Sırtlarında kilolarca ağırlık taşıyan Van’ın Hamalları:  Para kazanamıyoruz

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İşsizlik ve yoksulluğun artmasının ardından hamallık yeniden revaçta. Sırtlarına aldıkları kilolarca ağırlığı bazen kilo metrelerce yürüyerek bazen de onlarca kat çıkararak teslim eden hamallar, “Gün doğumundan batımına kadar çalışıyoruz ama kazanç yok.” diyor.

Van’da artan işsizlik ve yoksulluk karşısında insanların iş arayışları da devam ediyor. Munzur Press’ten Şenol Bali’nin haberine göre, İşsiz yurttaşların yöneldiği alanlardan biri de yük taşıyıcılığı ya da hamallık. Uzun bir tarihe sahip olan ve son dönemlerde üç tekerlekli araçlara evrilen sektörde çalışan yurttaşlar gün boyunca iş kovalamaya, evine ekmek götürmeye çalışıyor. Üç tekerlekli araçlarla, günde en az 12 saat çalışan yük taşıyıcıları günde ortalama 20-60 TL arasında bir kazanç elde edebiliyor. Sigortasız çalışan yük taşıyıcılarının yaş ortalaması ise her geçen gün düşüyor. Daha önce 50 yaş üzerindeki yurttaşların yöneldiği mesleğe artık gençler de ilgi duyuyor.

Düşük ücrete büyük emek

Sabahın ilk ışıklarıyla beraber kentin işlek noktalarında toplanan yük taşıyıcıları, sıra usulü ile çalışıyor. İş alamayanlar ise karton veya hurda toplayarak günü kurtarmaya çalışıyor. Yük taşıyıcılar yani bir diğer adıyla hamallar, çalışma koşullarının zorluğundan ve kazançlarının düşük olmasından şikayetçi. Günde en az 12 saat çalıştığını söyleyen yük taşıyıcıları günlük kazançlarının 60 TL’yi geçmediğini söylüyor. Herhangi bir kaydı olmadığı için gizli işsiz sayılan sektör çalışanları, zaman zaman kas ve bacak ağrısı yaşıyor. Çünkü üç tekerlekli araçlarla her seferde değişen mesafelerde ortalama 300 kg ağırlığında yük taşınıyor.

“Günde 12 saat çalışıyoruz ama kazanç yok”

İpekyolu ilçesinde bir kaldırımda bekleyen 54 yaşındaki Ferhat Genç, 27 yıldır bu işi yaptığını söylüyor. Günde ortalama 12 saat çalıştıklarını ifade eden Genç, “İş yok. Akşama kadar hamallık yapıyoruz kazandığımız para ise 10 TL, 20 TL veya 30 TL. Sabah gün doğduğunda geliyoruz akşam saatlerine kadar çalışıyoruz ama para da kazanamıyoruz.” sözlerini kullanıyor.

Sırtlarında kilolarca ağırlık taşıyan Van’ın Hamalları:  Para kazanamıyoruz - Sirtlarinda kilolarca ağirlik taşiyan Vanin Hamallar Para kazanamiyoruz
.

Bir başka sokakta arkadaşıyla beraber müşteri bekleyen 46 yaşındaki Aydın Culga da 6 kişilik aileye bakmak zorunda olduğunu belirterek, “Akşama kadar çalışıyoruz 40-50 TL ya kazanıyoruz ya kazanmıyoruz. 4 çocuğum var ve kirada kalıyoruz. Faturalar falan ödenecek gibi değil. Bu işle geçimimizi sağlayamıyoruz. Bu günlük kazancım 25 TL. Bu parayla da anca bir dürüm yiyebildim. Akşama kadar iş kovalıyoruz ama kazandığımız parayla sadece birkaç ekmek alıp götürebiliyoruz.” dedi.

Serhat News

(sg)

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Sırtlarında kilolarca ağırlık taşıyan Van’ın Hamalları:  Para kazanamıyoruz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir