Van’da ‘İnsan Hakları’ paneli düzenlendi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Van‘da bir panelde konuşan HEDEP‘li Sezai Temelli, küresel güçlerin fikirleri nedeniyle Abdullah Öcalan’ı “tehlikeli” gördüğünü belirterek, “Öcalan’ın paradigması tecride rağmen dünyaya yayılmıştır” dedi.  

İnsan Hakları Derneği (İHD) Van Şubesi, İnsan Hakları Haftası kapsamında baro binasında “Tecrit politikasının amacı ve cezaevine yansımaları” ve “İnsan hakları ihlali” konularının tartışıldığı bir panel düzenledi. Panele KESK Van Şubeler Platformu, Van Barosu, İHD Van Şubesi, Van Hakkari Tabip Odası, ÖHD Van Şubesi, TMMOB Van İl Koordinasyon Kurulu, TİHV Van Temsilciliği’nin yanı sıra çok sayıda kişi katıldı. Van Barosu İnsan Hakları Merkezi (İHM) Eşbaşkanı Burcu Şeber’in moderatörlüğündeki panelde, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüsü Cengiz Çiçek ile Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) Muş Milletvekili Sezai Temelli konuştu. 

Neden tecrit?

Çok sayıda kişinin takip edildiği panelde ilk sözü HDK Eşsözcüsü Cengiz Çiçek aldı. PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın uluslararası komployla Türkiye’ye getirilmesinin ardından ceza kanununda birçok değişimin yaşandığına dikkati çeken Çiçek, İmralı’da devam eden tecride değindi. Çiçek, “Tecridin temel amacı, Sayın Öcalan’ın paradigması ve düşüncelerinin ulus devletler tarafından dünyaya yayılmasını engellemektir. Ayrıca Sayın Öcalan’ın, Kürt halkının statüsüzlüğü üzerine kurulmuş kapitalist sisteme başkaldırmış olmasıdır” diye kaydetti. 

Van'da 'İnsan Hakları' paneli düzenlendi - v 10 12 2023 wan panel etkinligi1

Kürtler ve dostları tarafından Abdullah Öcalan’ın Kürt lideri olarak kabul edildiğini vurgulayan Çiçek, bu durumun ulus devlet açısından tehlikeli bir durum olarak görüldüğünü söyledi. Çiçek, “Öcalan’ın kapitalist devletlere karşı açığa çıkardığı Demokratik Ulus ve Demokratik Konfederalizm paradigması bir tehlike olarak görülüyor. Devletler ve küresel kapitalist güçler, bir halkın ayağa kaldırması ve Ortadoğu’da taşları yerinden oynaması düşüncesiyle bir lideri İmralı’da tecrit edip, düşüncelerinin dışarıya çıkmasını engellemeyi amaçlıyorlar. Sayın Öcalan’a dönük tüm kanunsuzluklar, daha sonra tüm cezaevlerine yayıldı ve yayılmaya devam ediyor. İmralı’da başlayan hukuksuzluklar aşama aşama tüm kara cezaevlerine yayıldı” şeklinde konuştu. 

Van'da 'İnsan Hakları' paneli düzenlendi - v 10 12 2023 wan panel etkinligi2

‘Sistem Öcalan’ı tehlike olarak görüyor’

HEDEP’li Sezai Temelli de, Türkiye’de tüm insan hakları ihlallerinin tecritle bağlantılı olduğunu söyledi. Temelli, “Tecridin ne dünyada ne de Türkiye’de başka bir örneği yok. Tecridin bütün alanda etkilerini görüyoruz. Küresel güçler ve sistem, Öcalan’ı kendilerine bir tehlike olarak görüyor. Tehlike olarak görmesinin sebebi tüm Ortadoğu coğrafyasına barışı getirecek olan paradigmasıdır” dedi. 

Tecridin nedeninin tarih okumalarıyla daha iyi anlaşılacağını vurgulayan Temelli, “Tecrit bir hukuk sorunu ve insan hakları ihlalidir. AKP’nin 20 yılı aşkın süredir iktidarda kalmasının sebebinin en önemli sebebi uyguladığı tecrittir. Öcalan’ın müdahalesi devletin, rasyonalitesini bozar. Devlet ve iktidar, çözüm sürecinin ardından 2015 yılından sonra otoriter sistemini yaşatmak için inanılmaz bir şekilde katliam ve saldırılara başladı. Eğer tecrit kırılsa, Sayın Öcalan özgür kalsa, sistem gerçek anlamda bir dönüşüm süreci başlayacak. Sistem Kürt sorunun çözüm yerine bu sorunda ısrarcı oluyor” diye konuştu.

Van'da 'İnsan Hakları' paneli düzenlendi - v 10 12 2023 wan panel etkinligi6

‘Paradigma dünyaya yayıldı’

Temelli, şöyle devam etti: “Ulusal ve küresel güçler, mevzu bahis Öcalan ve Kürtlerin statüsü ise, ‘konuşmayı kesip susabilirsiniz’ düşüncesiyle hareket ediyor. Tecrit kritik ve önemli bir meseledir. Bir hukuki ve insani hakların meselesi ötesinde, dünyayı değiştirecek meselelerden biridir. Öcalan’ın paradigması, tecrit etmeye çalışsalar da 25 yıl öncekinden daha fazla dünyaya yayılmıştır. Öcalan’ın fikirleri tüm insanlığa yayılmış ve özgürleşmiştir” dedi.

Panel, soru ve cevap şeklinde sona erdi.

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Van’da ‘İnsan Hakları’ paneli düzenlendi

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir