Van’da 10 Ekim anması: Mücadelemiz katliamın 7. yılında devam ediyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Van’da bulunan Sivil Toplum Örgütleri, 10 Ekim Katliamı’nda yaşamını yitirenleri andı. Anmada konuşan BES Şube Başkanı Mehmet Ali Dündar, katliamın 7’nci yılında da emek, barış ve demokrasi mücadelelerinin devam ettiğini söyledi.

“Emek, Barış, Demokrasi Mitingi” için 10 Ekim 2015 tarihinde Ankara Tren Garı Meydanı’nda binlerce kişinin buluştuğu esnada DAİŞ’in gerçekleştirdiği bombalı saldırıda yaşamını yitiren 104 kişi, Van’da düzenlenen etkinlikle anıldı.

Cumhuriyet Caddesi’nde yapılan açıklamaya, KESK Van Şubeler Platformu, DİSK Genel İş, TMMOB Van, İKK Van, Hakkari Tabip Odası’nın yanı sıra Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekili Murat Sarısaç katıldı. Açıklamayı kurumlar adına BES Şube Başkanı Mehmet Ali Dündar okudu. 10 Ekim 2015’te düzenlenen ‘barış mitingi’ne dönük saldırıda 104 arkadaşlarının katledildiğini anımsatan Dündar, 500’e yakın kişinin ise yaralandığının altını çizdi.

Van’da 10 Ekim anması: Mücadelemiz katliamın 7. yılında devam ediyor - ankara katliami anma 3

‘Katliamın açığa çıkardığı toplumsal yük geçmiyor’

Aradan geçen 7 yıla rağmen çok sayıda arkadaşlarının farklı organ kayıplarına uğrayarak hayatlarını devam ettirdiğini söyleyen Dündar, “Katliamın milyonların ruhunda, yüreğinde yarattığı yaralar, açığa çıkardığı toplumsal yük ise hala geçmek bilmiyor. 10 Ekim Ankara Gar Katliamı, Türkiye devletinin başkentinin ortasında, bütün güvenlik bürokrasinin gözleri önünde gerçekleşti. Gelinen aşamada ortaya çıkan gerçekler bu katliamın önünün açıldığı gösteriyor. Katliamı gerçekleştiren canilerin istihbarat tarafından takip edildiği, canlı bomba ihbarının olduğu, katliam sorumlularının istihbarat görevlileri ile katliam öncesinde ve sonrasında görüştüğü kamuoyuna yansımıştır. O dönemin karanlığından iktidarını tahkim etmek isteyenler, karanlık ve katliamdan oy hesabına dönenler, şehitlerimizi statlarda yuhalatanlar, bu katliama gereken tedbirleri almayarak yol verenler, bu toplumun, tüm halklarımızın vicdanında mahkumdur” dedi.

‘Kamu görevlileri halka saldırdı’

Katliamın önünün açıldığını ve binlerce insanın yardım çığlığı yeri göğü inletirken, kamu görevlisi sıfatını taşıyanlardan bazılarının halka saldırdığını belirtti. Ambulanslardan önce TOMAların, zırhlı araçların alana geldiğini ifade eden Dündar, “10 Ekim Şehitlerinin sözü işçi grevlerinde, kadın özgürlük hareketinde, ekoloji savunusunda yaşıyor. 10 Ekim barış şehitleri bu ülkenin eşitlikçi, laik, insan haklarına dayalı, demokratik bir hukuk devleti olması için mücadele eden herkesin yüreğindedir. 7’nci yılında 10 Ekim anmalarının adalet arayışımızın gereği olarak yitirdiklerimizin hatırasına uygun bir şekilde yapılmasını istiyoruz. Anmaların onarıcı bir adalet duygusuna yönelmesi için tüm kamuoyu ve kamu görevlileri gereken özeni göstermelidir” diye belirtti.

Van’da 10 Ekim anması: Mücadelemiz katliamın 7. yılında devam ediyor - ankara katliami anma 1

’10 Ekim Katliamı’nın unutulmasına müsaade etmeyeceğiz’

Dündar sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Özellikle güvenlik bürokrasinin geçtiğimiz yıllarda anmalar için tedbir alınması gerekirken, 10 Ekim Barış Ailelerine ve yoldaşlarına yönelik fiili, fiziki, yargısal saldırılar yaşanmıştır. Bu tutum toplumsal barışı tehdit etmektedir. Hiçbir canımızın hatırasına halel gelmesine, 10 Ekim Katliamının unutulmasına müsaade etmeyeceğiz. 10 Ekim Ankara katliamı davası gerçek sorumlular yargılanana kadar devam edecektir. Yitirdiğimiz arkadaşlarımızın bizlere bıraktığı en değerli emanet olan emek, barış, demokrasi mücadelesini de hep beraber, kol kola omuz omuza büyütmeye kararlıyız.”

Van’da 10 Ekim anması: Mücadelemiz katliamın 7. yılında devam ediyor - ankara katliami anma 2

Açıklama oturma eyleminin ardından KESK Toplantı Salonu’nda düzenlenen fotoğraf sergisine geçilmesiyle sona erdi.

Ağrı

HDP Doğubayazıt İlçe Örgütü de, parti binası önünde yaptığı açıklamayla katliamı protesto etti. Çok sayıda yurttaşın katıldığı açıklamayı HDP İlçe Eşbaşkanı Serhat Ceylan okudu. Dün Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde PKK Lideri Abdullah Öcalan’a Türkiye’ye getirilişinin yıldönümü dolayısıyla yapılan açıklamaya gerçekleşen polis saldırısında HDP Iğdır Milletvekilli Habip Eksik’in darp edilmesini kınayan Ceylan, polis saldırısını “işkence” olarak nitelendirdi.

Ardından 10 Ekim Katliamı’na değinen Ceylan, aradan geçen 7 yılda gerçek faillerin tutuklanmadığını belirtti. Ceylan, “Güneşi balçıkla sıvayamazsınız. Bizler gerçek suçluları tanıyoruz. Gerçek suçlular hukuk önüne çıkarılıncaya dek mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi.

Iğdır

HDP Iğdır İl Örgütü ise, katliama dair parti binası önünde açıklama yaptı. Çok sayıda yurttaşın katıldığı açıklamada İl Eşbaşkanı Süleyman Serhat, katliamda yaşamını yitirenleri anarak konuşmasına başladı. DAİŞ tarafından gerçekleştirilen saldırının adalet, eşitlik ve özgürlüğe karşı yapılmış bir saldırı olduğunu söyleyen Serhat, mücadeleye devam edeceklerini vurguladı.

Açıklama, “Direne direne kazanacağız” sloganıyla son buldu

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Van’da 10 Ekim anması: Mücadelemiz katliamın 7. yılında devam ediyor

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. Avatar
    10 Ekim 2023, 12:50

    […] Van Şubesi 10 Ekim Katliamı Yıldönümünde bir kez daha yetkililere seslenerek, “10 Ekim katliamının yıldönümünde bir […]

    Cevapla