Van-İran arası ulaşımı sağlayan tren, merkezde ölüm saçıyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Van-İran arası ulaşımı sağlayan tren, geçtiği Van merkezde adete ölüm saçıyor. En son bir kadının ölümüne yol açan raylar geçtiği mahallerin korkulu rüyalarına dönmüş durumda. Konuyu ajansımıza değerlendiren İş Güvenliği Uzmanı Dilgeş Aslan, neredeyse her yıl en az bir kişinin ölümüne neden olan tren yolu için kalıcı önlemlerin alınması gerektiğine dikkat çekti.

Devlet Demir Yollarına (TCDD) ait tren raylarının geçtiği birçok yerleşim yerinde, herhangi bir bariyer ve tel örgü korumasının bulunmaması şimdiye kadar birçok kazaya ve başta insan olmak üzere birçok canlının ölümüne neden oldu. İpekyolu ilçesi Bostaniçi Mahallesi’nden geçen tren yolu benzer bir şekilde şimdiye kadar birçok can kaybına neden oldu. Bu ölümlerin en sonuncusu işitme ve duyma engelli olan Saime Eraylı’ya trenin çarpmasın ve Eraylı’nın feci ölümüyle yaşandı. Aralarında çocukların da bulunduğu tren çarpması ölümlerinin gittikçe sıklaştığına dikkkati çeken Eraylı’nın kızı Melek Eraylı, ölümlerin ihmali sonucu yaşandığına vurgu yaparak, sorumluluğu bulunan kişi ve kurumlar hakkında suç duyurusunda bulunduklarını paylaştı. Yaşanan tren kazalarını değerlendiren İş Güvenliği Uzmanı Dilgeş Aslan ise rayların geçtiği yerleşim yerlerin kesinlikle tedbir alınması gerektiğini belirterek, konuya dair yasa ve yönetmenliklerin uygulanmasını istedi.

‘Öksüz ve yetim kaldık’

Yaşananları gözyaşları arasında anlatan Melek Eraylı, “Büyük bir acı yaşadık. Annemi kaybettim.  Hem yetim kaldım hem öksüz. Bu çok zor bir durum annem hem bize babaydı hem de anne. Bu olay burada kalmamalı.  Bu olayda ihmali bulunan herkesten şikayetçiyim. Sorumluların cezalarını çekmesini istiyorum. Bizim yaşadıklarımızı başkaları yaşamasın, gerekli önlemlerin alınması lazım.  Tren mahalle içinden geçiyor. Uyarı adına hiçbir önlem yok. Kazaya neden olan tren durmaya bile ihtiyaç duymamış” dedi. Yetkililere de seslenen Eraylı, sorumluların biran önce açığa çıkarılmasını istedi.

Van-İran arası ulaşımı sağlayan tren, merkezde ölüm saçıyor - Melek Erayli
Melek Eraylı

Kışlık yakacak için gitti, canından oldu

Annesinin, kış aylarında yakmak için hayvan gübresinden olan tezek toplamak  için rayları geçtiği sırada tren altında kaldığını söyleyen Sinan Eraylı ise yaşananları şöyle anlattı: “Annem tren raylarından geçerken kaza yaptı. Annem kışın yakacağımız için tezek yapmak için geçerken kaza yaptı. Hiçbir güvenliğin alınmadığı yolda can pazarı yaşıyoruz. Annemden sonra iki çocuk daha yaşamını yitirdi. Ama kimseden ses yok. İnsanların yanı sıra her gün köpekler trenin altında kalıyor. Bizim evlerimiz raylara 15 metre mesafede. Çocukların oynadığı alanlardır buralar. Yetkililer bu kadar ölüme sesiz kalmamalı” dedi. Trenin mahalle içinden geçerken önlemlerin yanı sıra kurna çalarak, özelikle çocukları uyarmasını gerektiğine işaret eden Eraylı, başta annesi olmak üzere bu ölümlere neden olanların yargılanmasını istedi.

Van-İran arası ulaşımı sağlayan tren, merkezde ölüm saçıyor - Sinan Erayli
Sinan Eraylı

Kalıcı önlemler şart

Kentte yaşanana tren kazalarını değerlendiren İş Güvenliği Uzmanı Dilgeş Aslan da iş güvenliği açısından alınması gereken önlemlerin olduğuna dikkati çekerek, önlemleri şöyle sıraladı: “İş güvenliği kanunu temel olarak çalışan güvenliği ile ilgili olarak bilinir; ama aslında bu kanunda temel hedefte 3’üncü şahıslar da var. Gerek kara gerekse demir yolu vatandaşların güvenliğini sağlayacak şekilde tasarlanması, yerine göre uyarı işaretlemelerinin yapılması, uyarı ve işaretlerin yetersiz kalacağı yerlerde ekstra önlemler alınması gerekiyor. Alınacak temel önlemlerin başında, yerin özelliğine uygun uyarıcı levhalar konulmalıdır. Bu önlem özellikle trenin yerleşim alanlarına gelmeden önce yavaşlayacak şekilde devreye girerek, gerekli uyarıları yapabilecek şekilde düzenlenmeli.”

Van-İran arası ulaşımı sağlayan tren, merkezde ölüm saçıyor - Dilgeş Aslan
Dilgeş Aslan

Sıklaşan tren kazası ölümlerine işaret eden Aslan, yerleşim yerlerinin bulunduğu alanlarda mutlaka önleyici bariyerlerin kurulması gerektiğini önemle vurguladı. Aslan, makinistlerin eğitilerek, kurallara uyulması için gerekli cezai tedbirlerin de alınmasının şart olduğunu belirtti.

Serhat News

(sg)

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Van-İran arası ulaşımı sağlayan tren, merkezde ölüm saçıyor

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir