“Suça itilen” çocuklara dair Araştırma Komisyonu talebi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yeşil Sol Partili Gülistan Kılıç Koçyiğit, suça sürüklenen çocuk sayısındaki artışa dikkat çekerek Meclis’e önerge sundu.

Yeşil Sol Parti’den çocuk adalet sisteminde uluslararası standartlarda uyum çağrısı yapılan önergede, Araştırma Komisyonu kurulması talep edildi.

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) Kars Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, çocuk haklarının düzenlenmesine ilişkin Meclis Başkanlığı’na Araştırma Komisyonu kurulması için önerge verdi. Önergede, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine işaret edildi.

Verilere göre 2021 yılında yaşanan en az 132 bin 943 olayda suça sürüklenen çocukların yer aldığı ve bu sayının bir yıl içinde 206 bine ulaştığı belirtilen önergede, çocukların yüzde 37,8’inin yaralama, yüzde 25’inin hırsızlık, yüzde 4,5’inin uyuşturucu, geri kalanın ise pasaport kanuna muhalefet ve tehdit suçları ile ilişkilendiği bilgisi paylaşıldı. En az 228 bin 895 çocuğun yargılamasının devam ettiği kaydedilen önergede, çocukların yüzde 40’ının hapis cezası aldığı aktarıldı. Şu anda en az bin 13 çocuğun hükümlü, bin 559’unun ise tutuklu bulunduğu belirtilen önergede, depremin bu durumu olumsuz etkilediğine işaret edildi.

‘Çocuklar suça sürükleniyor’

Önergede, “Depremin merkez üssü olan Elbistan ve Maraş’ta, mahkemeler ve çocuk şube müdürlükleri işlevsiz hale gelmiş, suça sürüklenen çocukların işlemleri genel kolluk tarafından yürütülmüş ve yargılama faaliyetleri durmuştur. Ayrıca çocuk mahpuslar farklı illere sevk edilmiş, isyanlar ve kötü muamele ihbarları ortaya çıkmıştır. Hapishanelerde çocukların yaşadığı olumsuz koşullar ve şiddet eylemleri de dikkat çekmektedir. Depremin etkisiyle avukatlar hukuki destek sağlayamaz hale gelmiştir ve çocuk mahpusların hukuki temsilinde zorluklar yaşanmıştır. Bunun yanı sıra, çocukların aileleriyle iletişim kurma ve görüşme konusunda da sorunlar yaşanmıştır” ifadelerine yer verildi.

Araştırma komisyonu kurulsun talebi

Birleşmiş Milletler (BM) Çocuk Hakları Komitesi’nin Türkiye’ye, çocuk adalet sistemi konusunda iyileştirmeler yapılması ve uluslararası standartlara uyum sağlanması çağrısında bulunduğunun altı çizilen önergede, şöyle denildi:

“Türkiye’nin çocuk adalet sisteminde, çocuk haklarını ihlal eden sistematik ve akut sorunlar yaşanmaktadır. Depremin etkisi de göz önünde bulundurularak çocuk hakları ve çocuklar için adalet konusunda daha fazla çaba harcanması gerekmektedir. Çocuk hakları ve çocuk koruma yaklaşımı gereği bu ertelenemez ve acil çözülmesi gereken bir sorundur. Meclis Araştırma Komisyonu kurulması gerekir.”(Yenigün)

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
“Suça itilen” çocuklara dair Araştırma Komisyonu talebi

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir