Taliban’dan 5 yıldır kaçıyor: Öldürülme riski olan Nazari Van GGM’de tutuluyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Van Geri Gönderme Merkezi’nde tutulan Ali Nazari’nin Afganistan’a sınır dışı edilmemesi için başvuran avukatı Sercan Cihan, idari gözetim kararına da itiraz ediyor.

Van Geri Gönderme Merkezi’nde tutulan Ali Nazari’nin Afganistan’a iade edilmemesi için mücadele eden nişanlısı Yağmur Kuzu, tüm kamuoyuna “Ali’nin sesini duyun. Geri gönderilirse öldürülme riski var. Ali’nin geri gönderilmesine izin vermeyin” diye sesleniyor.

Taliban’dan 5 yıldır kaçıyor: Öldürülme riski olan Nazari Van GGM’de tutuluyor - 200 267

Taliban baskından kaçarak Türkiye’ye sığınan ve Sakarya’da komilik yapan Ali Nazari’nin durumu hakkında bianet’e konuşan Yağmur Kuzu’nun anlatımına göre, Ali geçen hafta Çarşamba günü Sakarya’da kimlik kontrolünde yakalandı ve İzmit Geri Gönderme Merkezi’ne gönderildi. Bu sırada Ali’nin nerede olduğunu öğrenemeyen Yağmur, çok telaşlandı ve geri gönderme merkezine gitti fakat ona “Ali’nin orada olmadığını” söylediler. Sonra bir avukat yardımıyla geçen Cuma günü orada olduğunu öğrendiler.

Avukat Ali’yi görmek için Geri Gönderme Merkezi’ne gittiğinde hiç beklemediği bir durumla karşılaştı. Görevliler, Ali’nin Iğdır veya Van’a sevk edildiğini söyledi.

Hangi geri gönderme merkezine gönderildiğini ise “vekaleti yok” diye söylemediler. Bunun üzerine avukat, Geri Gönderme Merkezi’nin müdürü ile görüştü “Gönderildiği yeri mutlaka söylemeniz gerek” dedi. Ancak müdür de “vekalet yok” diyerek talebi reddetti. Avukat “Vekâlet almak için geldim ancak Ali yok söyleyin nerede gidip alayım” dedi ancak yine de bir sonuç alamadı.

Bu sırada Yağmur “Çok merak etim onu. Kesinlikle nerede olduğunu nasıl bir durumda olduğunu bilmiyorduk” diyor.

Ali’den habersiz yaklaşık 4 gün geçiren Yağmur o günlerde çıldırmak üzere olduğunu söylüyor ve süreci şöyle anlatıyor:

“Ali Pazartesi veya Salı günü Afganistan’daki ailesini arıyor. Geri Gönderme Merkezi’nde olduğunu söylüyor. Ailesi beni aradı. Ben de onlara bir daha aradığında ‘benim numaramı verin beni arasın’ diyorum.”

“Bunun üzerine Ali tekrar onları aradığında benim numaramı veriyorlar, ezberliyor ve Ali beni aradı. Van’da Geri Gönderme Merkezi’nde olduğunu öyle öğrendim. Mülteci Derneği’ne aradım yardım istedim avukat verdiler. O Avukat Van Barosu Geri Gönderme Merkezi’nden bir avukatın bize yardımcı olmasını sağladı. Dün Ali hakkındaki deport kararının durdurulması için ve idari davası açtı.”

‘Dövmeleri bile Taliban için bir suç’

bianet’e bilgi veren Van Barosu Göç ve İltica Komisyonu avukatlarından Sercan Cihan, şunları söyledi:

“Kendisinin bana verdiği bilgiye göre, Sakarya Valiliği İdari Gözetim ve deport kararı vermiş. Yine bana anlattığına göre yaklaşık 5 yıl öne Taliban’dan kaçmış. İstanbul’a gelmiş. Üç arkadaşı ile birlikte İstanbul’da Uluslararası Koruma başvurusu yapmış ancak o sırada parmak izleri düzgün alınamadığı için kimlik kartı alamamış. Yani kimlik kartı yok. Bu nedenle Sakarya’da gözaltına alınmış.”

“Taliban’a karşı çıkan bir grubun içindeymiş Afganistan’da ve şu an da bile Taliban’dan görevliler ailesinin evine gidip onu soruyormuş. Sağlık durumun iyi olduğunu gördüm. Bu arada Van Valiliği de onun hakkında idari gözetim devam kararı vermiş. İlk amacımız deport kararını durdurmak ve idari gözetim kararını durdurmak. Açık konuşmak gerekirse vücudundaki birçok dövme var bu Taliban’ı rahatsız eder ve oraya gittiğinde cidden ölüm riski var. “

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Taliban’dan 5 yıldır kaçıyor: Öldürülme riski olan Nazari Van GGM’de tutuluyor

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir