Van’da İHD’nin Cumartesi Anneleri’ne destek amacıyla yapmak istediği açıklama yine engellendi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İHD Van Şubesi’nin dışarıda yapmak isteği basın açıklaması bu hafta da Van Valiliği’nin ‘2 günlük yasak’ kararı gerekçe gösterilerek, engellendi.

 

İnsan Hakları Dermeği Van Şubesi, bu hafta da kaybedilen yakınlarının akıbetini öğrenmek isteyen, Cumartesi Anneleri’ne destek vermek amacı ile dernek binası önünün de basın açıklaması yapmak istedi.

Açıklama, Van Valiliği’nin her hafta sonu kentte uyguladığı ‘2 günlük yasak’ kararı gerekçe gösterilerek, polisler tarafından engellendi. Van’da faaliyet gösteren sivil toplum örgütü temsilcilerinin de destek verdiği açıklama, izin verilmemesi üzerine dernek binasında gerçekleştirildi.

Burada açıklamayı okuyan İHD Van Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Behice Erbağa, Cumartesi Anneleri’nin 962 haftadır, gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetini öğrenmek için İstanbul’da eylem yaptıklarını hatırlatarak, “Kamuoyunda Cumartesi Anneleri olarak bilinen bizler, gözaltında kaybedilen insanların aileleri ve insan hakları savunucuları olarak, 962 haftadır kayıpların akıbetlerinin açıklanması ve adaletin sağlanmasını talep ediyoruz.”dedi.

Cumartesi Annelerinin eylemi 21 haftadır engelleniyor

 Kayıp yakınlarının yapmak istedikleri eylemin, 21 haftadır engellendiğini aktaran Erbağa, “Bu talebimizi dile getirirken 21 haftadır tüm ülkenin gözü önünde Beyoğlu Kaymakamlığı’nın ve İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nün Anayasa Mahkemesi (AYM) kararlarına uymayı ısrarla reddetmesi ve aynı ihlalleri bilerek tekrarlaması sonucunda engelleniyor ve gözaltına alınıyoruz” şeklinde konuştu.

Konuşmasında, İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nün gözaltı gerekçesinin gerçeği yansıtmadığını ifade eden Erbağa, “İstanbul Emniyeti’nin ‘suç işlediler, gözaltı yaptık’ iddiasına karşı İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı iki kararında ‘ortada kovuşturulacak suç yok’ diyor. Beyoğlu Kaymakamı’nın yasaklama kararına karşı AYM ‘gerekçelerin inandırıcı değil, hak ihlali var, engelleme’ diyor. Ancak İstanbul Emniyeti, yargı kararlarını esas almak yerine, yasaklama kararı olmadığı zamanda bile hükmü olmayan eski bir karar ile gözaltı işlemi yapıyor” diye kaydetti.

Ayrıca, yetkililer hakkında yaptıkları suç duyurusunun da İstanbul Valiliği tarafından engellendiğini dile getiren Erbağa “Bizi engelleyen, işkence koşullarında gözaltına alan görevliler hakkında yaptığımız suç duyuruları ise İstanbul Valisi izin vermediği için soruşturulamıyor” diye konuştu.

Konuşmasının devamında İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’ya bir dizi soru yönelten Erbağa şunları belirtti:

Hukuk devletinde idare, faaliyetlerinde hukuk kurallarında tabidir. İdarenin işlemlerinin geçerliliği de hukuk kurallarına uyulması şartına bağlıdır. Anayasa Mahkemesi’nin “basın açıklaması yapmaları engellenemez” kararlarına rağmen Beyoğlu Kaymakamlığı, Galatasaray’da basın açıklamasıyapmamızı nasıl engelliyor?

961. haftamızda polisin 10 gün önce hükmü bitmiş bir yasaklama kararını devreye sokarak gözaltı işlemi yapması, yani bir resmi belgeyi başkalarını aldatacak şekilde kullanması suç değil midir?

Anayasa Mahkemesi kararlarını tanımayan, ihlalde ısrar eden, açıkça suç işleyen kamu görevlileri hakkında İstanbul Valisi soruşturma izni vermiyor. Anayasal haklarını kullanmak isteyen yurttaşların ortada hiçbir hukuki gerekçe olmadan darp edilerek, ters kelepçe takılarak gözaltına alınmaları, masumiyet karineleri çiğnenerek suçlu gibi teşhir edilmeleri normal bir durum mudur?”

İçişleri Bakanına istifa çağrısı

İçişleri Bakanı Yerlikaya’ya istifa çağrısında bulunan Erbağa sözlerine şöyle son verdi: “Sayın Bakan, göreve başlarken namus ve şerefiniz üzerine ettiğiniz yemin ile Anayasa’ya bağlı kalacağınıza, hukukun üstünlüğü ve insan hakları zemininden ayrılmayacağınıza dair topluma güvence verdiniz. Sizden bu yeminin gereklerini yerine getirmenizi ya da istifa etmenizi bekliyoruz.

Biz, bütün insanlığın ortak utancı olan gözaltında kaybetmeleri topraklarımızdan silmek için mücadele etmekten vazgeçmeyeceğiz. Türkiye’nin anayasal normlarına ve uluslararası hukuk kurallarına dayanan meşru taleplerimizde ısrar edeceğiz.”

Video Montaj: Dıldar Güler

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Van’da İHD’nin Cumartesi Anneleri’ne destek amacıyla yapmak istediği açıklama yine engellendi

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. Avatar
    9 Eylül 2023, 18:20

    […] açıklamasını İHD Van Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Ayten Kıran okudu. Kıran, açıklamada bireylerin toplantı ve […]

    Cevapla