Sancar Ağrı’da konuştu: Alternatifsiz değilsiniz HDP var

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Partisinin Ağrı kongresinde konuşan HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Emek ve Özgürlük İttifakı’nın büyüyeceğini belirterek, “Demokratik dönüşüm, özgürlük, emekten yana ekonomik düzen için önümüzde büyük bir imkan var. Alternatifsiz değilsiniz, HDP var” dedi. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, HDP Ağrı 4’üncü Olağan İl Kongresi’ne katıldı. HDP milletvekilleri Abdullah Koç, Dilan Dirayet Taşdemir ve HDP eski milletvekili Sırrı Sakık, Sema Yüce’nin annesi Zennure Yüce’nin yanı sıra birçok yurttaşın katıldığı kongrede konuşan Sancar, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Konuşmasına halkı Kürtçe selamlayarak başlayan Sancar, Ağrı ve bölgedeki sorunlara değindi. Sancar, iktidarın savaş politikaları sonucunda yoksulluğun derinleştiğini ifade etti. Sancar, iktidarın bölge illerini bilinçli bir şekilde yoksullaştırdığına vurgu yaptı.  

Sancar Ağrı’da konuştu: Alternatifsiz değilsiniz HDP var - agri mithat sancar1

‘Ağrı Türkiye’nin en yoksul şehirlerinden biridir’

Ağrı’da birçok sorunun bulunduğunu belirten Sancar, gençlerin işsizlik nedeniyle kenti terk ettiğini belirtti. Sancar, “Biz bu sorunları bilmekle kalmıyoruz. Bu sorunları nasıl çözeceğimize dair kesintisiz çalışma yürütüyoruz. Agiri Türkiye’nin en yoksul şehirlerinden biridir. İşsizlik oranının en yüksek olduğu kentlerden biri. Neden? Bu bir kader olabilir mi? Yolsuzluk, işsizlik bu şehrin kaderi olamaz elbette. Bu tablo bu iktidarın ve yüz yıldır süren politikaların bir sonucudur. Bunu gayet iyi biliyoruz. Gençlerimiz Agiri’yi terk ediyor. Her yıl binlerce insanımız buradan ayrılıyor. Toprağından evinden, şehrinden yurdundan göç ediyor. Bunun temel sebebi işsizliktir” diye konuştu.

Sancar Ağrı’da konuştu: Alternatifsiz değilsiniz HDP var - agri mithat sancar4

Sancar, konuşmasına şöyle devam etti:

“Tutak-Ağrı yolunda geçtiğimiz günlerde feci bir kaza gerçekleşti. 8 insanımız hayatını kaybetti. Bu da tesadüf değil, bu basit bir kaza değildir. 40 km’lik yol 15 yıldır tamamlanmıyor. Türkiye’nin her yerinde yandaş sermayeye bu kadar kaynak aktarılırken, 40 km’lik yolu 15 yılda bitirecek kaynağı buraya vermiyorlar. İnsanlarımızın canı gidiyor. 

‘Halkın iradesini gasp ettiler’

Bunların da önüne geçeceğiz. Agiri halkının iradesi biliyorsunuz yerel seçimlerde gasp edilmişti. Daha sonra çeşitli oyunlarla belediyeyi ele geçirdiler ama o üç yıl boyunca yapılan hizmetler gelecekte nasıl bir hayat kuracağımızın da göstergesidir. Hepsini tek tek sayabilirim. Burada o dönemde Agiri Belediyesi Eş Başkanlığı yapan dostlarım, yoldaşlarım, belediye meclisi üyeleri ve halkımız büyük emek sarf etti. Her zaman söylüyoruz, Türkiye zor bir dönemeçten geçiyor. Geçen yıldan beri tekrar tekrar vurguluyoruz. Bu yıl final yılıdır. 2023’ün en geç Haziran ayında seçimler yapılacak ve bu seçimler Türkiye tarihinin en önemli seçimi olacak. Biz de bunun farkındayız. Evet, seçimler siyasal mücadelenin önemli bir parçasıdır. Ama toplumsal mücadeleyi görmeden sadece seçimlere bakarak başarıya ulaşabileceğimizi elbette düşünmüyoruz. Lakin bu seçimler farklı, bu seçimler gerçekten de toplumsal mücadele ile siyasal mücadelenin en sıkı bir biçimde iç içe geçtiği bir dönemeçti. O nedenle her gün seçimleri konuşuyoruz.

Taksim patlaması 

Bu iktidar seçimlere giderken pek çok manevra yapacak. Bizler bunu aylardır dile getiriyoruz. Kaos planları da yapacaklardır. En azından bu iktidarın içindeki belirli odaklar, devletin içindeki belirli güçler kaos planlarıyla seçim sürecini ve siyaseti de dizayn etmeyi de mutlaka planlıyorlardır. Bunları mutlaka her seferinde bilmemiz ve görmemiz, yolumuzu yürürken buna tedbir almamız gerekiyor. Taksim’de geçen hafta bir bombalı saldırı gerçekleşti. Evet orada vahşi bir katliam yaşandı. 6 insanımız hayatını kaybetti, 81 insanımız yaralandı. 6’sının tedavisi devam ediyor. Öncelikle orada hayatını kaybeden bütün insanlara Allah’tan rahmet diliyorum, ailelerine halkımıza, başsağlığı dileklerimi iletiyorum. Bu tür olaylara yönelik tavrımız nettir, ikirciksizdir. Bizler bu saldırıyı ‘vahşet’ olarak tanımlıyoruz, insanlığa karşı suç olarak görüyoruz. Her zaman da tutumumuz böyle olmuştur, şimdi de böyledir, gelecekte de böyle olacaktır. Bu katliamdan kim fayda umuyorsa ona karşı mücadelede tavizsiz olacağız.

Sancar Ağrı’da konuştu: Alternatifsiz değilsiniz HDP var - agri mithat sancar3

Neden bu kadar karanlık yaratıyorsun?  neden bu kadar çarpıtma yöntemine başvuruyorsunuz? Çünkü halklar da görüyor, Türkiye toplumu görüyor, burada karanlık hesaplar var. Bu hesaplar, bu iktidarın içindeki güçlerle bağlantılıdır. Biz bu vahşi saldırının kimler tarafından gerçekleştirildiğinin araştırılmasında ısrarcı ve takipçisi olacağız. 

‘Alternatifsiz değilsiniz’

Eski eş genel başkanlarımız, milletvekillerimiz, belediye eş başkanlarımız, meclis üyelerimiz, il ve ilçe yöneticilerimiz niye hala içerdeler? Çünkü onlar kolayı seçmiyorlar. Korunaklı yerlere geçerek öyle sözde muhalefet yapmıyorlar. Gerçek dönüşüm özgürlük ve barış için kararlı ve inançlı mücadele yürüttükleri için bedel ödüyorlar. Biz kimin hangi manevrayı, hangi amaçla yaptığını, bu mücadele deneyimimiz ve kararlılığımızla biliriz. Her boş hamlenin, sahte manevranın nereye gideceğini gayet iyi görüyoruz. Tedbirimizi alırız. Ama aynı zamanda ekliyorum. 

Sancar Ağrı’da konuştu: Alternatifsiz değilsiniz HDP var - agri mithat sancar2

Gerçekten Kürt sorununda demokratik çözüme, Türkiye’de demokrasi ve hukuka gidecek yolu açmak için kim hangi adımı cesaretle samimiyetle ve şeffaflıkla atarsa, buradayız onu da konuşuruz. Müzakere edebiliriz, mücadele edebiliriz. Mücadeleyi en kararlı şekilde yaparız, müzakereyi en ustaca yürütürüz. Çağrımız bütün muhalefete ve toplumsal demokratik güçleredir; alternatifsiz değilsiniz. Bizler varız, bu ülkenin bu zor dönemeçten demokrasiye, demokratik cumhuriyete giden yolu açacak birikime kadrolara geleneğe akla sahip olan HDP var. Kürt sorunda demokratik çözüm Türkiye’nin tamamına demokratik cumhuriyet hedef budur.

‘Hep birlikte kazanacağız’

Son olarak önümüzde seçim var. Biri parlamento, diğeri de cumhurbaşkanlığı seçimi. Herkesin unuttuğu bir şey var; 2024 Mart’ında yerel seçimler var. Yerel seçimler olacak. Yani bu meclis ve cumhurbaşkanlığı seçiminden 7-8 ay sonra yerel seçimler var. Burada yaptığımız her çalışmayı, aynı zamanda yerel seçimlere yatırım olarak düşünün. Çünkü Demokratik Cumhuriyet için Kürt sorununda demokratik çözüm için, emekten yana bir düzen ve özgürlük için, eşit yurttaşlık için, birinci etap seçimlerde yürüttüğümüz mücadeleyi, yerel seçimleri yerel demokrasi ile taçlandıracağız. İşte bizim yolumuz bellidir bu yolda yürümeye devam edeceğiz. Biliyorum ki mutlaka başaracağız. Hep birlikte kazanacağız. Kimse bundan şüphe duymasın.” (MA)

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Sancar Ağrı’da konuştu: Alternatifsiz değilsiniz HDP var

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir