Van’da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın posterleri YSK kararıyla kaldırılacak

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Van’da İl Seçim Kurulu kanuna aykırı olarak kentin farklı noktalarına asılan ve üzerinde AKP’nin logosu bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın fotoğrafların kaldırılmasına karar verdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 15 Mart 2024 tarihinde AK Parti tarafından Van’da düzenlenen mitingde halka hitap edecek.

Van Beşyol Meydanı’nda düzenlenen miting için kentte günler öncesinden hummalı bir çalışma başladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın geçiş güzergahı olan Havalimanı, İpekyolu Caddesi, Eski Emniyet Kavşağı, Kazım Karabekir (Maraş) Caddesi ve Milli Egemenlik Caddelerinde yol yapım ve temizlik çalışmaları yapılmaya başlandı. Temizlik ve onarım işlerinin yanı sıra Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın geçiş güzergahlarının tamamına Türk Bayrağı ve AK Parti’nin bayrakları asılırken aynı zamanda günlerdir belediye başkan adaylarının tanıtımlarını gördüğümüz billboardlar Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın miting çağrısıyla donatıldı.

Yerel seçimlere günler kala belediye başkanlarının tanıtımlarının billboardlardan kaldırılarak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın miting çağrısının asılması siyasi partiler tarafından tepkiye neden oldu. Yerel seçimlerde Van’da en çok oy alan DEM Parti ise bu konuyla alakalı Van İl Seçim Kurulu’na başvuru yaparak bu görsellerin billboardlardan kaldırılmasını istedi.

DEM Parti’nin itirazını Yüksek Seçim Kurulu haklı buldu. Kentin farklı noktalarında valilik makamına ayrılan billboard ve raketlere asılan AKP logolu Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın posterlerine DEM Parti Van İl Örgütü tarafından itiraz edildi. Parti temsilcisi Avukat Necdet Ceyhan tarafından Van İl Seçim Kuruluna verilen dilekçede billboardlara asılan görsellerin seçim kurulu kararına aykırı olduğuna dikkat çekerek kaldırılması talep edildi.

İtirazı değerlendiren Van İl Seçim Kurulu, billboardn ve gianboardlara asılan görsellerin kaldırılmasına hükmetti. Kararda, “Valilik tarafından kullanılan reklam panolarına Adalet ve Kalkınma partisi afişlerinin asıldığını (Ek: Fotoğraf) bildirdikleri görülmüş olup: Başkanlığımızın 24/02/2024 tarih ve 2024743 sayılı kararında başvuruda bulunan siyasi partilere yapılan kura sonucunda sabil ilan ve reklam yerleri 1 Man 2024 Cuma gününden itibaren. 30 Mart 2024 Cumartesi günü saat 18:00’e kadar tahsis edilmiştir. Başkanlığımızın 2024/43 sayılı kararı İle tahsis etliği sahil ilan ve reklam yerlerinden partinin yararlanmasının kanunen engellenemeyeceği hususu ile: Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığının 19/12/2023 tarih ve 2023/1561 sayılı kararının G fıkrasının 3. Maddesinde “Belediyelerin izni ile özel kişi ve kuruluşlar tarafından kurulan veya belediyelere ait olup da özel kişi ve kuruluşlara kiraya verilen sabit ilân ve reklam yerlerinin bu kişi ya da kuruluşlar tarafından siyasi propaganda amacıyla kullandırılabilmesi için bu hususta İlçe seçim kurulu başkanlığına yapılacak başvuru üzerine ilçe seçim kurulunca söz konusu yerlerin yukarıda belirtilen kurallara göre tahsis edilmesi gerekliğine (298/60-6). ilçe seçim kurulu tarafından yapılan tahsisten ayrı olarak özel kişi ve kuruluşların, ilân ve reklam yerlerini siyasi partilere ve bağımsız adaylara kullandıramayacağına,” denildiği görülmekle; Büyükşehir Belediye başkanlığının E-58352565-000-140025 sayılı yazısında havaalanı kavşağında 3 adet gianboard, Şişli Öğretmen evi karşısı 16 adet billboard ve 1 adet gianboard, Atatürk Lisesi önü 12 adet billboardun belediye hizmeti çalışmalarında kullanılmakta olup herhangi bir kiralamanın söz konusu olmadığını belirtilmiştir. Fakat dilekçe ekinde gönderilen görsellerden anlaşılacağı üzere adı geçen yerlerin Adalet ve Kalkınma Partisine tahsis edildiği görülmüş olup; Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığının 19/12/2023 tarih ve 2023/1561 sayılı kararı gereğince İlçe Seçim Kurulu tahsisi dışında karara aykırı olarak asılan reklamların kaldırılması ve gereği rica olunur.” denildi.

Van İl Seçim Kurulunun aldığı karar üzerine Avukat Necdet Ceyhan Van Büyükşehir Belediyesine başvuruda bulunarak hukuka aykırı olarak asılan görsellerin kaldırılmasını istedi.

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Van’da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın posterleri YSK kararıyla kaldırılacak

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir