Milyonların harcandığı Siirt Havalimanı’na uçak inmiyor!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Siirt Havalimanı, açılışının gerçekleştirildiği 1998 yılından bu yana sadece asker, polis, bürokrat ve iktidar ile ona yakın partilere hizmet verirken, genel olarak halkın kullanımına kapalı kaldı.

2023 yılının ilk 5 ayında havalimanında gerçekleşen uçuş sayısı sadece 214 oldu ve sürekli iptaller ve uzun rötarlar nedeniyle vatandaşlar mağdur ediliyor.

Uçuşları iptal edilen vatandaşların mağduriyeti ise giderilmiyor, birçok yolcu Batman Havalimanı veya Diyarbakır Havalimanı’na yönlendirilmek zorunda kalıyor.

Dilektepe yolu Pınarca köyü yakınlarında bulunan havalimanı, 1998 yılında bin 100 metrekarelik bir terminal binasıyla iç hat uçuşlarına açıldı.

Ancak teknik altyapı eksikliği ve uçakların iniş-kalkış yapmasında yaşanan sorunlar nedeniyle seferler sürekli olarak iptal edildi.

AKP iktidarı, havalimanının işlevsiz kalmasından dolayı mağdur olan kent halkına her seçim öncesi yeni bir havaalanı vaat etmesine rağmen, bu sözler yerine getirilmedi ve mevcut havalimanının onarımı için karar alındı. Nisan 2017’de teknik altyapı, pist uzatma ve onarım çalışmaları nedeniyle havalimanı uçuşlara kapatıldı.

İhale AKP’li adaya

Onarım için 22 milyon TL bedelle yapılan ihale, 2018 Genel Seçimlerinde AKP’den milletvekili aday adayı olan Bedrettin Binbay’ın sahibi olduğu “Binbay Yapı” şirketi ve “İzbay İnşaat” ortaklığına verildi. Bu ihale belirlenen sürede bitirilemediği için daha sonra iptal edildi. 1 Mart 2018’de yapılan yeni ihale ise 24 milyon TL bedelle bu kez adı devletten aldığı ihalelerle sık sık gündeme gelen Mehmet Ali Altındığ’ın sahibi olduğu İntim İnşaat Ticaret Müşavirlik Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi ile İmaj Altyapı Üst Yapı Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi ortaklığına verildi.

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 8 Nisan 2018’de partisinin Siirt İl Kongresi’nde kullanılamayan havalimanına ilişkin, “İkinci bir havalimanı değil, mevcut havalimanının pistinin uzatılarak iyileştirilip hava trafiğine açılmasına karar verdik. Bittiği andan itibaren iniş, kalkışlarımız oradan olacak. Bu yaz mevsiminde seferler başlayacak” vaadinde bulundu.

Sık sık iptal edilen seferler

Erdoğan’ın bu açıklamasından sonra dönemin Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Ahmet Arslan da Aletli İniş Sistemi (ILS) olmadığı için orta ve büyük gövdeli uçakların iniş yapamadığı Siirt Havalimanı’nın kapanmak zorunda kaldığını, ILS cihazının kurulması ve pist başı ile sonuna stop sahalarının yapılmasıyla havalimanının Haziran 2018’de hizmete açılacağını duyurdu. Yapılan tadilatın ardından havalimanı 6 Mart 2019’da AKP’liler ve dönemin Siirt Valisi Ali Fuat Atik’in katıldığı törenle yeniden seferlere başladı. Ancak bir süre sonra yoğun sis dolayısıyla seferler yeniden sık sık iptal edilmeye başlandı.

2021’de 5 iş günü denetim!

Sayıştay’ın 2021 denetim raporunda da yapı denetim görevlilerinin düzenli olarak işin başında bulunmadığı tespit yapıldı. Sayıştay raporunda aralarında Siirt Havalimanı’nın da bulunduğu 8 adet yapım işinin kontrollük yerinde incelenmesi amacıyla 13 teknik personele yol dahil 342 gün görevlendirme yapıldığı tespit edilen raporda, “Siirt Havalimanı Emniyet-Güvenlik Binası ve Mütemmimleri İnşaatı işinde ise yol dahil toplam 5 gün görevlendirme yapıldığı görülmüştür” denildi. Sayıştay raporunda bu durumun kontrol riskinin arttırdığına dikkat çekildi.

Damga vergisi kontrol edilmedi

Yeterli görevli personel çalıştırmama sorunun yansıdığı 2020 yılı Sayıştay Denetim Raporu’nda, “Siirt Havalimanı Emniyet -Güvenlik Binası ve Mütemmimleri İnşaatı yüklenici firmalar bazı firmalar ile altyüklenici sözleşmesi imzalamıştır. Ancak, bu sözleşmelerden doğan damga vergisinin ödenip ödenmediğinin kontrol edilmediği görülmüştür” tespiti yer aldı. 

Meclis gündemine taşınmıştı

Siirt Havalimanı’nda devam eden sorunlara dair dönemin kent milletvekili Meral Danış Beştaş, 8 Eylül 2022 tarihinde dönemin Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu’nun yanıtlaması istemiyle soru önergesi vererek, duruma dikkat çekti. Meclis Başkanlığı’na, Bakan Karaismailoğlu’nun yanıtlaması istemiyle verilen soru önergesinde, bir saat ya da daha az bir süre kala yapılan uçuş iptallerine dikkat çekildi. Önergede, “Çok sayıda yurttaş aldıkları biletlerin check-in işlemlerinin tamamlanmasının ardından uçuş iptali nedeniyle mağdur olduklarını ifade etmektedir. Ayrıca mağdur olan yurttaşların uğradıkları maddi kayıplar da giderilmemiş, mağdurlar sorunun çözümü için muhatap dahi bulamamışlardır” denildi.

2022 yılında sadece 518 uçuş

Bakan Karaismailoğlu ise önergeyi cevaplaması gereken 15 günlük süre geçtikten sonra verdiği yanıtta, yolcuların mağduriyet yaşadığı iddialarına, “SHY-YOLCU” genelgesine atıfta bulundu. Öte yandan Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) tarafından açıklanan 2022 verilerine göre de Siirt Havalimanı’nda 518 uçuş gerçekleştiği bilgileri yer aldı.

İniş yapamayan uçaklar

Yoğun sis nedeniyle Siirt Havalimanı’na iniş yapamayan uçaklar, Batman ve Diyarbakır havalimanlarına yönlendiriliyor. Bu kentlere inen yolcular buradan minibüslerle kente taşınıyor. Son olarak 22 Haziran’da Siirt’ten İstanbul’a havalanan 2657 sefer sayılı uçak, teknik bir arıza nedeniyle tedbir amaçlı Batman’a acil iniş yaptı. Acil iniş yapan uçağa dair bir yolcu sanal medya hesabından, “Siirt-Batman uçuşlarımız başlamıştır. Zenginliğin gözünü seveyim Batman’a uçak kaldırıyoruz. Kırk yılda bir uçak Siirt’ten kalkış yaptı, onda da Batman’a iniş yaptı” paylaşımında bulundu.

Kaynak: MA

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Milyonların harcandığı Siirt Havalimanı’na uçak inmiyor!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir