Van Çev-Der: İklim krizi karşısında orman talanı kabul edilemez!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Van Çev-Der yaşanan iklim krizine ilişkin yaptığı açıklamada, iklim krizinin yaşandığı böylesi bir süreçte ormanlık alanların talan edilmesinin ve yangınların artmasının kabul edilemez olduğuna dikkat çekti.

Van’ın İpekyolu, Edremit, Tuşba ve Gevaş ilçelerinde yaşanacak su kesintisine ilişkin tepkiler sürerken diğer yandan da yaşana iklim krizinin derinleşmesine karşı sesler yükselmeye devam ediyor.  Van Çevre, Tarihi Eserleri Koruma Araştırma ve Geliştirme Derneği (ÇEVDER) konuya ilişkin basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamada konuşan Çev-Der Başkanı Ali Kalçık, dünyanın birinci sorununun küresel ısınma olduğuna dikkat çekerek, küresel ısınmanın artık tüm canlıları tehdit eden bir boyuta ulaştığını ifade etti.

‘Van tarihinde görülmemiş bir sıcaklık yaşanıyor’

Ardından konuşan HDP Van Ekoloji Eş Sözcüsü Menekşe Kızıldere, iklim krizinin Türkiye ve bölgede çok ciddi boyutlara ulaştığını söyledi. Geçtiğimiz haftalarda Türkiye’de etkili olan sıcak hava dalgalarının şu anda bölgede etkili olduğunu aktan Kızıldere, “Bugün Van’da çok yüksek bir sıcaklık yaşanıyor. Van tarihinde görülmemiş bir gece sıcaklığı yaşanıyor. Özellikle gece saatlerinde Van rakım olarak yüksek ve serin olmasına rağmen bu sıcağı yaşıyoruz. Batı illerinde yaşanan sıcak hava dalgaları basına yansırken maalesef Kürdistan’da yaşanan sıcak hava dalgaları yansımıyor. Fakat iklim krizi kaynaklı mevsimsel olan bu sıcak hava dalgaları her sene bant genişliğini artırıyor. Ve sıcak hava artışı nedeniyle etili olduğu yerde çok daha fazla hissediliyor” dedi.

Van Çev-Der: İklim krizi karşısında orman talanı kabul edilemez! - WhatsApp Image 2023 08 14 at 15.07.15

İklim krizi devam ederken ormanların yok edildiğine tanıklık ettiklerini kaydeden Kızıldere, şunları dile getirdi:

“Hala Besta, Gabar, Cudi, Lice ve Hizan’da orman kıyımıyla, gün gün çıkarılan yangınlarla beraber çok ciddi bir talan gerçekleşiyor. Mezopotamya Ekoloji Hareketi olarak Cudi’deydik. Cudi’deki talanı yerinde incelemek istedik ancak askerler izin vermedi. Sadece dağ köylerine gidebildik. Yangın alanlarını ve nasıl yangın çıkarıldığını tespit ettik ve bunları da raporlaştıracağız. Yangınların kolluk kuvvetlerince çıkarıldığı belliydi ve videolarla kanıtlanmıştır.”

Son olarak söz alan Kalçık Van’ı Van yapanın Van Denizi olduğunu kaydederek, “Van Denizi varlık nedenimizdir. Bu yüzden onu gözümüz gibi korumalıyız” dedi.

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Van Çev-Der: İklim krizi karşısında orman talanı kabul edilemez!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. Avatar
    23 Kasım 2023, 10:48

    […] Ladakh köylüleri, 30 metrelik buz kubbeleriyle iklim değişikliğine karşı mücadele […]

    Cevapla