Şemdinli ‘cinsel istismar’ davası öncesi aile tehdit edildi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Cinsel saldırıya maruz bırakıldıktan sonra intihara sürüklenerek yaşamını yitiren 11 yaşındaki Esra Y., davasında mahkeme, sanıkların tutuklanması için yapılan talepleri reddederken, mağdur ailenin duruşma öncesi tehdit edildiği belirtildi.

Hakkari’nin Şemdinli ilçesinde 2016 yılında 3 kişinin cinsel saldırısına uğradıktan sonra intihar eden E. Y. isimli çocuğun davası Yüksekova Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Görülen duruşmaya Diyarbakır, Van, Hakkari ve Muş barolarının Kadın ve Çocuk hakları merkezi üyeleri, Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) Van ve Hakkari şube üyeleri, İnsan Hakları Derneği (İHD) Hakkari şubesi, eski Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakkari Milletvekili Abdullah Zeydan, HDP Yüksekova Kadın Meclisi, Yüksekova Özgür Kadın Hareketi (TJA) üyeleri ile çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcisi katıldı.

Sanıkların avukatı AKP’li başkanın kızı

Sanıklar, Nihat Yılmaz, Veysi Yılmaz ve Zahir Yılmaz, Şemdinli Adliyesi’nden Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemleri (SEGBİS) üzerinden duruşmaya katılım sağladı. Sanık avukatının AKP Hakkari il başkanı Zeydin Kaya’nın olması ise dikkat çekerken, AKP’li Kaya’nın duruşmaya katılmak üzere kızı Ümran Kaya’ya yetki verdiği öğrenildi.

Tüm talepler reddedildi

Sanıklar Veysi, Zahir ve Nihat Yılmaz’ın, Osman Kaya, Hurşit Yücel, Muzaffer Akbaş, ile köy muhtarı Abdullah Şavlı isimli şahısların tanık olarak dinlenilmesi yönünde bulunduğu talep, mahkeme heyeti tarafından, dosyada gelinmiş olan aşama, olay üzerinden geçen süre ve tanık beyanları soruşturma aşamasında alınmamış olmaması gerekçesiyle reddedildi. Mahkeme heyeti yine mağdur avukatların, Esra Y.’ye ait günlükte ismi geçen Erdem Y. ve olay günü intihara sürüklenen Esra Y.’ye kaldırıldığı hastanede ilk müdahalede bulunan ayrıca günlükte ismi geçen hemşirenin tanık olarak dinlemesi talebini de reddetti.

Mahkeme öncesi mağdur aileye tehdit

Yapılan savunma esnasında mağdur Esra Y.’nin avukatı Nükeyf Onursal, Esra Y.’nin abisi Selim Y. ve babası Bazid Y.’nin, sanıklar Veysi, Zahir ve Nihat Yılmaz’ın abisi ve akrabaları tarafından tehdit edildiğini anlattı. Sanık yakınlarının aileye; “Şikayetinizden vazgeçmezseniz sizden biri de muhakkak öldürülecek. Bu mahkemede bizden biri tutuklanırsa, sizden biri de ölecek” şeklinde tehditlerde bulunduğu belirtildi.

Avukatlardan tutuklama talebi

Duruşmaya katılan avukatlar tarafından yapılan savunmalarda, siyasi dosyalarda örgüt üyeliği gerekçesiyle 6 yıl 3 hapis cezası alan kişilerin, kentin iki ülkeye sınır hattında bulunmasından kaynaklı tutukluluklarına devam kararı verildiğine dikkat çekerek sanıklar, Veysi, Zahir ve Nihat Yılmaz’ın 42’şer hapis cezası almalarına ve sınır hattının sıfır noktasında yaşamalarına rağmen tutukluluk hallerinin devam etmemesinin ayrıştırıcı bir tutum olduğunu belirterek sanıkların kaçma şüphesi olduğundan tutuklanması gerektiğine dikkat çekti.

Sanıklar, avukat Nükeyf Onursal’ı hedef aldı

Savcılık mütalaasına sanıkların, “nitelikli cinsel istismar”, “hürriyeti tehdit etme” ve kaçma şüphesi oldukları gerekçesiyle tutuklanmalarına yönelik talepte bulundu. Ardından sanıklardan Nihat Yılmaz yaptığı savunmada Hakkari Barosu Çocuk Hakları merkezi üyesi Nükeyf Onursal’ın Gazete Duvar’da Evrim Deniz’le yaptığı röportajı hedef alarak, avukat Onursal’ın toplumsal baskı yaratmaya çalıştığını söyledi.

Tutuklama talebine ret

Duruşmada verilen kısa bir aranın ardından mahkeme heyeti sanık Veysi, Zahir ve Nihat Yılmaz’ın duruşmalara katılmalarını göz önünde bulundurarak, tutuklama taleplerinin reddedilmesine karar vererek, duruşmayı 3 Kasım 2023 tarihine erteledi. 

Duruşma ardından açıklama 

Görülen duruşmanın ardından Sivil Toplum Kuruluşları (STK), siyasi parti ve dernekler Yüksekova Adliyesi önünde ortak bir basın açıklaması düzenledi. Açıklamada Hakkari Barosu Başkanı Ergün Canan, hukuk örgütlerinin tüm duruşmaları sahiplenmesi gerektiğini belirterek, “Israrla 42 yılla yargılanan ve daha önce ceza alan sanıkların tutuksuz yargılanması hukuka aykırı olduğu konusunda ısrar etmemize rağmen maalesef mahkeme heyeti yine aynı tavrını sergilemiş bulunmakta. Mütaalada sanıkların cezalandırılması yönünde karar çıkmasına rağmen mahkeme heyetinin halen hangi gerekçelerle tutuklama kararını vermemesini anlamış değiliz. Bu yargılamanın sonucunda farklı durumlarla karşılaşabileceğimizi göstergesidir. Cinsel istismara ilişkin dosya da ciddi bulgular olmasına rağmen, herhangi bir gerekçe sunulmadan tutuklanmaları gerekliydi” dedi.

‘Kabul etmiyoruz’

“Umudumuzu koruyup, mücadelemizi sürdüreceğiz. O çocuk hepimizin çocuğu” diyen Canan, sanıkların dosya kapsamı itibariyle mutlaka cezaya hükmedilmesi gerektiğini söyledi. Canan, “Avukatımız Nükeyf Onursal baştan beridir bu dava da baro adına takip etmekte olmasına rağmen sanıklar isim zikrederek, meslektaşımızı hedef haline getirmesini kabul etmiyoruz. Bu olay Nükeyf Onursal’ın değil tüm hukukçuların ve toplumun meselesidir. Nükeyf Onursal yalnız değildir, Hakkari barosu bu dosyayı sonuna kadar takip edecektir. Gelecek celsede yargılama sonucu ne olursa olsun, İstinaf, Yargıtay, AYM, tüm hukuki yollarda takipçisi olacağız” ifadelerini kullandı. (MA)

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Şemdinli ‘cinsel istismar’ davası öncesi aile tehdit edildi

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir