adli kontrol tedbirleri uygulanması talebiyle hakimliğe sevk edildi.

Erzincan Baro Başkanı: Şüphelilerden 5’i asli kusurlu

Erzincan Baro Başkanı Avukat Adem Aktürk, bilirkişi raporunun çıktığını söyledi. Aktürk, rapora göre şüphelilerden 5’inin asli, 2’sinin tali ve 1’inin ise kusursuz olduğunu söyledi.

Bakan Bayraktar’tan İliç’te göçük altında kalan işçilerle ilgili açıklama: Lokasyonlarını tespit ettik

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, İliç maden faciasına ilişkin olarak, “9 kardeşimizi arıyoruz. Kardeşlerimizin 3’ünün bir lokasyonda 6’sının diğer lokasyonda olduğunu tespit ettik” dedi.

 

Murat Kurum hakkında suç duyurusu

İstanbul Barosu, Erzincan’daki maden faciasının ardından maden şirketi Anagold Madencilik ve eski Çevre ve Şehircilik Bakanı olan Cumhur İttifakı’nın İBB Adayı Murat Kurum hakkında suç duyurusunda bulundu.

Dün neler yaşandı?

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Erzincan İliç’te çökme yaşanan bölgede heyelan riskinin sürdüğünü söyledi.

Maden faciasının 4'üncü günü: Göçük altındaki 9 işçiden 3'ü "manganez ocağı"nda olabilir - 1708063122087 fsdfd

Kanadalı yetkili de gözaltında

Erzincan Cumhuriyet Başsavcılığı, Kanada-ABD ortaklığındaki Anagold Madencilik ile Çalık Holding’in ortağı olduğu İliç’teki Çöpler Altın Madeni’nde yaşanan facia ile ilgili gözaltına alınan 8 kişi arasında firmanın Kanadalı yetkilinin de olduğunu bildirdi. Bugün bölgeye giden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar da, sürecin hukuki boyuna ilişkin olarak, “Buradaki şirketin yönetim düzeyi içerisinde bir zafiyet içerisinde olduğunu görüyoruz. Müfettişlerimiz çalışmalarını sürdürüyor” demişti.

Komisyon kuruldu

Erzincan İliç’te meydan gelen maden faciasının araştırılmasına ilişkin komisyon kurulmasına dair TBMM Kararı Resmi Gazete’de yayımlandı.

Erzincan İliç’teki Çöpler Altın Madeni’nde toprak kayması

Erzincan’ın İliç ilçesinde Anagold şirketine ait Çöpler Altın Madeni’nin bulunduğu geniş bir alanda, 13 Şubat saat 14.28’te toprak kayması meydana geldi. Yaklaşık 10 milyon metreküp toprak, 200 metrelik yamaçtan hızla aşağı doğru aktı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, söz konusu toprağın 800 metre hareket ettiğini belirtti. En az 9 işçi bu kayan toprağın altında kaldı. İhbarı üzerine bölgeye Erzincan Jandarma, AFAD ve sağlık ekipleri yönlendirildi. Fırat Nehri’ne doğru kayan devasa toprak yığınının, siyanür ve sülfürik asit ile yıkanmış malzemelerden oluştuğuna yönelik açıklamalar yapıldı.

Anagold Maden’de (İliç’te) çalışan bir işçi, T24’e aktardığı bilgilerde her vardiyada 400 işçi çalıştığını belirterek, “Gördüğünüz topraklar siyanürlü” dedi. Şirketin, tüm itirazlara rağmen Murat Kurum’un Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı olduğu dönemde kapasite artırımına gittiği ve maden hakkında “ÇED raporuna gerek yok” kararı verildiği ortaya çıktı.

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Maden faciasının 4’üncü günü: Göçük altındaki 9 işçiden 3’ü “manganez ocağı”nda olabilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir