Van’ın 7 köyünde taşımalı eğitim durdu: Yüzlerce öğrenci ders başı yapamadı!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İlk ders zili, iki hafta önce çalmasına rağmen Van’ın Başkale ilçesinde bulunan 7 köyde, taşımalı eğitimin durmasıyla yüzlerce öğrenci ders başı yapamadı.

Türkiye’de ilk ve orta öğretim kurumları için ilk ders zili 11 Eylül’de çaldı. Türkiye’de milyonlarca öğrenci sınıfları doldururken, Van’ın Başkale ilçesindeki 7 köyde yaşayan öğrenciler henüz ders başı yapamadı. Geçtiğimiz yıla kadar taşımalı eğitim sistemiyle ilçe merkezindeki okullara taşınan öğrenciler, 2023-2024 eğitim-öğretim yılında taşıma sisteminin durmasıyla derslerinden mahrum kaldı. İki hafta önce başlayan derslerden geri kalan öğrenciler, sorunlarının çözümü için Milli Eğitim Bakanlığı’na dilekçe yazmasına rağmen, sorun henüz çözülmedi.

Kırbalı, Tahıl, Topluca, Meydanlı, Yanal, Örenkale ve Yavuzlar köylerinde yaşayan öğrenciler, taşımalı eğitimin durmasıyla okul yurtlarına yönlendiriliyor. Duvar’dan Kadir Cesur’a konuşan aileler, çocuklarının yurda mecbur bırakılmasını kabul etmiyor ve servis sorununun bir an evvel çözülmesini istiyor.

‘Öğrencilerimiz yurda mecbur bırakılıyor’

Örenkale köyünde yaşayan Ekrem Kırklar, köyde eğitim veren ilkokulun geçtiğimiz yıl taşımalı eğitime geçildiği gerekçesiyle yıkıldığını ancak bu sezon taşımalı eğitimin de durmasıyla köyde bulunan öğrencilerin okullarından uzak kaldığını belirtti.

Van’ın 7 köyünde taşımalı eğitim durdu: Yüzlerce öğrenci ders başı yapamadı! - ekrem kirklar

Kırklar, “Bu yıl taşımalı eğitimi iptal ettiler. Gerekçelerinin ne olduğunu bilmiyoruz. ‘Uzak olduğu ya da yol kötü olduğu için’ iptal edildiği söyleniyor. Oysa yolumuz, köyün içine kadar asfaltlıdır. Ayrıca köyün yolunda herhangi bir tehlike de bulunmuyor. Kaymakamlığa ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne başvuru yaptık. ‘Çocuklarımızı yurtlara götürmemizi’ söylediler. Öğrencilerimiz yurda mecbur bırakılıyor. Bu küçük çocukları nasıl yurtlara bırakayım? Üstelik bu kadar öğrenciyi yurtlara nasıl sığdıracaklar? Şu an iki köyde toplam 80’e yakın öğrencimiz var” dedi. 

’11 sene boşuna mı okudum?’

Kırbalı köyünde yaşayan lise son sınıf öğrencisi Yüsranur Çiçek de yaşanan taşıma sorunundan dolayı derslerinden geri kaldıklarını belirterek, “İki hafta önce okullar açıldı ama biz halen okula gidemiyoruz. Sebebini de bilmiyoruz. Servis artık köyümüze gelmiyor. Şu anda okulda olmamız gerekiyor. Test çözmemiz gerekiyor. Benim de bir üniversite hayalim var. Hemşirelik okumak istiyorum. Gidemeyince böyle ortada kaldık. 11 sene boşuna mı okudum? Bütün emeklerim boşa gitti. Kendimi çok kötü hissediyorum. Üniversite adayı bir öğrenciyim ama servis yok diye okula gidemiyorum” diye konuştu.

Van’ın 7 köyünde taşımalı eğitim durdu: Yüzlerce öğrenci ders başı yapamadı! - yusranur cicek1

‘Kaymakamlığın kapısından içeri alınmadık’

Başkale ilçe merkezinde 33 kilometre uzaklıkta bulunan Yavuzlar köyünde de sorun aynı. Köyde yaşayan Taylan Akkaya, soruna kendilerince çözüm bulmaya çalıştıklarını belirterek şöyle konuştu:

“Geçtiğimiz pazartesi günü, köyümüzdeki veliler ile birlikte kaymakamlığa gittik. Kapısından bile alınmadık. Kaymakam kimseyle görüşmek istemiyor. Köyümüzün iki kilometre aşağısında bulunan köye servis geliyor ama köyümüze gelmiyor. Çözüm bulamayınca köyümüzdeki 12 veli olarak kendi imkanlarımızla bir minibüs tuttuk. Öğrenci başı günlük 50 TL ödeyerek kendi imkanlarımızla çocuklarımızı okula göndermeye çalışıyoruz. Köyümüzde yaklaşık 45 öğrenci var. Biz 12 öğrencimizi kendi imkanlarımızla gönderiyoruz ama diğer öğrenciler derslerinden uzak kalıyor. Bildiğim kadarıyla taşımalı eğitimde kullanılan minibüslere verilen ücret yetersiz olduğu için ihale iptal edilmiş.”

Van’ın 7 köyünde taşımalı eğitim durdu: Yüzlerce öğrenci ders başı yapamadı! - taylan akkaya

Başkale’de, taşımalı eğitim uygulamasında yaşanan sorunları konuşmak üzere görüşmek istenilen İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve kaymakamlık, yetkililerin il dışında bulunması nedeniyle soruları cevapsız bıraktı. 

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Van’ın 7 köyünde taşımalı eğitim durdu: Yüzlerce öğrenci ders başı yapamadı!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir