Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırısı sürüyor: “Kiev’i Terk Edin”

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ukrayna’nın birçok şehrini bombardımana tutma taktiği uygulayan Rusya, Kievliler’i kenti terk etmeleri konusunda uyardı. Kiev’deki ana radyo ve televizyon kulesi vuruldu. Kentin kuzeyindeki Rus askeri konvoyun ilerleyişinin yavaşladığı belirtiliyor

Zelenski: “6 Bin Rus Askeri Öldürüldü”

VOA’da yer alan habere göre, Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenski, Rusya’nın ülkelerine yönelik saldırılarındaki direnişlerinde şu ana kadar yaklaşık 6 bin Rus askerinin öldürüldüğünü söyledi. Ukrayna Cumhurbaşkanı, Rusya’nın hava saldırıları ve füzeleriyle galip gelemeyeceğini zaferin kendilerinin olacağını söyledi.

Ukrayna ve Rusya Arasındaki Müzakere Ertelendi

Rusya ve Ukrayna temsilcilerinin Belarus sınırında bir süre önce gerçekleştirdikleri müzakerelerin ikincisinin bugün yapılması bekleniyordu. Rus TASS haber ajansı, görüşmelerin ertelendiğini net bir tarihin de belli olmadığını duyurdu.

ABD Hava Sahasını Rusya’ya Kapattı

ABD Başkanı Joe Biden göreve geldikten sonraki ilk “Birliğin Durumu” konuşmasını yaptı. Biden konuşmasında Rusya-Ukrayna krizinden, ABD’de enflasyona, büyümeden teknolojik yatırımlar ve sağlık konusuna kadar pek çok konuya değindi icraatlarını anlattı ve kongreden bekleyen yasa tasarıları konusunda destek istedi.

ABD Başkanı Joe Biden’ın, Kongre’ye hitaben yaptığı konuşma birçok televizyon kanalı tarafından canlı olarak yayınladı. Sık sık alkışlarla kesilen konuşmasında Biden ilk olarak Rusya ve Ukrayna arasındaki krize değindi. Joe Biden, ABD hava sahasının da Rusya’ya kapatıldığını söyledi.

Biden sözlerine “Putin 6 gün önce özgür dünyanın köklerini sarsmaya ve kendi kötü yoluna döndürmeye çalıştı ama çok büyük bir hata yaptı. Yanlış hesap yaptı. Ukrayna’ya gireceğini dünyanın da onu izleyeceğini sandı.Ama bunun yerine hiç hayal etmediği hiç beklemediği güçlü bir duvarla karşılaştı. Ukrayna halkıyla karşılaştı” diyerek başladı.

Rusya lideri Putin’e yönelik diktatör atfında bulunan ABD Başkanı Joe Biden “Diktatörler saldırganlıklarının bedelini ödemediklerinde daha fazla kaosa yol açarlar. Bu durumun Amerika’ya ve dünyaya maliyeti artar. Putin’in savaşı nedensiz ve önceden planlanmış bir savaştı. Diplomasi çabalarını reddetti. Batı ve NATO’nun karşılık vermeyeceğini ve bizi burada kendi ülkemizde bölebileceğini düşündü. Putin yanıldı. Biz hazırdık” diye konuştu.

BM Genel Kurulu’nda Kritik Oylama

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun olağanüstü toplantısında, ilk ve ikinci gün oturumlarındaki konuşmalar tamamlandı. İlk iki günde üye 119 ülkenin temsilcilerinden 110’u BM Genel Kurulu’na hitap etti. Olağanüstü oturum yarın TSİ 18.00’de devam edecek.

Çarşamba günü aralarında ABD ve Belarus’un BM daimi temsilcilerinin de bulunduğu son on konuşmanın tamamlanmasının ardından, Genel Kurul’da Rusya’nın Ukrayna’nın toprak bütünlüğü ile egemenliğine karşı düzenlediği askeri saldırının derhal durdurulması ve Rusya’nın BM şartlarına uymadığı için kınanmasıyla ilgili karar tasarısı oylamaya sunulacak.

Karar tasarısını BM Genel Kurulu’nda kabulü için 193 üye ülkenin üçte ikisi yani 128 ülkenin tasarı lehine oy kullanması gerekiyor. BM Genel Kurulu kararı, Güvenlik Konseyi’nde olduğu gibi bağlayıcı değil.

”Yalanlara dayalı saldırganlık”

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, oturumun ikinci gününde yaptığı konuşmada, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırılarını yalanlara dayandırdığını, BM sistemine vahşice saldırdığını belirterek, “İşte bu yüzden bu savaş sadece Ukrayna ile ilgili değil, sadece Avrupa ile ilgili değil, hepimizle ilgili. Rusya’nın savaşı yeni bir döneme işaret ediyor. Bu bir dönüm noktasıdır” dedi.

Alman Bakan Baerbock, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’u da eleştirdi. Baerbock, “Rusya, Ukrayna’ya barış gücü gönderiyor, dediniz. Tanklarınız su taşımıyor, bebekler için gıda taşımıyor, barış taşımıyor. Tanklarınız ölüm ve yıkım taşıyor” diye konuştu.

Mülteci krizi büyüyor, 677 bin Ukraynalı ülkeyi terk etti

BM Mülteci Yüksek Komiseri Filipo Grandi, Ukrayna’yı terk edenlerin sayısı 677 bin kişiyi aştığını açıkladı. Grandi, Ukraynalılar’ın yaklaşık yarısının Polonya’ya, 90 bininin Macaristan’a, 60 bininin Moldova’ya, 50 bininin Slovakya’ya ve 40 bininin Romanya’ya ulaştığını açıkladı.

Grandi, Ukrayna’da ise yaklaşık bir milyon kişinin ülke içinde yerinden edildiğinin tahmin edildiğini, Rus birliklerinin Ukrayna’nın doğusundaki şehirleri bombalarken, hareket halindeki insan sayısının hızla arttığını ve bunun son derece endişe verici olduğunu belirterek, “Avrupa’nın en büyük mülteci kriziyle karşı karşıya kalabiliriz” ifadelerini kullandı.

Serhat News

(sg)

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırısı sürüyor: “Kiev’i Terk Edin”

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir