Van’ın kucak açtığı depremzede aileler: Çok ihmal edildik

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Maraş’ta yaşanan depremden kaynaklı evleri yıkılan veya ağır hasar gören binlerce depremzede aile Van’a geldi. Emek ve Demokrasi Platformu tarafından toplanan yardım depolarına yerleşen depremzede aileler, “Çok ihmal edildik 3’ncü günden sonra halkın yardımları elimize ulaştı” diyor.

Merkez üssü Maraş Pazarcık olan ve 10 ilde büyük yıkıma neden olan depremde neredeyse Türkiye’nin her yerinden halkın ve Sivil Toplum Kuruluşlarının (STK) deprem bölgelerine yardım ve dayanışmaları sürüyor. ‘Kardeş aile kampanyası’ ve geçici olarak konaklama kapmasında binden fazla aile Van’da konaklandı. Emek ve Demokrasi Platformu ise Van’da depremzedeler için toplanan yardımları ihtiyaçları doğrultusunda depremzedelere dağıtıyor. Burada ihtiyaçlarını almak için Antep ve Adıyaman’dan gelen depremzede aileler depremde yaşadıkları sorunları ve ihmalleri Serhat News’e anlattı.

‘Van halkı ve HDP yardımlarını esirgemedi’

Vanlı Bayram Aydın çalışmak amacıyla Antep’te kalıyordu. Yaşanan depremden kaynaklı Van’a geri gelen Aydın, “Biz 20 kişilik bir aileyiz. Van halkı ve öncülüğünü yapan HDP yardımlarını bizden esirgemedi. Antep’te hiçbir önlem yoktu. Kendi imkanlarımızla Van’a yerleştik. 3 gün boyunca dışarıda parklarda kaldık. Ateş yakarak kendimizi ısıtıyorduk. Biz kiracı olarak kaldığımız binada zor kurtulabildik. Devletin hiçbir yardımı bize ulaşmadı. Ne bir battaniye ne soba hiçbir yardıma ulaşamadık. Ekmek, su yoktu. Marketler kapalı telefon yoktu. Halkımızla bir olmamamız gerekiyor. Her zamanda HDP’nin arkasında olmamız gerekiyor” diyerek yaşanan eksikliklere dikkat çekiyor.

Van’ın kucak açtığı depremzede aileler: Çok ihmal edildik - vana gelen depremzedeler 1
Bayram Aydın

‘Komşularımıza sarılarak sabahladık’

Adıyaman Gölbaşı ilçesinde depreme yakalananlardan Resul Aşık ise, deprem anının tarif edilemeyeceğini ve acılarının büyük olduğunu dile getiriyor. Aşık şu sözlere yer veriyor: “Eşimizi, dostumuzu kaybettik acımız çok büyük. Hayalet şehre döndük. O anki acıyı anlatmak mümkün değil. Yaralılarımız cesetlerimiz ayakta duran binalarımızı görseniz içler acısı. Acımız gerçekten çok büyük. O anki durumda ilk aşamada yardımlar aksadı. Yardımlar daha önceden yapılması lazımdı. O an hemen helikopter ve artık ne gerekiyorsa hayata geçirilmeliydi. Arama kurtarma, sağ kalan insanlara yardım su, özellikle çocuklarımız için erken yardımlar yapılmadı. Ardından ilk olarak gün içinde Cizre’den yardım geldi. Onun yardımıyla ayakta kalabildik. 2 gece deprem bölgesinde kaldık. Kendimiz çadır kurduk. Mahallede ayakta kalanlar da gelip beraber orada ateş yakıp bir birimize sarılarak sabahladık.”

Van’ın kucak açtığı depremzede aileler: Çok ihmal edildik - vana gelen depremzedeler 2
Resul Aşık

‘Van halkı bize kucak açtı’

Adıyaman’ın Besni ilçesinden gelen Aysel Yalçın da, Van’a geldiklerini ve burada büyük bir dayanışmanın olduğunun altını çiziyor. Yalçın, “Bizi çok güzel karşıladılar. Çok acı içinde geldik soğuk kar kış. Bizi transitle Adıyaman’a gelip aldılar. Adıyaman’a devlet 3 günden sonra geldi. İnsanlar kendi çabasıyla binalardan ölüleri çıkarmaya çalıştı. 2-3 gün dışarıda kaldık. Petrollere sığındık. Çocuklarla soğukta ayağımızda terlik yalın ayak çok zordu. Hiçbir yardım gelmedi. Kendi çabamızla battaniyeye sarılıp petrollere sığındık. Ev açtılar, kucak açtılar sağ olsunlar” diye konuşuyor.

Van’ın kucak açtığı depremzede aileler: Çok ihmal edildik - vana gelen depremzedeler 3
Aysel Yalçın

‘Van’dan gelen ekip sayesinde ayakta kaldık’

Antep’ten gelen Necmettin Sarıboğa da deprem anında çocuklarıyla nasıl dışarıya çıktıklarını hatırlamadığını, kendilerini bir anda parkta bulduklarını söylüyor. Sarıboğa gözleri dalarak deprem anında yaşadıkları zorlukları başlıyor anlatmaya: “Bir yandan çocuklarla uğraşıyor bir yanda da yağan yağmurdan nasıl korunabiliriz diye düşünüyorduk. 3 gün boyunca kendi imkanlarımızla beslendik. 3 gün su içemedik ve gece saat 01.00’da Van’dan yardım Adıyaman’a ulaştı. Ekmek ve suyla karnımızı doyurduk. Depremin 3’ncü gününde Van’a geldik. Burada da bir insan 6 dairesini verdi. 9 aile o dairelere yerleştik. Van halkı iğneden ipliğe insana ne gerekiyorsa o evlere dizdiler. Bu dayanışma içerisinde halk, STK’lar, belediye ve partilerde var. Bize en çok ulaşan parti HDP oldu. O insanlara ayrı ayrı teşekkür ederim. Eksiklerimizi yaralarımızı kapatmaya devam ediyor. Olduğumuz bölgede 3 gün boyunca hiçbir kurum yoktu. Van’dan gelen ekibin ekmek suyuyla beslenebildik.”

Van’ın kucak açtığı depremzede aileler: Çok ihmal edildik - vana gelen depremzedeler 4
Necmettin Sarıboğa


Video-Montaj- Barış Aslan

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Van’ın kucak açtığı depremzede aileler: Çok ihmal edildik

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir