Seçimlerde Van’da hangi partiden kaç avukat görev alacak?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye’de 14 Mayıs’ta yapılacak olan seçim için partiler çalışmalarına hız verdi. Van’da bulunan siyasi partilerin hukuk komisyonları çalışmalarını sürdürürken, hangi partiden kaç avukatın oy kullanma ve sayımında yer alacağını sorduk. 

Türkiye’de yapılacak olan Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimlerine sayılı günler kaldı. Yapılacak olan seçim öncesi siyasi partiler çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor. Van’da bulunan siyasi partilerin hukuk komisyonları seçim günü görev alacak avukatlarla görüşmeleri sürdürürken görev alacak avukatlar seçimleri sandık başında gözlemleyip yaşanabilecek usulsüzlükleri takip edip tutanak altına alacak.

Seçimlerde Van’da hangi partiden kaç avukat görev alacak? - CHP ve Iyi Parti Vanda ortak adayla mi secimi giriyor

Van’da bulunan siyasi partilerden HDP, Gelecek Partisi, CHP, Saadet Partisi ve Van Barosu seçim günü sahada görev alacak avukatlarla beraber hazırlıklarına devam ediyor. Van Barosu Başkanı Sinan Özaras, baro olarak 250 ile 300 arası avukatın seçimlerde görev alacağını söyledi.

‘Sayım bitinceye kadar seçim çalışmasında yer alacağız’

Van Barosu Başkanı Sinan Özaras, seçimlerde her seçim bölgesinde yer alarak, bütün partiler ile irtibat içerisinde olacaklarını söyledi. Özaras, her sandıkta çıkacak hukuksuz tutum ve uygulamalara müdahale ederek seçim süresince sandıklarda gözlemde bulunacak, yaşanacak hukuksuzlukları tutanaklaştırarak, itirazlarda kullanılmak üzere partiler ile paylaşacaklarını belirtti. Özaras, alanda ve sandıklarda yaşanacak hukuksuzluklara anında müdahale edilmesi için İlçe Seçim ve İl Seçim Kurulları ile irtibat ve koordine içerisinde seçim süresince alanda çalışmada bulunacaklarını ifade etti.

Seçimlerde Van’da hangi partiden kaç avukat görev alacak? - sinan ozaraz

‘Oy işlemleri bittikten sonrada çalışmada yer alacağız’

Oy verme işlemi bitip oyların sayımına geçildiğinde yine aynı şekilde İlçe ve İl Seçim Kurullarında yer alarak gözlem çalışmalarına devam edip sayım bitimine kadar seçim çalışmasında yer alacaklarını duyurdu. Özaras, avukatlar ve Van Barosu olarak demokratik sistemin vazgeçilmez bir parçası olan seçimlerde, halkın iradesinin bağımsız ve tarafsız olarak sandığa yansıtmalarını sağlama ve şeffaf bir sayım ile devlet yönetiminin belirlenmesinde etkili olması çabasında olduklarını söyledi.

Özaras, son olarak, hukuk üstünlüğünü ve demokratik bir ortamı egemen kılmanın hedefleri olduğunu vurguladı.

‘Destek çağrımıza Van Barosu’nda 200’e yakın avukat katıldı’

Gelecek Partisi Seçim ve Hukuk Komisyonu, Van Barosu’nun her seçimde olduğu gibi bu seçimde de seçimlerin; adil, eşit ve özgür seçim koşullar altında gerçekleşmesine katkıda bulunmak amacı ile bu seçimde de aktif rol alacağını söyledi. Bu kapsamda Van Barosu’na kayıtlı avukatlara destek çağrısında bulunulduğu belirterek, bu destek çağrısı kapsamında şu ana kadar 200’e yakın avukat, gönüllü olarak seçim ve sandık güvenliğinin sağlanmasına katkıda bulunacağını bildirdiklerini kaydetti.

Van Barosu’nun ve avukatların temel amacının; adil, eşit ve özgür bir seçim için gerekli koşulların sağlanmasına katkıda bulunmak olduğu vurgulanırken,  oluşturulan seçim güvenliği grubunun herhangi bir parti veya ittifak ayrımı yapmadan çalışma yürüteceklerine dikkat çekildi.

Van Barosu’nda seçim ve sandık güvenliği grubunda hangi partiden kaç avukatın yer alacağı gibi durumun söz konusu olmadığından dolayı seçimde görev alacak olan avukat sayısını vermenin doğru olmadığı belirtildi.

‘Van Barosu seçimlerin adil gerçekleşmesi hususunda katkıda bulunacaktır’

Komisyon, avukatların seçim günü, sandıkların usulüne uygun olarak kurulup kurulmadığı, seçim zarflarının usulüne uygun olarak düzenlenip düzenlenmediği gibi hususları bizzat yerinde gözlemleyip herhangi bir usulsüzlük var ise bu durumu tutanak altına alacaklarını aktardı. “Tutanak tutulduktan sonra bu tutanak itiraz yetkisi olan mercilere ulaştırılacaktır. İtiraz yetkisi olan merciler de YSK’ya itirazda bulunacaktır” dedi.

‘200’e yakın avukat görev alacak’

HDP Hukuk Komisyonu Üyesi Sedat Düşünmez de, seçimlerde 200’e yakın avukatın görev alacağını belirterek, bunlardan 140’a yakınının yetki belgesi alacağını söyledi. Geriye kalan avukatların ise barodan doğru gözlemci sıfatına sahip olacaklarını ifade etti.

Seçimlerde Van’da hangi partiden kaç avukat görev alacak? - sedat dusunmez

Düşünmez, görev alacak avukatların sahayı gözlemleyip okul okul gezerek hukuka aykırı bir durum olup olmadığını gözlemleyeceklerini söyledi. Düşünmez, “Yine gelecek ihbarlara yönelik sorunları bizzat İlçe Seçim Hakimi vasıtasıyla çözecek” dedi. Düşünmez, aynı zamanda bir kısım avukatın da sadece HDP’nin vekaletnamesi ile seçime dahil olacağını ve raporlamalar yapılacağını vurguladı.

‘İtiraza yetkili 130 avukat var’

CHP Hukuk Komisyonu Üyesi Zeynep Can ise, Van merkezde CHP bünyesinde itiraza yetkili 130 avukatın olduğunu söyledi. Can, “Böylesine kritik bir seçimde demokratik bir seçim süreci yürütülmesi adına,  bölgede seçmen iradesini sakatlayan kamu gücünün kullanıldığı alanlar olacaktır” diye konuştu. Can, özellikle mükerrer oy kullanımı gibi durumlar söz konusu olabileceğini belirterek, “Bunları engellemek ve elde edilen sonuçların meşruiyetinin tartışılmadığı bir sonuca götürebilmek için biz avukatlar, her okulda yaşanan tüm bu hukuksuzluk ve usulsüzlüklere karşı itiraza yetkili olacağız” diye vurguladı.

Seçimlerde Van’da hangi partiden kaç avukat görev alacak? - zeynep can

Sandık başına yaşanacak her türlü usulsüzlüğü tutanak altına alıp müdahale edeceklerini kaydeden Can, “Sahalarda çalışacak biz avukatların görevi, seçmen iradesinin üstünlüğünün gözetilerek, temel seçim güvenlik normlarına uyulmasını sağlamaktır. Sandık başındaki avukatların seçmen için güvence olacağını belirtmek isterim” dedi.

‘Avukatlar parti gözetmeksizin adil davranmalı’

Saadet Partisi Hukuk Komisyonu Üyesi Enes Gürkan, seçim günü partilerinin bünyesinde 18 avukatın olduğunu ve seçime doğru bu sayının 25 olmasını beklediklerini söyledi. Gürkan, bu avukatların Millet İttifakı çatısı altında yer alan diğer avukatlarla beraber görev alacaklarını aktardı.

Gürkan, seçim günü görev alacak avukatların seçim güvenliği ile ilgili her türlü hususa dikkat edeceklerini söyledi. Gürkan, mühürsüz oyların sayılması, mükerrer oy kullanımı, kolluk görevlilerinin veya diğer parti mensuplarının veya herhangi bir vatandaşın seçmen üzerinde baskı kurulmasına yönelik hususların engellenmesi gibi oluşacak durumları saydı. Gürkan, bu avukatlar içerisinde Van Barosu tarafından verilecek yetki belgesi ile görevlendirileceklerini söyledi. Bu yetki belgesi ile avukatların oluşacak herhangi bir usulsüzlüğe direkt itiraz edebileceklerini aktaran Gürkan, yetki belgesi olmayan avukatların itiraz etme ve tutanak tutma hakkının olmadığını söyledi.

Seçimlerde Van’da hangi partiden kaç avukat görev alacak? - enes gurkan

Van’da birçok sandığın kurulacağını belirten Gürkan, bütün sandıklar için ciddi bir organizasyon yapılması gerektiğini vurguladı. Bütün sandıklara hakim olabilmek için bunun şart olduğunu aktaran Gürkan, şu ana kadarki avukat sayısının yeterli olmadığını da ekledi. Aynı zamanda diğer muhalefet partilerinin çatısı altında yaklaşık 300 avukatın bulunduğunu belirtti. Avukatların tek vücut halinde örgütlenmeleri gerektiğini ifade eden Gürkan, bu durumun kutuplaştırıcı olduğunun da altını çizdi.  

Gürkan, iktidar partisinin bütün sandıklara hakim olduğunu ve bunun iktidar olmasından kaynaklandığını dile getirdi. Organizasyonun çok ciddi yapılması gerektiğini belirten Gürkan, avukatların parti gözetmeksizin adil bir şekilde davranmaları gerektiğini vurguladı.

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Seçimlerde Van’da hangi partiden kaç avukat görev alacak?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir